szerző:
MTI

A médiaszabályozás során alkalmazott szankcióknak elsősorban kiszámíthatóknak kell lenniük, s ezek arra hivatottak, hogy normakövető magatartásra ösztönözzenek - egyebek között ezeket a gondolatokat fejtették ki pénteken Tusnádfürdőn a magyarországi médiatörvény témájának szentelt pódiumbeszélgetés magyar résztvevői. Jonathan Horsman brit médiaszakértő a Murdoch-féle brit sajtóbotrányra kitérve hangot adott annak a meggyőződésének, hogy szerinte Nagy-Britanniában is a magyarországiéhoz hasonló médiaszabályozás fog születni.

A 22. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott beszélgetés során Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke megállapította: a sajtószabadság valóban fontos érték, de a médiavilág egyes szereplői sokszor a véleménynyilvánítás szabadságának alapjoga mögé bújva próbálják elérni, hogy rájuk semmiféle szabályozás ne vonatkozzék.

Szabályozásra igenis szükség van - mondta Szalai Annamária, kifejtve: hisz abban, hogy a sajtó képes önszabályozásra is. Emlékeztetett arra is, hogy a magyar médiaszabályozás megteremtette a társszabályozás lehetőségét is, amely lehetővé teszi, hogy a hatóság együttműködjön a partnerszervezetekkel, és bizonyos hatósági szerepet is átadjon nekik. (A Bálványosi Szabadegyetem pénteki előadásairól, a nap eseményeiről - különösen Csányi Sándor MLSZ-elnök és Kubatov Gábor Fradi-vezér magyar fociról szóló előadásáról - itt olvashat részletesen.)

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár rámutatott: a nyugati világban valamilyen formában mindenütt létezik az ön-, társ- vagy hatósági szabályozás. Ennek háromféle modelljét hozta példaként: a brit modellt, amely minimális állami reguláción, s főleg társ- és önszabályozáson alapuló modell; az amerikai modellt, amely a lehető legkisebb mértékű szabályozás elvét követi, s az európai modellt, amely a francia felfogást követve abból indul ki, hogy a médiát szabályozni kell, mégpedig állami eszközökkel.

Ami a lehetséges szankciókat illeti, Szalai Annamária cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint az újságírók a büntetéstől "rettegnek", és a médiahatóság esetleg bezárja a rádiókat, televíziókat, megszünteti a lapokat. Szerinte a korábbi törvényben előírt szankcióknak nem volt megfelelő elrettentő erejük, s így az egyes szolgáltatók eleve belekalkulálták üzleti terveikbe a várható bírságokat.

A médiahatóság elnöke az eljárások során alkalmazott szigor mértékéről szólva az egyenlő elbírálás, a fokozatosság és az arányosság elvét hangsúlyozta. Ez a mechanizmus csak akkor működik jól, ha kiszámítható - mondta Szalai Annamária, aki szerint nem az a cél, hogy a hatóság büntessen, hanem az, hogy normakövető magatartásra ösztönözzön.

Jonathan Horsman brit médiaszakértő szerint a Murdoch-féle brit sajtóbotrány megmutatta, hogy újfajta médiaszabályozásra van szükség a szigetországban is. A jelenlegi médiahatóságok kezében nincsenek túlságosan erős jogosultságok - mondta. Kifejezte meggyőződését, hogy a mostani lehallgatási botrányhoz hasonló esetek megelőzése érdekében a brit médiahatóság jogkörét bővíteni fogják. Szerinte a magyarországiéhoz hasonló médiaszabályozás fog születni Nagy-Britanniában - hívta fel a figyelmet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Itt az újabb adatszivárgási ügy: 26 millió SMS-t loptak el a hackerek

Itt az újabb adatszivárgási ügy: 26 millió SMS-t loptak el a hackerek

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt