szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyeztetések kezdődtek a volt pécsi vízszolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a francia Suez Environnement kártalanításáról Pécs és a megegyezésben közreműködő Compass Lexecon könyvvizsgáló iroda képviselői között csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.

Szabó Iván, a város jogi képviselője a megbeszélés után újságíróknak azt mondta: a kártalanítás úgy történik, hogy Pécs megvásárolja a vízmű kisebbségi részvénycsomagját. Ehhez fel kell mérni a részvények két évvel ezelőtti, azaz a vízközművek városi birtokbavétele előtti értékét is. Hozzátette, hogy a nemzetközi hírű brazil könyvvizsgáló iroda munkatársai a csütörtöki találkozón Pécs képviselői elé tárták azt az értékelési szempontrendszert, amelyet a Suez készített a részvények értékének megállapításához. A Compass Lexecon a várostól ezen dokumentum véleményezését és azt kéri, szolgáltasson adatokat, iratokat, melyek befolyásolhatják a részvények vásárlási értékét. Az iroda a kapott dokumentumok és a felek egymással szemben támasztott igényei alapján fogalmazza meg szakértői véleményét.

A Pécsi Vízmű épülete
©

Szabó Iván erre utalva "vad híreknek" nevezte azokat a napokban megjelent sajtóinformációkat, melyek szerint a részvények értékét 7-10 milliárd forintban állapították volna meg. A jogi képviselő a tárgyalások sikerében bízva nem kívánt arról beszélni, hogy Pécs mekkora összegű kártalanítással számol. Egyben reményét fejezte ki, hogy a megbeszélések két hónapon belül lezárulnak és megegyezés születhet, ez mindkét fél érdeke. Megjegyezte: a kártalanítás tekintetében azért a tárgyalásos megoldást választották, mert a pereskedés elhúzódhat, és rendkívül sok pénzbe kerülhet.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt mondta: sikeres megbeszélésen vannak túl, és az iroda képviselőivel szempontokat, információkat osztottak meg, amelyek kiemelten fontosak a további egyeztetéshez, véleményalkotáshoz. Hozzáfűzte, hogy Pécs 2-3 héten belül eljuttatja az irodának a francia fél szempontrendszeréről alkotott véleményét és a kért adatokat. A Compass Lexecon munkatársai nem kívántak nyilatkozni a sajtó képviselőnek.

Pécs 2009 október elején vette át a városi vízközműveket, miután a Pécsi Vízművel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottjai ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét. Azóta Pécsen az önkormányzat által alapított Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltató. A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy 100 százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Az ügy érintettjei több jogi eljárást indítottak egymás ellen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság tavaly február közepén jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést, a Tolna Megyei Bíróság azonban eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte a választott bíróságot. Időközben nemcsak Pécs, hanem a baranyai megyeszékhely környéki kisebb városok, községek is kikerültek a Pécsi Vízmű szerződött partnereinek köréből. Egyedül Szalánta nem hajlandó szerződést bontani a társasággal, és a Tettyét megbízni a vízszolgáltatással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt

Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből