szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyebek mellett esélyegyenlőségi, egészségügyi és környezetvédelmi szempontok szerint vizsgálta a fővárosi és a Budapest környéki strandokat a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Bár a fürdők jellegéből adódóan eleve nagyok a különbségek, az kijelenthető, hogy a strandok minőségében nagy a szórás.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjén a legjobb budapesti nyári strandnak a Csepeli Strandfürdő bizonyult. A felmérés szerint Budapesten csak a csepeli strandon oldották meg kielégítően a kerékpárok elhelyezését és őrzését. A szelektívhulladék-gyűjtés és a komposztálás szempontjából ugyancsak a XXI. kerület strandja áll az élen, s az idényjellegű strandok közül esélyegyenlőségre és akadálymentesítésre is a csepeli fürdő kapta a legmagasabb pontszámot.

Utóbbi szempontból a nyári strandként is működő gyógyfürdők, a Gellért, a Lukács és a Széchenyi fürdő végeztek az élen, ám ez jellegükből eredően el is várható. Ahogyan az is, hogy Budapest patinás gyógyfürdői az egészségügyi biztonságra is kiemelt figyelmet fordítsanak; a gyógyfürdők mellett erre a legnépszerűbb budapesti strand, a margitszigeti Palatinus ad a legtöbbet. Egészségügyi szempontból az Újhegyi uszoda, a Pünkösdfürdői és a szentendrei Pap-szigeti strand a legkevésbé biztonságos – derül ki a tesztből.

©

A legtöbb strandon le lehet tenni a biciklit, de a csepeli strandon kívül csak a Pap-szigeten őrzik is őket. E tekintetben a Lukácsnál és a Gellértnél a legrosszabb a helyzet, itt még tárolók sincsenek. A Gellért a hulladék szelektálásában sem jeleskedik, ahogy a Paskál és a Pünkösdfürdői strand sem.

Wifi nincs

Aki vezeték nélkül akar internetezni, kerülje Budapest strandjait, wifi ugyanis sehol sincs, és a környezetvédelem lelkes hívei sem lehetnek elégedettek: a Lukács fürdőn kívül sehol sem használnak megújuló energiát.

A felmérés szerint a szabadidőt a legtartalmasabban a szentendrei strandon lehet a legjobban eltölteni, ebben érthetően a három nagy gyógyfürdő a leggyengébb. A legcsaládbarátabb strandnak a Paskál, a Pünkösdfürdői és a Pap-szigeti strand bizonyult. A vízzel egyik fürdőnk sem takarékoskodik igazán, köztük egyedül az Újhegyi strand kapott erre viszonylag magas pontszámot; a X. kerületi intézmény csak ebben a kategóriában végzett az élen.

©

A legtöbben egyszerre a Margitszigeten strandolhatnak: a Palatinus medencéiben egy időben kilencezer ember mártózhat meg; a legkevesebben az Újhegyibe és a Lukácsba férnek be. 18 medencéjével a Széchenyi kínálja a legtöbb lehetőséget, a Gellértnek 12, a Lukácsnak és a Palatinusnak 9-9 medencéje van. Legalább két medencében a legkisebb strandokon, az Újhegyin és a Paskálon is fürdőzhetünk.

Drága mulatság

Aki a hullámmedencét szereti, csak a Gellért és a Palatinus között válogathat, ám sokkal nagyobb választékra a csúszdák szerelmesei sem számíthatnak: ilyen csak Csepelen, a Rómain és a Palatinuson van.

Nem mindegy az sem, mennyire kell a zsebünkbe nyúlni egy kis fürdőzésért, különösen, ha a családot is magunkkal visszük. Két felnőtt és két gyerek az Újhegyiben mindössze 2500 forintért strandolhat, de 3200 forintos családi jegyével viszonylag olcsó a szentendrei strand is. Ötezer forint alatt már csak a pünkösdfürdői strandolást úszhatja meg egy négyfős család, aki azonban családjával a Szecskát választja, 13 400 forinttól lesz kénytelen megszabadulni. Tízezer forint alatt nem lehet kijönni a Gellértben és a Lukácsban sem.

A Dagály elég jó

Az egész évben üzemelő uszodák, strandok között a Dagály, az újbudai Nyéki Imre Uszoda és a mogyóródi Aquarena szerepelt a legjobban, összességében a Csillaghegyi uszoda és a XVII. kerületi VFWG uszoda kapta a legkevesebb pontot. Biciklivel Leányfalura érdemes lenni, ott nemcsak tárolni lehet a bringákat, de őrzik is őket, ellentétben a szigetszentmiklósi Oázis Wellness Parkkal, amely a felmérésben kerékpáros szempontból a leggyengébbnek bizonyult.

©

Az egész évben látogatható uszodák, strandok egyike sem viszi túlzásba a szelektív hulladék gyűjtését és a komposztálást, erre az újbuda-tóvárosi Sportmax, a Csillaghegyi strand, a VFWG, az újpesti Aquaworld és a szigetszentmiklósi Oázis egyáltalán nem kapott pontot. A megújuló energia használatában a Nyéki Imre uszoda végzett az élen, ahogyan az esélyegyenlőségi és akadálymentesítési szempontokat is itt, valamint a Dagályban veszik a legkomolyabban. Akinek az akadálymentesítés fontos, az Csillaghegyet és a szigetszentmiklósi strandot inkább kerülje.

Érdekes, hogy bár a folyamatosan nyitva tartó strandok, uszodák közt több vízi élménypark is van, a szabadidős tevékenység szempontjából egyik sem jeleskedett: a legmagasabb pontszámot a mogyoródi vízi park kapta, de az is csak 0,6 pontot. Családi szempontból jobb a helyzet: a legjobbnak e téren az Aquaworld bizonyult, de nem kell szégyenkeznie a Dagálynak, a leányfalui strandnak, a Csillaghegyi uszodának, a mogyoródi élményparknak és a ráckevei Aqualand Termál- és Élményfürdőnek sem.

Mélyen a zsebbe

Ugyanakkor egészségügyi szempontból csak a Dagály és a mogyoródi park számít biztonságosnak, legalábbis a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint. A felmérés adatai szerint a vízzel a Nyéki Imre uszoda, a mogyoródi aquapark és az Aquaworld takarékoskodik a legjobban.

Az egész évben üzemelő fürdők közül a legtöbben a Dagályban férnek el, 10 medencéjében egyszerre csaknem 8500-an mártózhatnak meg. Hullámfürdőzni is csak a Dagályban és az Aquaworldben lehet, csúszda viszont több helyütt van: csúszkálni Mogyoródon, Újpesten, Ráckevén és Szigetszentmiklóson is lehet. Hiába a modern uszodák, wifi a folyamatosan nyitva tartó strandok közt is csak Mogyoródon van.

Nem meglepetés, hogy egy családi jegyért a mogyoródi és az újpesti élményfürdőben kell a legtöbbet, mintegy 16 ezer forintot fizetni, a legtöbb helyre két felnőtt és két gyerek 4800 és 6500 forintért tud bejutni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Kedvező a balatoni strandok megítélése

A Balaton-parti önkormányzatok, üzemeltetők erőfeszítései tükröződnek a fürdőhelyek színvonalának megítélésében, amely néhány tizedszázalékkal tovább javulva az idén átlagosan 4,4-es érdemjegyet kapott a szavazóktól egy frissen zárult felmérés szerint.

MTI Itthon

A strandok is megsínylik a rossz időt

A július az időjárási szélsőségek hónapja volt. Amíg a hónap elején tapasztalt kánikulai napok rekord látogatószámot és bevételt hoztak, addig összességében a rossz időjárás miatt a főváros 13 fürdőegységében - a strandokon és gyógyfürdőkben együttesen - 15 százalékos volt a bevételkiesés.

MTI Itthon

A strandok tizedénél hiányosságokat talált az ÁNTSZ

Az eddig vizsgált medencés strandok tizenhárom százalékánál többféle hiányosságot is találtak a hatósági ellenőrzéseken - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

Orbán belengetett programjára várunk, százezreket tehet tönkre a késlekedés

Orbán belengetett programjára várunk, százezreket tehet tönkre a késlekedés

75 ezren fertőződhettek meg egy izraeli városban

75 ezren fertőződhettek meg egy izraeli városban

Áder még láthatatlanabb lett a járvány idejére

Áder még láthatatlanabb lett a járvány idejére