szerző:
MTI

Ismét több gazdasági kérdés kerül a kormány elé a mai ülésén: téma lesz a vállalkozásoknak még idén visszafizetendő 250 milliárd forintnyi áfa ügye, a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlésztésének lehetősége, és újból tárgyal a kabinet a jövő évi költségvetésről.

Orbán Viktor miniszterelnök a hét eleji kétnapos lovasberényi kormányülés után azt mondta, vasárnap tárgyal a kormány arról a problémáról, hogy az Európai Unió bíróságának döntése miatt az államnak idén még mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez más megközelítésben jó hír, mert bár van költségvetési vonzata, "ez a pénz az emberekhez, a vállalkozásokhoz kerül".

Az Európai Unió bírósága július végén hirdette ki ítéletét, amely szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfaszabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. Kiemelt napirendi pontja lesz a kormányülésnek a devizahitelesek megsegítése ügyében Hajdúszoboszlón tett Fidesz-KDNP-s javaslat is, amely indítványozza a kabinetnek, hogy tegye lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető közölte: javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, a tranzakció teljes költségét pedig a bankoknak kellene viselniük. A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s ha elfogadja, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják - tette hozzá pénteken Lázár János.

 Az MTI úgy tudja, ismét téma lesz a kabinet tanácskozásán a jövő évi költségvetési törvény tervezete, valamint a második félévi jogalkotási program.

Az MTI korábbi információi szerint vasárnapi ülésén újra tárgyalhat a kormány az új köznevelési törvény koncepciójáról. A nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója MTI birtokába került anyagának címlapján az szerepel, hogy "a kormány 2011. augusztus 31-én jóváhagyta", de az MTI úgy tudja, hogy a miniszterelnök az oktatási államtitkártól kért még bizonyos, kisebb változtatásokat. Várhatóan ezek átvezetését tekintik át vasárnap. Napirenden szerepelhet a felsőoktatási törvény tervezete is. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Lázár szerint mindenkinek jó a fix árfolyamon való végtörlesztés

A Fidesz-frakció által javasolt megoldással jól járhatnak az emberek, mert kiléphetnek az adósságcsapdából, és jól járhatnak a bankok is, hiszen pénzhez juthatnak fizetésképtelen adósok helyett, és jó Magyarországnak is, hiszen minden egyes fizetéssel csökken az ország devizakitettsége - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szombaton.

hvg.hu Gazdaság

Orbánék döntöttek: rögzített árfolyam lesz a végtörlesztésnél is

Kötött árfolyamú, egyösszegű végtörlesztés lesz a devizahiteleseknek - ezt jelentette be Lázár János a hajdúszoboszlói Fidesz-frakcióülés döntését ismertetve. A lépés - amelyen a bankok több százmilliárdot veszíthetnének - azoknak előnyös, akik most is tudják törleszteni a részleteket, sőt, van fedezetük a hitel egyösszegű visszafizetésére is. A hírre esni kezdett a BUX és gyengült a forint.

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Többen meghaltak, amikor 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket

Többen meghaltak, amikor 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek