Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha igazak a sajtóban megjelent – senki által nem cáfolt – hírek, a titokban tartott titkosító a titoktörvény legelemibb szabályaival sincs tisztában.

„Semmit nem tudunk az úgynevezett kémügyről, nemcsak a titkosított anyagokról, de még a titkosítás módjáról, és a titkosítóról magáról sem, ami teljesen abszurd, és egy jogállamban elfogadhatatlan” – mondta a hvg.hu-nak Majtényi László volt adatvédelmi biztos. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) vezetője szerint „teljes tudatlanságban tartják a társadalmat”, ami minden demokratikus jogelvnek ellentmond. „Természetesen egy demokráciában is lehet titkosítani nemzetbiztonsági szempontból érzékeny iratokat, de ennek körülményeit, a titokgazdát és a döntés szempontjait mindenhol transzparens módon kezelik, azaz a titkosság kivételes, a főszabály a nyilvánosság” – mondta Majtényi László.

Mennyi? 30?

A volt adatvédelmi biztos elképesztőnek nevezte, hogy a sajtóban a kémügy kapcsán – friss döntésekről szólva – rendszeresen 60-70 évre titkosított dokumentumokról beszélnek, amit soha senki nem cáfolt semmilyen kormányzati szerv részéről, vagyis „akár igazak is lehetnek a hírek”. Pedig az új titoktörvény szerint a titkosítás időtartama legfeljebb 30 év lehet, amit egyszer, legfeljebb ugyanekkora időtartamra lehet meghosszabbítani, a határidő lejárta előtt. „Vagyis, ha ez igaz, az egyébként  ismeretlen titkosító valószínűleg bele sem nézett a törvénybe, hiszen másképp ekkora hibát nem követhetett volna el” – mondta Majtényi László.

Márpedig az EKINT vezetője szerint, ha mindez megtörtént, nem is érvényes a titkosítás, hiszen alapvetően szabálytalan és jogsértő az eljárás, és „akkor ezek az iratok nem titkosak, mert meg sem történt érvényesen a titkosítás” – magyarázza az adatvédelmi szakértő.

Semmit nem tehetünk?

Arra a kérdésre, hogy az állampolgár ebben az esetben kérheti-e a betekintést a nem titkos iratokba, Majtényi László úgy válaszolt, hogy „elvben igen, de a gyakorlatban mégsem, mert a hibát nem ismerik el, a törvény pedig, még a szocialista többségű parlament döntésével - szerintem felháborító módon - megszüntette ezt az állam perléséig terjedő állampolgári jogot”. Megszüntették továbbá a titokköri jegyzéket is, amely tematikai korlátot szabva zabolázta meg a titkosító hatóságokat. Szerinte „még ha pusztán a hatalmi logikából indulunk ki, akkor is érthetetlen volt az MSZP-többségű parlament hozzáállása a kérdéshez, hiszen amikor elfogadták a törvényt, már biztosak lehettek abban, hogy súlyos választási vereség vár rájuk, ehhez képest mai ellenzéki jogosítványaikat csorbították".

"Sólyom László írta egyszer egy 1988-as tanulmányában, hogy az ellenőrizetlenül hagyott információs szabályozással úgy fogy el a szabadság körülöttünk, mint a tiszta levegő vagy az iható víz. Most megint ez a helyzet” - véli Majtényi. Szerinte az pedig már a Fidesz felelőssége, hogy az év végével megszünteti az adatvédelmi biztos intézményét, a titkosító állam ellenőrzésének utolsó, ma még létező garanciáját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Kémbotrány: kihallgatják Vadai Ágnest is

Csütörtökön tanúként hallgatják meg a Budapesti Katonai Ügyészségen Vadai Ágnest (MSZP) a kémbotránnyal összefüggésben - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

Csikász Brigitta Itthon

Az ügyészség Földesi-Szabó mellett. Megalkudtak?

Szokatlan módon maga az ügyészség is kérte az Egymásért Egy-Másért Alapítvány csempészetért első fokon hét évre elítélt kurátora, Földesi-Szabó László házi őrizetbe helyezését. A hatóság indítványának szövege pedig – a hvg.hu tudomása szerint – a védőével igencsak megegyezik. Az ügyészség hozzáállásából arra is lehet következtetni, hogy Földesi-Szabó esetleg alkut kötött.

MTI Itthon

Jogvédők a titoktörvény-javaslat visszavonását követelik

Az információszabadságot veszélyezteti a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslat, ezért annak visszavonására szólítja fel a kormányt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Sajtószabadság Központ és a Védegylet.

HírTV/Magyar Nemzet Itthon

Kémügy: őrizetben van az NBH volt jogásza is

Rács mögé került a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori jogásza is – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint Simon Ibolyát múlt pénteken vették őrizetbe, amikor Gyarmati Györgyöt, az NBH volt osztályvezetőjét, valamint Galambos Lajost, az NBH egykori főigazgatóját meggyanúsították.

MTI Itthon

Alkotmánybíróságon támadják meg a titoktörvényt civil szervezetek

Az Alkotmánybíróságon támadja meg az április elsején életbe lépő titoktörvényt három civil szervezet, a beadványt a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Intézet közösen jegyzi majd - mondták a három szervezet képviselői, akik úgy vélik: az új jogszabály visszalépést jelent, életbe lépésével sokkal könnyebb lesz adatokat titkosítani, kevesebb feltétele lesz a minősítésnek, és ezzel többek között a tényfeltáró újságírók munkája is megnehezedik.

A magyar vállalkozások négyötöde tartja komoly problémának a korrupciót

A magyar vállalkozások négyötöde tartja komoly problémának a korrupciót

A bozóttüzek miatt már Canberrában sem lehet levegőt venni

A bozóttüzek miatt már Canberrában sem lehet levegőt venni

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Radar360: Színházi dráma törvénnyel és zaklatással

Radar360: Színházi dráma törvénnyel és zaklatással

A nagy érdeklődés miatt a Madách térre tették át a hétfői tüntetést

A nagy érdeklődés miatt a Madách térre tették át a hétfői tüntetést

Siófokon több adót kell fizetni a Balaton-parti luxuslakások után

Siófokon több adót kell fizetni a Balaton-parti luxuslakások után