szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre nagyobb a nyomás az LMP vezetőségén, hogy gondolja újra a legkisebb ellenzéki párt politikáját és vegye át a belső vitái miatt bénult, fokozatosan zsugorodó MSZP helyét a "váltópárti" pozícióban. A stratégián és a 2014-es választási programon már külön bizottság dolgozik, ám a tagság egyre feszültebb és türelmetlenebb, ami időnként indulatos belső vitákhoz, máskor politikai bakikhoz vezet.

"Sajátos lelkiállapotban van a tagság. Látják, hogy a kormány támogatottsága fokozatosan csökken, a bizonytalanok tábora egyre csak nő, a Fidesz politikáját élesen ellenző szavazóink többsége pedig egyre türelmetlenebbül azt várja, hogy az LMP profitáljon a helyzetből. Erre a párt elviekben alkalmas is lenne: deklaráltan baloldali és nem vetül rá az elmúlt nyolc év katasztrofális kormányzásának árnya. Ezért növekvő nyomás nehezedik a vezetőségre, hogy tegye tömegpárttá az LMP-t, foglalja el az MSZP helyét" – jellemezte a Lehet Más a Politikát az utóbbi hetekben meghatározó hangulatot a párt egyik fővárosi politikusa.

Az LMP hvg.hu-nak nyilatkozó középvezetői szerint ezzel a hangulattal magyarázhatók a június végén kiszivárgott – az Egyenlítő Tv nevű blog által nyilvánosságra hozott – indulatos belső viták, miként többen erre vezetik vissza azt is, hogy a párt több országgyűlési képviselője csatlakozott ahhoz a Facebookon meghirdetett mozgalomhoz, amely Róna Péter közgazdász miniszterelnökké választása mellett kampányol. Bár az LMP hivatalosan is kapcsolatban áll a baloldali nézeteket valló, az egykulcsos adót igazságtalannak tartó Rónával – őt jelölték a Nemzeti Bank felügyelőbizottságába, továbbá ő a pártalapítvány társelnöke –, a zöldek képviselői úgy csatlakoztak a Facebook-oldalhoz, hogy a 2014-es miniszterelnök-jelölésről semmiféle döntés nem született, sőt a választásokig követendő stratégiáról sem zárult még le a vita.

Hasonló útkeresés jellemezte az LMP július 10-én Pásztón megrendezett kongresszusát is, ahol a küldöttek megvitatták a következő időszak politikai menetrendjét. Ezzel egy időben az LMP-választmány stratégiaalkotásért felelős tagjának, Karácsony Gergelynek a vezetésével létrejött egy 9 fős bizottság is, amely már a 2014-es választási programon és az új stratégián dolgozik.

Információink szerint a belső fórumokon zajló vita egyik lényeges kérdése, hogyan növekedhetne tovább az LMP, hogyan törhet ki a rétegpárti helyzetéből és lehetne hosszú távon az Orbán-kormány váltópártja.

"Nem mennek át az üzenetek"

"Tavaly a legfőbb célunk az volt, hogy az országgyűlési és a helyhatósági választásokon kerüljünk fel a politikai térképre. Ez sikerült, most már át is kéne rajzolni" – mondta a hvg.hu-nak Vágó Gábor LMP-s parlamenti képviselő, aki maga is bejelölte a Róna mellett kampányoló Facebook-oldalt.

Róna Péter - ki jelölte?

Nemcsak ő, hanem a Népszabadság hétfői cikke szerint Szabó Tímea parlamenti képviselő és az LMP gazdaságpolitikai szakpolitikusa, Scheiring Gábor is bejelölte az oldalt. A hvg.hu úgy tudja, ezért bírálták is őket az LMP vezetésében, hiszen egy olyan fontos kérdésben nyilvánítottak véleményt, ami minden pártban érzékeny terület, a jelölést rendszerint hosszú kiválasztási folyamat előzi meg.

"Felfokozott várakozás van a pártban, hogy végre történjen valami, ami trendfordító lenne, ami segítene kitörni a rétegpárti helyzetből. Egy karizmatikus, a szélesebb választói tömegek számára is vonzó személy megnevezése ilyen lehetne, mert az eddigi üzenetek nem igazán mentek át" – mondta az LMP egy neve elhallgatását kérő fővárosi politikusa, aki ugyanakkor elismerte, a Róna Péter melletti kiállás túl korai, ráadásul a párt testületeivel nem egyeztetett döntés feszültségeket gerjeszthet.

Vágó egyébként a hvg.hu-nak azt mondta, kedveli Róna írásait, csak ezért lájkolta az oldalt, ez nem politikai állásfoglalás a részéről. Szerettük volna megkérdezni döntései okairól Szabót és Scheiringet is, de cikkünk megjelenéséig egyiküket sem értük el. Linder Bálint, a párt sajtófőnöke azt nyilatkozta, az oldalnak nincs köze a párthoz, azt nem az LMP vagy valamelyik politikusa indította, Róna Péter pedig a Klubrádiónak hétfőn azt mondta, erre a párt nem kérte fel, de ha így is történne, akkor sem vállalná a jelölést.

Gyakran tobzódnak az indulatok

Több forrás is megerősítette, hogy az értékalapú politizálás és a tömegpárttá válás – illetve a különféle elvek – hívei között gyakran indulatos viták zajlanak a belső fórumokon. Erre vonatkozott az Egyenlítő TV nevű blog által nyilvánosságra hozott levél is, amelyben az LMP 49 tagja – köztük Schiffer András, Karácsony Gergely, Kaufer Virág és Scheiring Gábor – bírálta az indulatos vitázókat és a sajtónak való szivárogtatást. "A tagságunk egy része nagyon aktív, napi szinten követi és értékeli a párt politikáját. Sokszor nehéz elfogadtatni velük, hogy a demokratikus úton, testületileg hozott döntésekhez a vezetőknek tartaniuk kell magukat. Most formálódnak azok a módszerek, melyek révén hatékonyan lehet vezetni egy alapvetően anti-elitista pártot" – mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely ás Schiffer András - érik a baloldali fordulat?
©

"Jó lenne, ha a ciklus közepére a legfőbb ellenzéki párttá válnánk. Ez most lehetetlen feladatnak tűnik, de azt sem hitte senki, hogy a parlamenti választáson 7 százalék felett teljesítünk" – mondta a párt egyik név nélkül nyilatkozó országgyűlési képviselője. A lapunknak nyilatkozó LMP-s politikusok többsége úgy vélte, ehhez ki kell törni a rétegpárti szerepből, ami különösen nehéz, hiszen a törzsszavazók többsége ragaszkodik a "zöld értékekhez": a legutóbbi kongresszuson a küldöttek elsöprő többsége döntött úgy, hogy az LMP kérvényezze teljes jogú tagságát az Európai Zöld Pártba.

Ugyanakkor a párttal szimpatizáló értelmiségi körökben egyre gyakrabban vetődik fel, hogy az LMP "ne féljen a baloldaliságtól", foglalja el a belső viták miatt bénult MSZP helyét. Több LMP-s forrás is azt mondta, szükségtelen a baloldali értékek felvállalására noszogatni a pártot, hiszen mindenkinél határozottabban bírálták a parlamentben az egykulcsos adót, a közmunkaprogramok átalakítását, vagy az új Munka törvénykönyve tervezetét. Több parlamenti képviselő jelentős fordulatnak nevezte, hogy az LMP felvette a kapcsolatot a szakszervezetekkel: hétfőn a Ligával, korábban az értelmiségi szakszervezettel egyeztettek az együttműködésről.

"Nem kell betojni attól, hogy egyes fórumozó, levelezőlistákra írogató hangoskodók beszólogatnak, ha valami rosszul működik, határozottan át kell alakítani" – mondta egy fővárosi LMP-s politikus, aki biztatónak tartja, hogy a legutóbbi kongresszus feloszlatta a párt Fejér megyei szervezetét. Schiffer András frakcióvezető a július 10-i döntés után az MTI-nek azt mondta, a parlamenti és az önkormányzati választási eredmények is messze elmaradtak attól, amit a megyében várni lehetett, a jelöltállítás pedig "egészen siralmas volt".

Dolgoznak a 2014-es programon

"Lehet, hogy az LMP baloldaliságához nem férhet kétség, de akkor az a baj, hogy nem mennek át az üzenetek" – mondta egy neve elhallgatását kérő fővárosi politikus, aki szerint nyugtalanító, hogy a közvélemény-kutatások szerint az MSZP tábora júliusban tovább csökkent, az LMP-nek még nem sikerült áttörést elérnie, igaz, a biztos pártválasztók körében a Tárki szerint a párt aránya három százalékról ötre nőtt.

Már 2014-re gyúrnak
©

"Messze nem vagyunk még elkésve" – mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely, az LMP korábbi kampányfőnöke, aki most a 2014-ig követendő stratégia kidolgozásával foglalkozó 9 fős bizottságot vezeti. A testület – melyben több, az LMP "kitalálásában", alapításában részt vevő személyiség (többek között Rauschenberger Péter, Schiffer András) is helyet kapott – augusztus végéig állítja össze azt a vitairatot, amely a párt újrapozicionálását, a stratégia újragondolását fogja megalapozni.

A tervek szerint a dolgozatot a területi szervek ősszel vitatják meg, majd az LMP kongresszusa januárban véglegesíti a ciklus második felében követendő stratégiát, illetve Karácsony szerint már most megalapozzák a 2014-es választási programot is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Századvég: erősödő LMP, gyengülő MSZP

A Századvég június végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint átrendeződés jelei érzékelhetők a pártpolitikai térben: az LMP erősödik, az MSZP támogatottsága pedig gyengül a teljes népességben.

MTI Itthon

Már az LMP is ellenzéki összefogást sürget

Az ellenzék alkotmánykorrekciós szövetsége létrehozásának elképzeléséről nyilatkozik a Népszabadság keddi számában Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese.

MTI/Népszabadság Itthon

Miniszterelnököt csinálnának Róna Péterből

Az LMP országgyűlési képviselői közül többen is csatlakoztak a Facebook közösségi oldalon a "Róna Péter - a következő miniszterelnök" elnevezésű csoporthoz - ismerteti a hétfői Népszabadság. A közgazdász közölte: nem kíván miniszterelnök lenni.

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Utolsó előtti helyen Magyarország a nemek közötti egyenlőség szempontjából

Utolsó előtti helyen Magyarország a nemek közötti egyenlőség szempontjából

Halálra rémülő mormotára támad egy róka az év természetfotóján

Halálra rémülő mormotára támad egy róka az év természetfotóján

Hoppál Péter a Facebookon üzeni: Budapestet megölte az emberi butaság

Hoppál Péter a Facebookon üzeni: Budapestet megölte az emberi butaság

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete