szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Rogán Antal volt nejéhez köthető cég is önkormányzati ingatlanhoz jutott az V. kerületben – ez szerepel azon a listán, amelyet az atlatszo.hu közölt. Az önkormányzat utólag azonban közölte, az általuk összeállított listán több tétel tévesen szerepel. Így ez is.

Rogán Antal volt feleségének – Sonnevend Alexandrának – az érdekeltségébe tartozott az a vállalkozás, az NLGA Kft., amelyik idén január végén vásárolt meg egy önkormányzati ingatlant a Papnevelde utcában Budapesten. A kft. ügyvezetője, Gubicza Ákos, a sármelléki repülőteret igazgatta. Azokat az atlatszo.hu továbbra is igyekszik megszerezni az önkormányzattól.

A polgármesteri hivatal ugyanakkor a hvg.hu érdeklődésére azt közölte, hogy az NLGA Kft.-t tévesen tüntették fel az eladott önkormányzati ingatlanok listáján, ugyanis a vevő nem volt elégedett a felújításra szoruló ingatlan állapotával, ezért visszalépett az ügylettől. Puka Zsófia, Belváros-Lipótváros sajtóreferense megjegyezte, ez a tétel tévesen szerepel a listán, amelyen a nettó 5 millió forintot meghaladó adásvételek szerződései vannak feltüntetve – http://www.belvaros-lipotvaros.hu/uvegzseb –, ezért kezdeményezik törlését onnan.

Újabb hibákra bukkantak?

Puka Zsófia első megkeresésünk után néhány nappal jelezte, hogy az NLGA Kft. mellett még három helyiség szerepel tévesen a listán. Ennek az az oka, hogy az elidegenítésükről ugyan döntöttek, de az adásvételeknek nem mindegyike valósult meg, így az ALFA BZS 54 Kft., a Fest-Art Királyi Galéria és egy magánszemély sem szerezte meg végül az V. kerületi önkormányzati ingatlanokat.

A listát tovább böngészve akadtunk rá a Gilwood Industrics offshore vállalkozás tulajdonában lévő Advertum Zrt.-re, amely tavaly, a választásokat követően – május 18-án – kapta meg az V. kerületi Nádor utca 36. számú ház földszintjén található egyik lakást. A cég előtte két hónappal pedig a Vértanúk terén vehetett meg egy önkormányzati ingatlant. Szintén az V. kerület egyik ingatlanát vette meg a tiszaburai Buratrade Kft. A társaság az V. kerületi Magyar utca 18. szám alatti házban alakította ki egyik fióktelepét tavaly május végén, amit aztán augusztusban meg is vásárolt.

Felújítás a Belvárosban: sok értékes ingatlan, sok érdekes vevő
©

A listán lévő vállalkozások egyike, a 2008-ban és 2009-ben nulla árbevételt bevalló Innerdistricts a Veres Pálné utca 9-es számú házába költözhetett be. A céget idén február óta Bognárné Redenczki Erzsébet irányítja. Az ő korábbi cége, a VIN-Faktor Zrt. a Ferenciek terén található egyik házban tavaly július végén és karácsony előtt jutott hozzá ingatlanokhoz. A VIN-Faktornak nincs mindenhol jó neve, a társaság még 2009-ben felkerült a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének feketelistájára.

Az offshore cégek mégis jók?

A Vörömarty tér 5. szám alatti ház egyik ingatlanához 2010. október 1-jén jutott hozzá a V5-Ingatlan Kft., amelyet az adásvétel előtt csupán két héttel hoztak létre, tulajdonosa pedig az offshore cégnek számító Seychelles-szigeteki St. Andrews Holding. Miközben a Fidesz retorikájában az offshore a lopás és csalás szinonimája, az ilyen vállalkozásokkal kapcsolatban éppen Rogán Antal polgármester tanúsított engedékenységet a korábbi kemény hangokkal szemben. A parlament június végén fogadta el azt a javaslatát, amely újra megnyitja az utat a magyarországi jövedelmek offshore-területekre való kimenekítése előtt.

A kerületben több, offshore vállalkozás által tulajdonolt cég vásárolt ingatlant az önkormányzattól, így például a Man szigeteki Exclusive Change Kft. Kifogás lehet esetleg a panamai és wyomingi társaságok által jegyzett Alfa BZS 54 Ingatlanforgalmazó Kft. kapcsán, hogy a cégnyilvántartásban nincs nyoma annak, hogy beadta volna mérlegét. A szintén ingatlanforgalmazással foglalkozó Hold 6 Canopy Kft-nek pedig – mérlege szerint – nem volt értékesítésből származó bevétele, mégis vett az önkormányzattól egy ingatlant a Hold utcában és a Perczel Mór utcában.

Csányi érdekeltsége Vörösmarty téri ingatlanokat vett

Az OTP Bank Nyrt. tulajdonában lévő és annak Nádor utcai székhelyére bejegyzett Bank Center No. 1. Beruházási és Fejlesztési Kft. a Vörösmarty téren szerzett meg két ingatlant, mégpedig tavaly október 1-jén és 20-án. A cég neve 2007 őszén kapott nagy nyilvánosságot, amikor a Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást indított zsarolás miatt. Csányi Sándor elnök-vezérigazgatót ugyanis három e-mailben azzal fenyegették meg, hogy ha nem fizet 50 millió eurót, akkor nyilvánosságra hozzák a Szabadság tér 6-8. szám alatt felépített Bank Centerrel kapcsolatos papírokat, amelyek felvethetik az adócsalás gyanúját. Ezt vizsgálta korábban több hatóság is, de nem állapították meg bűncselekmény elkövetését.

©

Közüzemi és adótartozás nem lehet

Az önkormányzat részéről Puka Zsófia sajtóreferens a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy a tulajdonukban lévő, nem lakáscélú ingatlanok több mint 90 százaléka bérlővel terhelt. „Az éppen szabad ingatlanok rendszerint nem üzlethelyiségek, hanem bérházakban található, nem túl jó állapotú irodák, az ezek iránti kereslet az utóbbi években jelentősen visszaesett. Ugyanakkor másfél évtizede az önkormányzatnak gyakorlatilag nincs pénze az üzlethelyiségek felújítására.”

A kerület költségvetése minden évben meghatározza, hogy elidegenítési bevételből mekkora nagyságrendre lehet számítani. Ez alapján döntik el, mely „bérlővel terhelt, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket idegenítik el", ahogy azt hatályos rendelet szabályozza. A képviselő-testület a beérkezett kérelmek alapján jelöli ki „a helyiséget elidegenítésre, és azt a bérlő, mint a lakástörvényben biztosított elővásárlásra jogosult részére felajánlja megvásárlásra”.

Az, hogy egy vállalkozás milyen árbevételt jegyez mérlegében, nem tartozik a vizsgálandó feltételek közé, így az Innerdistricts Kft. vagy az Alfa BZS 54 Kft. tekintetében sem foglalkozott ezzel a képviselő-testület a pályázatok elbírálásakor. A leglényegesebb szempontok egyike, hogy közüzemi és adótartozással ne rendelkezzenek az önkormányzati ingatlanokra szemet vetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Király Dávid Itthon

Rogán vinné a Gödör Klubot, a főváros szabadulna tőle

Átvenné a Gödör fenntartását az V. kerület az államtól, ám a legvalószínűbb az, hogy a terület fenntartása a kormánynál marad, igaz, egy másik minisztériumnál – értesült a hvg.hu. Az ingatlan ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzaté, a városvezetés azonban legszívesebben elcserélné.

MTI Itthon

Kósának és Rogánnak van a legnagyobb adóssága

Rogán Antal és Kósa Lajos a legeladósodottabb parlamenti képviselő, de az ellenzéki pártok képviselői között is többnek van húszmillió forintnál több hitele - ismerteti a szombati Népszabadság.

hvg.hu Napi merítés

Rogánéknál már kész van az "Alaptörvény Asztala"

Egyetlen délutánjuk maradt a jegyzőknek, hogy intézkedjenek az úgynevezett „Alaptörvény Asztala” felállításáról. Az V. kerületi önkormányzatnál habozás nélkül kerítettek egy kényelmes, az olvasásnál a hátat megtámasztó, öblös fotelt, valamint egy asztalt.

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé