szerző:
MTI

Nem jogerősen jogellenesnek nyilvánította a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által végrehajtott csoportos létszámleépítést – tájékoztatott a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) pénteken. Az MTVA azt közölte: jogorvoslattal él a bíróság elsőfokú végzésével szemben.

A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t  a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésére – közölte a TFSZ alelnöke. A szakszervezet tájékoztatása szerint a bíróság – tekintettel arra, hogy az MTVA érdemi ellenkérelmet nem nyújtott be – a kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással jogsértésben marasztalta el az MTVA-t, kimondva, hogy jogszabálysértő a csoportos létszámcsökkentés, és semmis az MTVA és az ideiglenes Üzemi Tanács között 2011. június 29-én a csoportos létszámcsökkentés tárgyában született megállapodás.

A bíróság meghagyásos végzésében pénteken döntött a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének keresete alapján, amelyben az érdekképviselet annak megállapítását kérte, hogy az MTVA a leépítést jogszabályba ütközően hajtotta végre – mondta Nagy Navarro Balázs. Hozzátette: a szakszervezet azt is kifogásolta, hogy az MTVA az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodást, ami több okból jogsértő, ezért semmis. Nagy Navarro Balázs úgy vélte: mindaz semmisnek tekinthető, ami az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás alapján történt.

Az érdekképviseleti vezető a létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta: bár a felmondóleveleket már minden érintettnek átadta az MTVA, a felmondási eljárás még szinte egy esetben sem zárult le. "Az MTVA továbbra is azon az állásponton van, hogy a csoportos létszámleépítés indokolt volt, és annak végrehajtása jogszerűen történt" – közölte az MTI-vel a határozatra reagálva az alap kommunikációs igazgatója.

Szabó László azt mondta: a bíróság végzésével szemben a munkáltató jogorvoslattal fog élni. Arra a kérdésre, hogy az elsőfokú eljárás során az MTVA miért nem képviseltette magát, az igazgató azt felelte: a bíróság okiratok alapján dönt, így nem volt szükség a képviseletre. Hozzátette: a csoportos létszámleépítés lezárult, mintegy 420 ember kapta meg a felmentéséről szóló okiratokat. Mint fogalmazott, a leépítés így visszafordíthatatlan, a bírósági végzés sem mondja ki, hogy vissza kellene állítani az azt megelőző állapotokat.

Szabó László az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás ügyében értetlenségének adott hangot, mert – mint mondta – két megállapodás született. Az üt-tel kötött megegyezést egy a szakszervezetekkel aláírt megállapodás követte, amelyben a TFSZ is elismerte az első megegyezés jogszerűségét. Ha ezt a bíróság semmisnek tekinti, azzal a szakszervezetek azt érik el, hogy az ezekben rögzített, összesen mintegy 500 millió forintos plusz kompenzációtól elesnek az elbocsátottak – mondta a kommunikációs igazgató.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt

Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező