szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta Balogh Zoltánt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán azért, mert három éve baltával agyonvert egy 82 éves asszonyt Csepelen.

A tábla az elsőfokon eljárt Fővárosi Bíróság ítéletét megváltoztatva nem mondta ki bűnösnek a vádlottat volt élettársa, és annak gyermeke megölésében, és emiatt annyiban enyhítette a 45 éves férfi büntetését, hogy feltételes szabadságra bocsátása leghamarabb nem 35, hanem 30 év múlva vizsgálható. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítélettel egyezően bizonyítottnak látta, hogy Balogh Zoltán 2008 májusában, mikor az édesanyjánál lakott, egyszer  azért, hogy pénzt, értékeket raboljon, sísapkában belopódzott szomszédasszonyához - akivel egyébként a család jóban volt - és az ágyon ülő 82 éves nőt féltucatnyi fejére mért nagy erejű baltacsapással leterítette, majd egy párnával megfojtotta. Miután nem talált semmi értékeset, a vádlott üres kézzel távozott.

A vádirat és az elsőfokú bíróság azt is Balogh terhére rótta, hogy 2008 áprilisában nem sokkal azután, hogy élettársa gyermekével elköltözött tőle, az éjszakai órákban rágyújtotta új otthonát, egy faházat, ahol a nő, 8 éves gyermeke, és új élettársa aludt. Az anya és gyermeke nem tudott kimenekülni a lángok közül, elszenesedett holttestüket az ágyra kuporodva találták meg a tűzoltók. A harmadik sértett, az új élettárs életveszélyes, maradandó sérülésekkel, de túlélte a történteket. Testfelületének 80-90 százalékán másod-harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

A vádlott már a nyomozás során, és később a bíróság előtt is beismerte az idős nő megölését, ám élettársa és fogadott gyermeke ügyében az eljárás során mindvégig következetesen tagadott,  az elsőfokú ítélet ellen pedig e cselekmény kapcsán védőjével együtt fellebbezett. A volt élettárs és gyermeke megölése ügyében a tábla arra az álláspontra jutott, hogy elkövetője lehetett a vádlott is, de lehetett más is, a bíróság rendelkezésére álló tények alapján ez nem állapítható meg minden kétséget kizáróan.

A szerdai másodfokú határozat szóbeli indoklása szerint azonban az idős asszony megölése már önmagában egy háromszorosan minősülő - előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett - emberölés. Továbbá a vádlott nyilvánvalóan valótlanul állította haragosairól a hatóságok előtt, hogy a két ölési cselekmény elkövetői, amivel elkövette a hamis vád bűncselekményét is, továbbá volt két felfüggesztett szabadságvesztés-büntetése, aminek végrehajtását elrendelte a tábla. Így Balogh Zoltán életfogytiglani szabadságvesztéséből történő feltételes szabadságra helyezése leghamarabb 30 év múlva vizsgálható. Az eljárás adatai szerint a most 45 éves férfi eddig 17 évet töltött börtönben, erőszakos, illetve vagyon elleni bűncselekmények miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével