szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sem a magyar, sem az európai szabályozásnak nem felel meg a BRFK határozata, amelyben forrásai felfedésére kötelezte egy büntetőügyben az atlatszo.hu portál vezetőjét, Bodoky Tamást.

Ki kell adni információforrásait a Brokernet zsarolási ügyében Bodoky Tamásnak a BRFK határozata szerint. Az oknyomozó újságírással foglalkozó, „magyar Wikileaksnek” is nevezett atlatszo.hu a Brokernettel kapcsolatos zsarolási ügyben töltött fel dokumentumokat az internetre, ami után a rendőrség Bodokyt tanúként idézte be, a fájlokat tartalmazó adathordozót lefoglalta, és arra kötelezték az újságírót, hogy fedje fel, kitől jutottak az anyagokhoz.

Bodoky Tamás ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy még a hatályos magyar jogszabályok is lehetővé teszik, hogy egy újságíró inkognitóban hagyja forrásait, a felfedésükre csak különleges esetekben (például nemzetbiztonságot veszélyeztető ügyekben) kerülhet sor. „Az újságírói gyakorlat ilyen esetekben az, hogy azonosíthatatlan forrásokra hivatkoznak a kollégák. Postaládába befújt dokumentumokról, névtelen levelekről beszélnek. Mi nem használtuk ki a kiskaput, hanem elvi döntést hoztunk arról, hogy megpróbáljuk a forrásvédelemhez való újságírói jogot, és ehhez tartjuk magunkat továbbra is” – mondta az ügyről a hvg.hu-nak Bodoky Tamás, hozzátéve: ezzel a céljuk az volt, hogy teszteljék: a médiatörvény – a jogalkotó ígéreteinek megfelelően – valóban védi-e az újságíró forrásvédelemhez fűződő jogait.

A BRFK elutasította Bodoky Tamás érvelését, mint az újságíró írta az atlatszo.hu-n, „a határozat indokolása az igazán érdekes. Nem bíbelődik azzal, hogy alátámassza: miért különösen indokolt a jelen esetben az információforrás felfedésére kötelezni az újságírót, noha ez a nyomozó hatóságnak a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 6. § (3) bekezdése alapján kötelessége lenne. A rendőrség ehelyett nemes egyszerűséggel azt állítja, hogy az újságírót a büntetőeljárások során nem illeti meg tanúzási mentesség”.

Mindennel szemben a BRFK

Nemcsak az európai minimumkövetelményeknek és a hatályos jogszabályoknak, de még az egyébként nagyon rossz, és az újságírók védelmét gyengítő magyar médiaszabályozásnak sem felel meg a BRFK érvelése Bodoky Tamás ügyében – mondta a hvg.hu-nak Szigeti Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa. A jogi szakértő szerint a BRFK panaszelutasító határozata félreértelmezi a hatályos jogszabályokat, amikor arra hivatkozik, hogy rá nem vonatkozik a 2010. évi CIV-es törvény, az  úgynevezett „első médiatörvény”, pedig azt még ez is megemlíti, hogy az újságírókat forrásvédelem illeti meg nyomozati hatósági eljárásban.

A rendőrség szerint ki kell adni az információforrást
©

A BRFK határozata így még a hatályos magyar törvényeknek is ellentmond, az európai szabályozással és az Európai Emberi Jogi Bíróság határozataival sincs összhangban – mindkettő kötelező érvényű Magyarországra nézve is. Mint Szigeti Tamás elmondta, a bíróság precedens értékű ítéletében (az úgynevezett „Sanoma-ügyben”) három általános kritériumot határozott meg a forrás felfedésével kapcsolatban. Az első szerint erre csak egy kormánytól független szerv kötelezheti az újságírót (tipikusan bírósági határozat, de semmiképpen a rendőrség), és szükség van megfelelő, szintén független jogorvoslati fórumra is – ám jelen esetben Bodoky Tamás panaszát ismét a BRFK fogja elbírálni.

Mi a közérdek?

A második egyfajta „szükségességi teszt” elvégzésére kötelezi előzetesen a nyomozó hatóságokat, vagyis meg kell vizsgálniuk, hogy az adott információt nem lehet-e másképp beszerezni, mint a forrás felfedésével. Végül a harmadik arról szól, hogy azt is mérlegelni kell: ahhoz fűződik-e nagyobb közérdek, hogy az újságíró megnevezze a forrást, vagy ahhoz, hogy megmaradjon a védettség. A főszabály azonban a forrás védelme, és kivételes ennek korlátozása. A Sanoma-ügyben éppen azt mondta ki a bíróság, hogy egy autólopásokról szóló cikk esetében a védelemhez magasabb közérdek fűződik. „Itt is zsarolásról van szó, nem gyilkosságról, nem erőszakos bűncselekményről, nem nemzetbiztonsági ügyről, így itt a közérdek az újságíró védelmét követeli meg” – mondta a TASZ munkatársa.

Az atlatszo.hu mint említettük, panasszal élt a határozat ellen, de Szigeti Tamás szerint – a rendőrség hozzáállását tekintve – ezt várhatóan elutasítják, és akkor akár még további eljárás is indulhat Bodoky Tamás ellen, hamis tanúzásért. Más kérdés, hogy a fentiek alapján kijelenthető: a strasbourgi emberi jogi bíróság valószínűleg elítélné a magyar államot, ha ez történne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Népszabadság: tovább szigorították a médiatörvényt

Megint módosították a januárban hatályba lépett médiatörvényt - írja a Népszabadság hétfői számában. A parlament által a múlt hétfőn elfogadott „salátatörvény” az eddigi legjelentősebb változtatás, a csomag több mint száz helyen módosít a médiatörvényen, a „médiaalkotmányon” és a hírközlési jogszabályokon.

MTI / hvg.hu Itthon

A kommentekre nem vonatkozik a médiatörvény

A médiabiztos csak szerkesztett tartalommal kapcsolatban vizsgálódhat, így most arról tájékozódik, hogy a Népszava Online-on megjelent, egy olvasó által kifogásolt szöveg a médiaszabályozás hatálya alá tartozik-e - közölte Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, kiemelve, hogy fórumokra, blogbejegyzésekre és kommentekre nem vonatkozik a médiatörvény hatálya.

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni