szerző:
Király Dávid

Az évtizedek óta lepusztult Belső-Erzsébetvárost leginkább a romkocsmák generálta buliturizmus töltötte meg élettel, az épületeken azonban általában nem a fejlődés jelei látszottak. A Kazinczy utca egy szakaszának megújítása ugyan csepp a tengerben, de első fecskének mindenképp jó.

Az elmúlt években, évtizedekben piaci alapon létrejött Budapesten néhány, hasonló üzlethelyiségekkel teli tematikus utca. A Múzeum körúton - és részben a Rákóczi úton - antikváriumok és könyvesboltok, a Falk Miksa utcában galériák és műkereskedések, a Király utcában pedig lakberendezési boltok és dizájnstúdiók határozzák meg az utca arculatát. Kevésbé ismert, hogy az újlipótvárosi Pozsonyi úton ingatlanirodák, a Hegedűs Gyula utcában pedig fodrászüzletek, szépségszalonok érik egymást.

A sajátosan budapestinek számító romkocsmák az elmúlt évtizedben elsősorban Belső-Erzsébetvárosban jöttek létre, a buliturizmus első számú célpontjává téve a régi pesti zsidónegyednek is nevezett városrészt. E tekintetben a kerület központja a Kazinczy utca lett, leginkább a romkocsmák ősének, a Szimpla Kertnek köszönhetően, amely ma már gyakorlatilag minden budapesti útikönyvben vagy programmagazinban szerepel.

©

A közelmúltban a Kazinczy utca teljes hosszában szórakozóhelyek nyíltak, immár nemcsak a bontásra szánt épületekben és a foghíjtelkeken; az idei nyár egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, a Mika Tivadar Mulató például egy évtizedekig leromlott állapotú, nemrég felújított régi épületben nyílt meg. A romkocsmáknak egyre kevésbé nevezhető, a korábbinál feljebb pozicionált szórakozóhelyek jelentősen megváltoztatták a városrész életét és arculatát.

Első fecske

Miközben Belső-Erzsébetváros urbanisztikai szempontból Budapest egyik legizgalmasabb negyede, a VII. kerület az elmúlt években ingatlanpanamáktól és gyakran indokolatlan épületbontásoktól volt hangos. A régi épületek lebontása, s a helyükön épült, építészeti értékkel nem bíró épületek terjedése arra mutatott: a negyed - egyes várospolitikai vagy civil kezdeményezések ellenére - nem tudja megőrizni régi képét, értékeit.

A Kazinczy utca Wesselényi és Dob utca közötti szakaszának hamarosan befejeződő felújítása azonban némi reményre ad okot. Az utcaszakasz komplex rekonstrukciója a kultúra jegyében, európai uniós beruházásként valósul meg. A várhatóan ősszel záruló felújítás során megújulnak és részben új funkciót kapnak a lerobbant épületek, és a belső városrészhez méltó burkolatot is kap az utca.

©

A beruházás keretében felújították az ortodox zsinagóga utcai homlokzatát és annak belső udvarát, ahol a jövőben kulturális rendezvényeket tartanak majd. A zsinagóga felújítása évek óta tart, részben a főváros Műemléki Alapjának támogatásával. A VII. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint a jelenleg zajló külső és belső felújítások, a tetőszerkezet megújítása kiegészítik a korábbi munkálatokat, s mint írják: hozzájárulnak a korábbi restaurációk állagának megóvásához.

Az ELTE Pedagógiai Karának homlokzata már elkészült, auláját megnyitják a közönség számára. Ugyancsak rekonstruálták a kerület tulajdonában lévő Elektrotechnikai Múzeum utcafrontját, a trafóházat pedig alkalmassá teszik kiállítások, programok megrendezésére.

Logisztikai előrelépés

A projekt részeként két lakóházat is helyrehoznak, egyikük, a Kazinczy utca 34. szám alatti épphogy megmenekült a bontástól, ebben Zsidó Információs Központot alakítanak ki. A ma már műemléki védettségű, klasszicista stílusú épületet végül a szerkezeti elemekig visszabontották, és a teljes felújítással az eredeti állapotára állítják vissza.

©

A Dob utca és a Király utca sarkán álló épület részben lakóház, földszintjén az önkormányzat környezettudatos magatartásra nevelő központot alakít ki. A Dob utca 29. alatti épületnek felújították a külső és a belső homlokzatát, a tetőszerkezetét, a lépcsőházát, a függőfolyosót tartó, kőből készült konzoljait és a kapualját. Ugyancsak felújítják az elektromos hálózatot és kicserélik a gázalapvezetéket - közölte a hvg.hu-val az Erzsébetvárosi Önkormányzat.

A közmű- és épület-felújításokat követően a csökkentett forgalmú utca díszburkolatot kap, megszűnik az úttest és a járda szintbeli különbsége. A Kazinczy utcát praktikusan úgy újították fel, hogy előbb az épületeket rekonstruálták, a burkolatot csak ezután cserélik. Az elmúlt években ezt az egyébként nem túl bonyolultnak tűnő logisztikai eljárást nem minden alkalommal sikerült követni, egyebek mellett ezért hullott szét hamar a felújított Király utca.

Az önkormányzat közölte: a munkálatokat szeptember végére befejezik, a Kultúra utcája projekt megnyitóját októberre tervezik. A beruházás 1 milliárd 55 millió forintba kerül, ebből az Európai Unió támogatása 833 millió forintot tesz ki. Az önerőt a VII. kerület fizette.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Király Dávid Itthon

Budapest lemarad, ha nem költ többet turizmusra

Budapestre viszonylag kevés turista érkezik, rövid ideig maradnak, keveset költenek, aztán ha elmentek, többet nem jönnek vissza – így foglalhatók össze a főváros idegenforgalmának problémái. Biztató jelek ugyan vannak, de komolyabb előrelépéshez hatékonyabb városmarketingre és persze sokkal több pénzre lenne szükség.

T. S. Gasztro

Így látja a budapesti romkocsmákat a spanyol El País

Régi budapesti épületekben és udvarokban rejtőzködő, kultúrmissziót is felvállaló szórakozóhelyekre látogatott el az egyik legnagyobb spanyol lap, az El País riportere. Tudósításából érdekes összeállítás kerekedett ki a magyar főváros underground vendéglátásáról.

Bosszúhadjáratról és liberális elitről beszélt Varga Judit brüsszeli meghallgatásán

Bosszúhadjáratról és liberális elitről beszélt Varga Judit brüsszeli meghallgatásán

A tudósok szerint sem lehetetlen 122 évig élni

A tudósok szerint sem lehetetlen 122 évig élni

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Zsarolás, pénzmosás miatt vettek őrizetbe Juventus-szurkolókat

Zsarolás, pénzmosás miatt vettek őrizetbe Juventus-szurkolókat

Megosztom, tehát vagyok?

Megosztom, tehát vagyok?

Bomba sztori: az ellenzéki Bomba Gábort felnyomták a Bomba! energiaital miatt

Bomba sztori: az ellenzéki Bomba Gábort felnyomták a Bomba! energiaital miatt