szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szerint Magyarország az egy éve megkezdett változások felgyorsításával le fogja győzni a válságot. Orbán Viktor erről pénteken beszélt azután, hogy Schmitt Pál köztársasági elnökkel konzultált a Sándor-palotában. A kormányfő elmondta azt is, hogy 2012-ben megteszik azokat a lépéseket, amelyekkel véglegesíti az arányos adórendszert. A magyar vállalkozóktól pedig fegyelmezett adófizetést várnak az adócsökkentésért cserébe - tette hozzá.

A kormányfő az általa kezdeményezett megbeszélés után újságíróknak kifejtette: az európai gazdaság azért van nehéz helyzetben, mert az uniós országok Magyarország és Svédország kivételével továbbra is növelik az adósságukat.

Magyarország viszont a kormány által egy évvel ezelőtt megkezdett változások felgyorsításával válaszol a válságra, ezért "a válság nem fogja legyőzni Magyarországot, hanem mi magyarok fogjuk legyőzni a válságot" - jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor
©

Megjegyezte: ehhez az kell, hogy a kabinet megakadályozza az államadósság újratermelődését és még az ősszel meghozza az ehhez, az ország megújításához szükséges döntéseket, legyen szó az új nyugdíjrendszerről, a gazdaság stabilitását szolgáló törvényekről vagy az új oktatási törvények elfogadásáról.

A legegyszerűbb és legalacsonyabb kulccsal működő adórendszert ígérik

Orbán Viktor beszélt arról is: a kormány 2012-ben megteszi azokat a lépéseket, amelyekkel véglegesíti az arányos adórendszert.

A miniszterelnök az egykulcsos adó jövőjével kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: a kormány nem enged az arányos adórendszer kialakításából, és jövőre meghozza a véglegesítéséhez szükséges intézkedéseket, hogy Magyarországon legyen a legegyszerűbb, legátláthatóbb és legalacsonyabb kulccsal működő adórendszer.

A miniszterelnök szerint a korábbi, többkulcsos adórendszer munkaellenes volt, tönkretette az országot, és döntő szerepe volt abban, hogy a magyar gazdaság csődközelbe sodródott, ezért - mondta - nem hajlandó visszalépni ennek az adórendszernek az irányába.

Viszonzást várnak a magyar vállalkozóktól az adócsökkentésért cserébe

Orbán Viktor szerint a magyar vállalkozói világ egyelőre nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel azt, hogy a kormány jelentősen csökkentette a vállalkozásokat terhelő adókat.

Hozzátette: az áfa területén továbbra is nagyon nagy a csalások mértéke, ezen pedig változtatni kell, "az adóhatóságnak ezen a területen jobb teljesítményt kell nyújtania".

Védenék a legsérülékenyebbeket

Orbán Viktor a pénteki találkozón ígéretet tett az államfőnek arra, hogy intézkedési tervet dolgoznak ki a sérülékeny társadalmi csoportok, így a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek megsegítéséhez. Az intézkedésekkel kapcsolatos elképzeléseket a következő napokban bemutatja a köztársasági elnöknek, és szeretné, ha azokról már a parlament őszi ülésszakának első napján beszámolhatna a nyilvánosságnak - mondta a miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországot is elérte a globális bringahiány

Magyarországot is elérte a globális bringahiány

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el

Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el