szerző:
Kovács István, Miskolc
Tetszett a cikk?

Tíz tanár mondott fel a tizenkét tagú tantestületből a borsod megyei Sáta községben, ahol a helyi iskolát a buddhista Dzsaj Bíhm közösség működteti ettől a tanévtől. Az intézmény egyik vezetője szerint a pedagógusok a végkielégítés miatt döntöttek így, ám az érintettek egyike egészen más okokról beszélt a hvg.hu-nak.

Szerdán tartották a tanévnyitót Sáta község általános iskolájában, ahol meglepetésre kicserélődött a tanári kar. A több évtizede az intézményben tanító pedagógusok helyébe újak érkeztek az ünnepségre. Az iskola jogutód nélkül megszűnt és új fenntartóhoz került. A fenntartást a buddhista Dzsaj Bhím Közösség vette át, ők a sajókazai romák megsegítésére szervezett akcióikkal tettek szert országos hírnévre. Csakhogy a korábbi tizenkét tagú tantestületből tízen nem vállalták az együttműködést az új felállásban.

Derdák Tibor iskolaigazgató éppen a munkaügyi központban járt, amikor utolértük: állás nélküli pedagógusokat keresett. Szerinte a felmondásukat benyújtókat a több havi végkielégítés ígérete motiválta, ezért nem fogadták el a felajánlott munkaszerződést. Mivel kezdődik a tanítás, nem lehetett tovább várni és fel kellett tölteni a helyüket, ami nagyon egyszerű volt a munkanélküliségtől sújtott térségben: az ózdi munkaügyi központban hosszú listáról tudtak válogatni, mivel jelenleg 39 pedagógus van állás nélkül. Így sikerült elérni, hogy száz százalékos lett a szakos ellátás.

Öt havi fizetésért?

A távozottak átlagban öt hónap végkielégítést kaphatnak, amire október 21-ig a kormányhivatalon keresztül lehet pályázni a Belügyminisztériumba, az új szabályok szerint ugyanis a pénz nem jár automatikusan. Az igazgató etikátlannak tartja, hogy amikor van felkínált munkahely, akkor néhányan az adófizetők pénzéből szeretnének végkielégítést kapni.

A felmondott tanárok egyike, Hossó Gáborné korábbi igazgató-helyettes azt mondta a hvg.hu-nak: tavasszal még segítő szándékot éreztek a Dzsaj Bhím Közösség vezetői részéről az iskola megmentésére: azt ígérték, minden úgy folytatódik, ahogy addig volt. A konkrét ajánlattétel viszont már nem a korábban megbeszélteket tartalmazta és voltak megkérdőjelezhető pontjai – ezekről részleteket nem akart elárulni Hossó Gáborné. Ezután kollégáival „gyanakodni kezdtek, majd presztízsüket és a gyerekek fejlődését féltve úgy döntöttek, inkább állás nélkül maradnak. Lépésüknek semmi köze a végkielégítéshez, hiszen még az sem biztos, hogy megkapják – hangsúlyozta. Végül azt mondta: 30 éve kezdett tanítani lakóhelyén, ahol jól érezte magát, de most munkát keres.

Gyerekek Sajókazán: Sátán nem mindenki kért a Dzsaj Bhím Közösségből
©

„Már az előkészületek során kiderült, hogy Sátán hetven tanuló és tizenkét pedagógus kerülhet hozzánk. Több gyerek van a faluban, de sokan más településekre íratják gyermeküket. Nagy örömünkre a most bezárt csernelyi iskola diákjaiból is hozzánk iratkozott be 34 tanuló, akiknek ingyenes utazást és étkezést biztosítunk” – sorolta a változásokat Derdák Tibor.

Egyébként a Dzsaj Bhím Közösség BAZ megyében 132 embernek ad munkát. A gimnáziumi oktatásba négy településen – Sajókaza, Ózd, Alsózsolca, Hegymeg – 400 tanulót vontak be. Ózd térségének 11 településén 330 gyerekkel tanodai oktatás keretében foglalkoznak, vagyis a nyolc általánost adó felnőttképzéssel együtt ezernél több tanulójuk van. A korábbi években kizárólag cigány származású gyerekek vettek részt oktatási programjaikban, de mára ez megváltozott. Ózdon fele-fele arányban jár a tanodájukba roma és nem roma gyerek, Mágocson viszont többségben vannak a nem romák. Derdák Tibor szerint akiknek szükségük van az általuk kínált oktatásra, azokat örömmel várják, hiszen „nem ők azok, akik szegregálni szoktak”.

Mi lesz jövőre?

Sáta jegyzője sem érti a pedagógusok döntését. Barta Tamás elmondta: az érintettek augusztus 29-én tízen jelentették be, hogy a jövőben nincs szándékukban a helyi iskolában dolgozni, így nem volt más lehetőségük, mint egyből a munkaügyi központhoz fordulni, hogy jövő héten elindulhasson a tanítás.

Kérdés, hogy mi lesz a tíz munka nélkül maradt pedagógus sorsa, mivel helyben alig van munkalehetőség. Sátát jelenleg pénzügyi gondnok irányítja, és már négy évvel ezelőtt be akartak lépni egy iskolafenntartó társulásba, de akkor a képviselők leszavazták az előterjesztést. Ennek lett következménye az önkormányzati csőd, hiszen csak az elmúlt tanévben 30 millió forint kiadást jelentett a falunak az iskola fenntartása.

Problémát okozhat még, hogy a magyarországi buddhista egyházat és a Dzsaj Bhím közösséget sem sorolták be a történelmi egyházak közé, ezért a 2012/2013-as tanévtől nem kaphatnak majd kiemelt állami normatívát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

Kiútkeresők az ózdi acélvárosból - Nagyítás-fotógaléria

Reménykedők és reménytelenek Ózdon. A gimnáziumban 2002 óta folyik a tehetséggondozó program; az acélműben már augusztusban akkora volt a termelés, mint tavaly az egész évben. Ennek ellenére a város perifériáján élők sem az oktatás javulásából, sem a termelésbővülésből nem érzékelnek semmit.

Hét nap

Világi kontra egyházi iskola

Tiltakozó akciókba kezdett több száz pécsi szülő, pedagógus és diák az ellen, hogy iskolájuk egyházi tulajdonba és...

Szegő Iván Miklós Itthon

Acélváros tehetségei: van-e esélyük?

Már középiskolás korban megkezdődik az elvándorlás Ózdról és a környékbeli településekről, a helyi gimnázium igazgatója minden évben több diákjától kénytelen elbúcsúzni. Így egyre nehezebb helyzetbe kerül az egyébként is komoly gondokkal küszködő város. Egy tehetséggondozó programmal próbálják meg helyben tartani a fiatalokat.

hvg.hu Itthon

"Aljas dolog": egymás elől nyúlhatják le az egyházak az ellátottakat

Számos olyan egyház szociális intézményei kerültek az ellehetetlenülés szélére, melyek nem kapták meg az államtól a kiemelt státuszt, és így július 1-től már az úgynevezett kiegészítő normatívát sem utalják nekik. Mások ugyanakkor a jelek szerint ugrásra készen állnak, hogy átvegyék tőlük az ellátást – és a pénzt is.

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor