szerző:
T. S.

Régi budapesti épületekben és udvarokban rejtőzködő, kultúrmissziót is felvállaló szórakozóhelyekre látogatott el az egyik legnagyobb spanyol lap, az El País riportere. Tudósításából érdekes összeállítás kerekedett ki a magyar főváros underground vendéglátásáról.

„Egy idő óta megváltozott a budapesti éjszakák légköre, valódi paradicsomává vált a hajnalig szórakozást keresőknek” – írja Sonia García. Bár megállapításának lényegén nem változtat, hogy úgy érzi, még ma is itt lebeg körülötte a posztszocialista idők hangulata. Ezt sugallja éjszakai körjáratáról szóló beszámolójának a címe: Sörök a Trabant hátuljában. A spanyol újságírónő a kívülről nem sokról árulkodó, romos homlokzatok mögött izgalmas belső világot fedezett fel. Pozitív benyomást kelt, hogy a lepusztult házakban, ipari épületekben olcsó bérleti díjért autentikus, attraktív éjszakai szórakozóhelyeket hoztak létre vállalkozó fiatalok. Igaz, az uralkodó dizájn sok helyen a nagyszülők idejét idézi fel a retró bútorzattal és kiegészítő kellékekkel. A déltől hajnalig nyitva tartó bárokban az inni- és harapnivalók mellett spontán társasági összejövetelek, művészeti kiállítások, zenei programok, backgammon bajnokságok vagy az éppen aktuális futballmeccsek televíziós közvetítése várja a betérőket. „Itt a befogadóképesség mindenre és mindenkire vonatkozik” – zárja felvezető gondolatait a tudósító.

©

A budapesti ajánló féltucatnyi undergroundnak nevezett szórakozóhelyet sorol fel. El Pionero-ként, vagyis az úttörőként említi a Szimpla Kertet (Kazinczy u. 14). A város urbánus kultúráját új fejezettel, s új vendéglátós fogalommal gazdagító romkocsma immár tízedik éve működik sikeresen. „Tökéletesen magában foglalja ezeknek az új helyiségeknek a szellemiségét: egy nagyméretű épületben található, ahová valószínű nem mész be, ha nem tudod, mi rejtőzik az ajtó mögött.” A budapesti éjszakának hódoló kíváncsi spanyolunk örömmel bolyongott a nem éppen Made in IKEA bútorzattal felszerelt Szimplában.

Az öreg (lim-lom) bútorok és a graffitik mellett különösen tetszett neki a kerthelyiség kiszuperált Trabantja, amit vendéglátói célra alakítottak át. Bizonyára nem tudott ellenállni a megdicsőült autómárkának és a Szimpla sörválasztékának – legalábbis erről tanúskodik úti dolgozatának címe. A ház söreként egyébként az Union (Ljubljana) sört mérik – világost és barnát –, csapon tartanak még Carlsberget, Paulaner és Kronenburg búzát, Drehert, s Pilsner Urquellt. Aki pedig borra vágyik, Mészáros József pincészetének nedűjét kóstolhatja a csopaki régióból. Mindehhez tisztességes áron Szimpla csirkesalátát, padlizsánkrémes pirítóst vagy kolbászos lecsót választhat.

Ha létezhet underground a magasban, akkor azt a fővárosban a Corvintető (Blaha Lujza tér 1-2) jelenti. Az impresszió, ami itt bejött: a neonfények és a háztetők. Különösen a negyedik szint feletti 600 négyzetméteres tetőteraszról hat ez jól a sötétedés után. A „kommunista nagyáruház” egykori dolgozóinak gyermekeit dédelgető óvoda helyén ma vörös fényekkel megvilágított szórakoztatóhely lepi meg az idelátogatót, nem beszélve arról, hogy 30 méteres bárpultjára sok minden ráfér.

Igazi magyar unikum a Szóda Kávézó & Mulató (Wesselényi u. 18), ahol nemcsak a kávé finom, hanem a külföldieknek a szóda is. Pláne, ha egy patinás szódásszifonból kerül a pohárba és a cikk szerzője egy 1970-es években készült kanapén ülve elgondolkodhat arról, hogy a szikvíz és a szódásszifon is magyar találmány (az előbbit Jedlik Ányosnak, míg az utóbbit porcelánbetétes szifonfejjel Kont Oszkárnak köszönhetjük – a szerk.).

©

A szifonóda után nem meglepő Budapesten cirkáló  spanyolunknak a magyarok találékonysága: a lepukkant autószerelő műhelyből is összehozható egy trendi hely. Ezúttal a 2004-ben nyílt Kuplung Szabad Műhely és Szórakozóhelyről (Király u. 46) van szó. A tágas nagy udvar, a tévészoba és minden más a múlt század 60-as éveinek dizájnját idézi. A napközben művészeti műhely, később pedig szórakozóhely igazi tárháza a graffitis falfirkáknak, az élményhez jól esik egy hűsítő sör: Carlsberg, Tuborg vagy Kronenbourg a kínálat.

A kíváncsi szem nem telhet be a látvánnyal. De lehet-e ezt fokozni jobban, mint betérni az Instantba (Nagymező u. 38)? Az „art bar” művészeti galéria, kávéház és zenés találkozóhely szerepét tölti be egyben. Az épületegyüttes  igazi labirintusnak, s a legeklektikusabbnak találtatott. Új megjelenésében távolodik a romkocsmáktól. Fenntartóinak szándéka, hogy „egy sűrű és titokzatos erdőbe” vigyék be vendégeiket. A lebegő állatdekorációk „zoológico kitsch”-ként (giccsállatkert) hatottak a Spanyolországból érkezőre.

A színes (k)őrjárat záróakkordja a Fogasházban (Akácfa u. 51) ért véget. A misszióját legkomolyabban vevő underground kulturális befogadótér színházat, mozit és zenét is biztosít programjaiban. A sűrű szellemi táplálék mellett a korahajnali órákban még jól jött spanyol felfedezőnknek egy szelet pizza.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt a testnevelő tanár, aki több gyereket is megmentett a veronai buszbalesetnél

Meghalt a testnevelő tanár, aki több gyereket is megmentett a veronai buszbalesetnél

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Most számolják újra a győri szavazatokat

Most számolják újra a győri szavazatokat

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban

Gyengülhet Orbánék zsarolási potenciálja az EU-ban