szerző:
Csikász Brigitta

Szokatlan módon maga az ügyészség is kérte az Egymásért Egy-Másért Alapítvány csempészetért első fokon hét évre elítélt kurátora, Földesi-Szabó László házi őrizetbe helyezését. A hatóság indítványának szövege pedig – a hvg.hu tudomása szerint – a védőével igencsak megegyezik. Az ügyészség hozzáállásából arra is lehet következtetni, hogy Földesi-Szabó esetleg alkut kötött.

Valószínűleg hazajönne Földesi-Szabó László, ha a bíróság előzetes letartóztatás helyett házi őrizetbe helyezné – mondta tavaly decemberben a Fővárosi Bíróság által meghozott ítélet után megszökött védencével kapcsolatban Berényi András ügyvéd. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kurátorát állítólag három országban keresték a rendőrök. A nyomozóknak azonban nem kellett külföldre utazniuk a férfi hazahozataláért: Földesi-Szabó kezén idén május közepén barátnője lakásának közelében, a X. kerületi Gyakorló utcában kattant a bilincs. A férfi védője, Berényi András a történtek után azt hangoztatta, hogy a hatóságokkal való egyezkedés eredményeként jött haza védence. Úgy látszik, erről az akciót végrehajtó Nemzeti Nyomozó Iroda emberei nem tudtak. Az ügyvéd akkori nyilatkozataiban jelezte azt is, hogy kérik a Földesi-Szabó Lászlóval szembeni kényszerintézkedés enyhítését, vagyis azt, hogy előzetesből házi őrizetbe kerülhessen.

Meglepő húzás az ügyészségtől

Ez azonban igen meglepő egy olyan ügyben, amelyben a vádlottat hét évre elítélték, és aztán a büntetés letöltése elől elszökött. Főleg, hogy jelenleg jóval kisebb súlyú ügyekért kerülnek emberek előzetes letartóztatásba. A védő indítványa csak úgy értelmezhető, hogy a hatóságok döntésének „befolyásolásáért” ajánlottak is valamit, azaz Földesi-Szabó László esetleg olyan dolgokról beszélt, amelyekről korábban nem. A férfi egyébként még az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében tartott parlamenti bizottsági meghallgatáson jelezte is, csak akkor tud beszélni, ha feloldják titoktartási kötelezettsége alól.

A Fővárosi Bíróság válasza

A Fővárosi Bíróság közlése szerint a védő kérelmével megegyező ügyészségi indítvány indoklása (ebben az szerepel, hogy a férfi önként tért haza, és együttműködik a hatóságokkal, részvétele az eljárásban a legszigorúbb kényszerintézkedés nélkül is biztosítható) alaptalan. Ugyanis azt „a bíróság rendelkezésére bocsátott adatok egyáltalán nem támasztották alá”, főleg hogy a férfit az FB elfogatóparancsa alapján fogták el.

Szintén érdekes momentum, hogy Földesi-Szabó elfogása után körülbelül egy hónappal ütöttek rajta a volt kurátor barátján és „üzlettársán”, Jakubinyi Róberten is, aki jelenleg még Ausztriában van kiadási őrizetben. Földesi-Szabó és Jakubinyi rács mögé kerülése után indult el a Budapesti Katonai Ügyészség által a volt titkosszolgálati vezetők, Galambos Lajos és Laborc Sándor, valamint Szilvásy György egykori titokminiszter ellen az eljárás, az úgynevezett kémügy.

Dalolt”?

Az együttműködést támaszthatja alá a hvg.hu azon információja is, miszerint az ügyészség, amely nemrég még az egykori kurátor előzetes letartóztatása mellett érvelt, most már Földesi-Szabó házi őrizetét kérte a bíróságtól. A vádhatóság és a védői indítvány szövege pedig – úgy tudjuk – nagyon megegyezik egymással. Ezt megerősítette a férfi ügyvédje is. Berényi András arra hivatkozott, hogy az ügyészség elfogadta az érveit, s levelezésük eredménye lett a teljesen hasonló indítvány.

„Beadványomban a kérésünket azzal indokoltam, hogy az adócsalás miatt indult eljárásban Földesi-Szabó László együttműködött a hatóságokkal, emiatt lett gyanúsítottból tanú, majd szüntették meg vele szemben a vizsgálatot, az ügyet pedig titkosították.” A csempészet és az adócsalás annyiban különbözik – tette hozzá Berényi –, hogy az előző unión kívül, az utóbbi azon belül elkövetett bűntett. „Mivel az elkövetési magatartás azonos, ezért a csatolt eljárás – az adócsalás – kapcsán ejtett vádak azt eredményezhetik, hogy az alapügyben is változhat a történtek megítélése és enyhítheti a bíróság a kiszabott büntetést.”

A Fővárosi Ítélőtábla viszont úgy látta – jegyezte meg az ügyvéd –, hogy a két eljárásnak nincs köze egymáshoz, és az alapügy szempontjából nem történt olyan változás, amely megalapozná a kényszerintézkedés enyhítését. A Fővárosi Ítélőtábla – mint azt a hvg.hu-val közölték – a Fővárosi Bíróság korábbi döntését elfogadva, elutasította az ügyvéd és az ügyészség azonos, házi őrizetbe való helyezésre vonatkozó indítványt. Ez azt jelenti, hogy Földesi-Szabó László a másodfokú ítélet meghozataláig előzetesben maradhat, bár – mint azt védője hangsúlyozta – bármikor újból kérhetik, hogy a férfi otthonában várja az ellene folyó eljárás végét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Itthon

Elfogták Földesi-Szabó Lászlót

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kutatóriumi elnöke tavaly decemberben sétált ki a bíróságról, azóta nem találták.

MTI Itthon

Adócsalással is gyanúsítják Földesi-Szabót

Adócsalás miatt vádemelési javaslattal éltek a Fővárosi Főügyészségnél az Egymásért Egy-Másért Alapítvány tevékenységét vizsgáló pénzügyi nyomozók Földesi-Szabó László kuratóriumi elnök ellen - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

hvg.hu Itthon

Földönfutóvá vált Földesi-Szabó László?

Tízmillió forintnál többel tartozik az adóhivatalnak az előzetes letartóztatásban lévő, csempészet miatt hét évre elítélt alapítványi vezető, Földesi-Szabó László. Nyugdíja gyermekeinek eltartására megy el, illetve lehet, hogy annak egy részét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is letiltja, hogy így hajtsa be a férfin a követelését. Ezek alapján az egykor jólétben élő Földesi-Szabó számlája szinte teljesen megcsappanhatott.

hvg.hu Itthon

Gyerekei kapják Földesi-Szabó nyugdíját

Szökésben is fizeti a gyerektartást Földesi-Szabó László (52). A Blikk értesülései szerint a milliárdos gazdasági bűncselekmény miatt elítélt alapítványi elnök még távozása előtt azt kérte a bíróságtól, hogy nyugdíjából vonják le a gyerektartást.

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből