szerző:
Nol
Tetszett a cikk?

Nincs meggyőződve arról az EBESZ médiabiztosa arról, hogy a Klubrádió frekvenciájára kiírt pályázat a média sokszínűségének biztosítását szolgálja. Dunja Mijatovics ezt a Népszabadságnak adott interjújában mondta. Beszélt arról is: nagyon aggasztónak tartja, hogy a rendőrség forrásai kiadására kérte Bodoky Tamást, a magyar WikiLeaksként emlegetett atlatszo.hu portál főszerkesztőjét.

A médiabiztos örömét fejezte ki amiatt, hogy korábban több más szervezet is felemelte a hangját az új magyar médiaszabályozás miatt. Példaként említette Frank La Rue-t, az ENSZ különleges jelentéstevőjét és Thomas Hammerberget, az Európa Tanács emberi jogi biztosát. Ehhez képest azonban mindössze annyi történt, hogy az Európai Bizottság bírálata miatt valamennyit kozmetikáztak a médiatörvényen – fogalmazott.

Dunja Mijatovics értesült arról, hogy Bodoky Tamást, az atlatszo.hu főszerkesztőjét a forrásai kiadására kérték a hatóságok. Mint mondta: nagyon aggasztónak tartja ezt, és reméli, hogy ejtik az eljárást, máskülönben arra kényszerülnek, hogy még nagyobb figyelmet irányítsanak erre az esetre. „Mindannyian tisztában vagyunk ugyanis azzal, milyen komoly jelentősége van az oknyomozó újságírásnak egy demokráciában” – tette hozzá.

A Klubrádió budapesti frekvenciájára kiírt pályázattal kapcsolatban a biztos azt mondta: a döntés előtt nem szeretné kommentálni az eljárást, arra viszont felhívta a figyelmet, hogy egy demokráciában üdvözölni kell az olyan provokatív vitákat, mint amilyeneket a Klubrádión is hallani. „Természetesen senki sem kérdőjelezheti meg az állami hatóságok jogát, hogy az állami frekvenciák használatának feltételeit meghatározzák, ugyanakkor az EBESZ sajtószabadság-vállalásai között szerepel a média sokszínűségének biztosítása, és nem vagyok meggyőződve arról, hogy a jelenlegi pályázati kiírás ebbe az irányba mutatna. A sokszínűség ugyanis nem azt jelenti, hogy legyen még több zenés, szórakoztató csatorna, ahogy azt a kiírás sugallja – van azokból épp elég. Ellenkezőleg, a pluralizmus minél több tájékoztató csatorna, értelmiségi vitafórum biztosítását kell hogy jelentse” – fogalmazott az interjúban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket