szerző:
Origo/Népszabadság
Tetszett a cikk?

Kósa Lajos stílusa darabos, de frissítőleg hat, Varga Mihály nagyon rosszul beszél angolul, Pokorni Zoltán pedig Orbán Viktor ellentéte, mert szeret egyeztetni – egyebek mellett ezt állapították meg az amerikai diplomaták a Fidesz vezető politikusairól. A WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok szerint a nagykövetség folyamatosan elemezte a párt belső ügyeit, és megpróbálta kitalálni azt is, ki lehet Orbán utódja – írja az Origo.

Az amerikai követség dolgozói közelről figyelték és elemezték a Fideszben zajló folyamatokat azokban az években is, amikor a párt ellenzékben politizált. Viszonylag határozott véleményük volt a Fidesz legbefolyásosabb politikusairól és az egyes vezető politikusok pártbeli szerepéről – derül ki a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai követségi táviratokból az Origo cikke szerint.

A táviratok közül több mint tucatnyi foglalkozik csak a Fidesszel, és kiemelt figyelem jut azoknak a fideszes politikusoknak, akik – az amerikai diplomaták szerint – Orbán Viktor vezetői szerepére pályázhatnak, mert képességeik alkalmassá teszik őket erre. Egy 2007. augusztusi keltezésű távirat például azt a címet kapta: "A narancs árnyalatai – véleménykülönbségek a Fidesz vezetésében".

Egy 2007-es, "bizalmas" minősítésű távirat szerint Orbán utódja lehet például Kósa Lajos, Rogán Antal, Pokorni Zoltán és Navracsics Tibor. Az viszont "figyelemre méltó" a távirat szerint, hogy Orbán pozíciója annyi vereség után még mindig megkérdőjelezhetetlen. Miközben a párt régi politikusai, köztük Áder János és a "keményvonalas" Kövér László szemmel láthatólag egyre messzebb kerülnek Orbán belső körétől, a nyilvánosság egyre gyakrabban találkozik olyan politikusokkal, mint Németh Zsolt, Varga Mihály, Lázár János – állapította meg egy másik, 2007 végén készült távirat.

Kósa Lajos "fanyar humoráról és szókimondásáról" volt ismert, az amerikai táviratok szerint sikeressége és stílusa miatt tűnt Orbán lehetséges utódai közül a legesélyesebbnek a pártvezetés átvételére – írja az Origo, amely a táviratokra hivatkozva azt írja, a debreceni polgármester 2006 decembere előtt találkozott először az amerikai nagykövettel. Már a beszélgetés elején jelezte, hogy nem érzi magáénak a párt akkori irányvonalát – ez a 2006-os őszi zavargások utáni időszak volt. Azt mondta: a jelenlegi helyzet valójában "gazdasági probléma, amit mi politikai válsággá változtattunk". "A reformok természetesen fontosak, de a magyarok ma még azt sem tudják, milyen kérdéseket kell feltenni" – tette hozzá a távirat szerint.

Varga Mihály egészen másként viselkedett az akkori amerikai nagykövettel, April H. Foley-val való 2007-es találkozóján. Többnyire a párt hivatalos álláspontját védte és magyarázta irodájában, egy kis asztal mellett "komoly és elmélkedő" stílusban. "Nem beszél folyékonyan angolul, de folyamatosan próbálkozik, még akkor is, ha enyhén szólva alig érthető, amit mond" – jegyezték meg a táviratban az Origo szerint.

„A narancs árnyalatai” címmel közöl cikket a Fideszt érintő WikiLeaks-táviratokról a szerdai Népszabadság is. Ebben egyebek mellett azt a táviratot emelik ki, amelyben az állt: „Pokorni ellenszenve Orbán iránt – akit rendre csak pártelnökként említ és nem a nevén nevezi – egyértelmű volt a beszélgetések során”. A dokumentum szerint Pokorni sokkal rugalmasabb vezetést szeretne Orbán centralizált irányításával szemben, amely szerinte lehetőséget ad a pártelnöknek arra, hogy rendre kihúzza magát a döntéseinek későbbi következményei és felelőssége alól.

"Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed" – ezt 2007. június 26-án egy nagykövetekkel tartott találkozóján mondta Orbán Viktor egy korabeli amerikai távirat szerint. Az üzenetet küldő diplomata arról ír, hogy az MSZP-n belül többen csak idő kérdésének tartják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását.

Miközben a Fideszben többen úgy vélték, az MSZP döntése a miniszterelnök gyors leváltásáról esetleg elég időt adhat utódának, hogy eltávolodjon Gyurcsány politikájától a 2010-es választásokig, a távirat szerint Orbán sokkal inkább végezni akart Gyurcsánnyal, mint csak megsebesíteni őt – olvasható az Index oldalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melyik a legjobb kamerás mobil 2020-ban? A válaszon nagyon meg fog lepődni

Melyik a legjobb kamerás mobil 2020-ban? A válaszon nagyon meg fog lepődni

Kína bekapcsolta a mesterséges Napját, 150 millió Celsius-fokot termel

Kína bekapcsolta a mesterséges Napját, 150 millió Celsius-fokot termel

Karácsonyra enyhítenek, szilveszterre szigorítanak Portugáliában

Karácsonyra enyhítenek, szilveszterre szigorítanak Portugáliában