szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Szokatlan módon maga az ügyészség is kérte az Egymásért Egy-Másért Alapítvány csempészetért első fokon hét évre elítélt kurátora, Földesi-Szabó László házi őrizetbe helyezését. A hatóság indítványának szövege pedig – a hvg.hu tudomása szerint – a védőével igencsak megegyezik. Az ügyészség hozzáállásából arra is lehet következtetni, hogy Földesi-Szabó esetleg alkut kötött.

Valószínűleg hazajönne Földesi-Szabó László, ha a bíróság előzetes letartóztatás helyett házi őrizetbe helyezné – mondta tavaly decemberben a Fővárosi Bíróság által meghozott ítélet után megszökött védencével kapcsolatban Berényi András ügyvéd. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kurátorát állítólag három országban keresték a rendőrök. A nyomozóknak azonban nem kellett külföldre utazniuk a férfi hazahozataláért: Földesi-Szabó kezén idén május közepén barátnője lakásának közelében, a X. kerületi Gyakorló utcában kattant a bilincs. A férfi védője, Berényi András a történtek után azt hangoztatta, hogy a hatóságokkal való egyezkedés eredményeként jött haza védence. Úgy látszik, erről az akciót végrehajtó Nemzeti Nyomozó Iroda emberei nem tudtak. Az ügyvéd akkori nyilatkozataiban jelezte azt is, hogy kérik a Földesi-Szabó Lászlóval szembeni kényszerintézkedés enyhítését, vagyis azt, hogy előzetesből házi őrizetbe kerülhessen.

Meglepő húzás az ügyészségtől

Ez azonban igen meglepő egy olyan ügyben, amelyben a vádlottat hét évre elítélték, és aztán a büntetés letöltése elől elszökött. Főleg, hogy jelenleg jóval kisebb súlyú ügyekért kerülnek emberek előzetes letartóztatásba. A védő indítványa csak úgy értelmezhető, hogy a hatóságok döntésének „befolyásolásáért” ajánlottak is valamit, azaz Földesi-Szabó László esetleg olyan dolgokról beszélt, amelyekről korábban nem. A férfi egyébként még az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében tartott parlamenti bizottsági meghallgatáson jelezte is, csak akkor tud beszélni, ha feloldják titoktartási kötelezettsége alól.

A Fővárosi Bíróság válasza

A Fővárosi Bíróság közlése szerint a védő kérelmével megegyező ügyészségi indítvány indoklása (ebben az szerepel, hogy a férfi önként tért haza, és együttműködik a hatóságokkal, részvétele az eljárásban a legszigorúbb kényszerintézkedés nélkül is biztosítható) alaptalan. Ugyanis azt „a bíróság rendelkezésére bocsátott adatok egyáltalán nem támasztották alá”, főleg hogy a férfit az FB elfogatóparancsa alapján fogták el.

Szintén érdekes momentum, hogy Földesi-Szabó elfogása után körülbelül egy hónappal ütöttek rajta a volt kurátor barátján és „üzlettársán”, Jakubinyi Róberten is, aki jelenleg még Ausztriában van kiadási őrizetben. Földesi-Szabó és Jakubinyi rács mögé kerülése után indult el a Budapesti Katonai Ügyészség által a volt titkosszolgálati vezetők, Galambos Lajos és Laborc Sándor, valamint Szilvásy György egykori titokminiszter ellen az eljárás, az úgynevezett kémügy.

Dalolt”?

Az együttműködést támaszthatja alá a hvg.hu azon információja is, miszerint az ügyészség, amely nemrég még az egykori kurátor előzetes letartóztatása mellett érvelt, most már Földesi-Szabó házi őrizetét kérte a bíróságtól. A vádhatóság és a védői indítvány szövege pedig – úgy tudjuk – nagyon megegyezik egymással. Ezt megerősítette a férfi ügyvédje is. Berényi András arra hivatkozott, hogy az ügyészség elfogadta az érveit, s levelezésük eredménye lett a teljesen hasonló indítvány.

„Beadványomban a kérésünket azzal indokoltam, hogy az adócsalás miatt indult eljárásban Földesi-Szabó László együttműködött a hatóságokkal, emiatt lett gyanúsítottból tanú, majd szüntették meg vele szemben a vizsgálatot, az ügyet pedig titkosították.” A csempészet és az adócsalás annyiban különbözik – tette hozzá Berényi –, hogy az előző unión kívül, az utóbbi azon belül elkövetett bűntett. „Mivel az elkövetési magatartás azonos, ezért a csatolt eljárás – az adócsalás – kapcsán ejtett vádak azt eredményezhetik, hogy az alapügyben is változhat a történtek megítélése és enyhítheti a bíróság a kiszabott büntetést.”

A Fővárosi Ítélőtábla viszont úgy látta – jegyezte meg az ügyvéd –, hogy a két eljárásnak nincs köze egymáshoz, és az alapügy szempontjából nem történt olyan változás, amely megalapozná a kényszerintézkedés enyhítését. A Fővárosi Ítélőtábla – mint azt a hvg.hu-val közölték – a Fővárosi Bíróság korábbi döntését elfogadva, elutasította az ügyvéd és az ügyészség azonos, házi őrizetbe való helyezésre vonatkozó indítványt. Ez azt jelenti, hogy Földesi-Szabó László a másodfokú ítélet meghozataláig előzetesben maradhat, bár – mint azt védője hangsúlyozta – bármikor újból kérhetik, hogy a férfi otthonában várja az ellene folyó eljárás végét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Itthon

Elfogták Földesi-Szabó Lászlót

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kutatóriumi elnöke tavaly decemberben sétált ki a bíróságról, azóta nem találták.

MTI Itthon

Adócsalással is gyanúsítják Földesi-Szabót

Adócsalás miatt vádemelési javaslattal éltek a Fővárosi Főügyészségnél az Egymásért Egy-Másért Alapítvány tevékenységét vizsgáló pénzügyi nyomozók Földesi-Szabó László kuratóriumi elnök ellen - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

hvg.hu Itthon

Földönfutóvá vált Földesi-Szabó László?

Tízmillió forintnál többel tartozik az adóhivatalnak az előzetes letartóztatásban lévő, csempészet miatt hét évre elítélt alapítványi vezető, Földesi-Szabó László. Nyugdíja gyermekeinek eltartására megy el, illetve lehet, hogy annak egy részét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is letiltja, hogy így hajtsa be a férfin a követelését. Ezek alapján az egykor jólétben élő Földesi-Szabó számlája szinte teljesen megcsappanhatott.

hvg.hu Itthon

Gyerekei kapják Földesi-Szabó nyugdíját

Szökésben is fizeti a gyerektartást Földesi-Szabó László (52). A Blikk értesülései szerint a milliárdos gazdasági bűncselekmény miatt elítélt alapítványi elnök még távozása előtt azt kérte a bíróságtól, hogy nyugdíjából vonják le a gyerektartást.