szerző:
Csikász Brigitta

Baktalórántháza városközpontját és Budapest XIV. kerületének régi épületeit ugyanaz a cég újíthatja fel - előbbi település a mostani zuglói polgármester, Papcsák Ferenc választókerülete volt korábban. A kerületben több korábbi szolgáltatóval indoklás nélkül mondták fel a szerződést.

Ugyanaz a cég nyert el egy jelentős szerződést Zuglóban, amelyik Papcsák Ferenc kerületi polgármester korábbi választási körzetében is fontos beruházáshoz jutott. A Közbeszerzések Tanácsának honlapján megjelent pályázat szerint a nyertes HBF Építőipari Kft. a XIV. kerület tulajdonában lévő lakóépületek és intézmények felújításának munkálataira szerződött idén június 21-én. A tender összértékét a kiírásában még 1,4 milliárd forintra becsülte az önkormányzat, a hvg.hu-val viszont azt közölte, hogy a cég 480 millió forintos munkát nyert el. Szintén a HBF varázsolhatja újjá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántháza központját.

A két megbízás természetesen nem összeférhetetlen, de annyiban érdekes, hogy még a 2002-es parlamenti választások idején éppen Baktalórántháza volt a választási körzete a jelenlegi zuglói polgármesternek, Papcsák Ferencnek. Akkor a voksolás nem zajlott le botrány nélkül, ugyanis bebizonyosodott, hogy a település alpolgármestere kétezer forintot ígért azoknak az embereknek, akik a Fidesz-MDF jelöltjeként induló Papcsák Ferencre teszik le szavazatukat. 2004-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság emiatt jogerősen felfüggesztett börtönre és százezer forint pénzbüntetésre ítélte a város korábbi alpolgármesterét.

Újra szerződnek a régiekkel, csak másképp

A HBF Kft.-vel kapcsolatban a zuglói képviselő-testület LMP-s tagja, Várnai László a hvg.hu-nak azt állította, s blogján is beszámol róla, hogy úgy tudja, „a társaság alvállalkozóként foglalkoztat olyan cégeket is, akikkel eddig az önkormányzat egyenesen dolgoztatott”, tehát közvetlenül velük szerződtek. A HBF egyik tulajdonosa az a László Géza Béla, aki 1999 és 2004 között az Antenna Hungária vezérigazgatója volt, később pedig igazgatóként, igazgatósági tagként, illetve elnökként tevékenykedett egészen 2008 júliusáig. A XIV. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint az ingatlan-felújításokra nem volt hatályos keretmegállapodás vagy szerződés, ezért kellett új közbeszerzési eljárást kiírni a munkák megkezdéséhez. Cseke Vanda, az önkormányzat sajtóreferense a hvg.hu-nak hangsúlyozta, hogy a pályázók közül HBF Kft. tette a legjobb ajánlatot.

A zuglói önkormányzat a felújítások mellett közétkeztetésre, a kerületi önkormányzati ingatlanok takarítására, őrzésére is közbeszerzést írt ki, ezeken több korábbi szolgáltatót lecseréltek. A kozbeszerzes.hu-n 2011. augusztus 5-én jelent meg az a hirdetmény, amelyben közlik, hogy a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő irodaépületek őrzésvédelmét immár a Cordon-Team Vagyonvédelmi Kft. látja el.

Zugló a lehetőségek kerülete a felújítások terén: Papcsák Ferenc a kulcs?
©

A szakmában "korrekt, de nem túl jelentős piaci tényezőként" számon tartott vállalkozás ügyvezetője, Chászár László 1990-ig állambiztonsági tisztként, utána pedig a magánszférában a vagyonvédelem területén tevékenykedett. Az 1997-ben megalakított Cordon-Teamben Chászár László mellett tulajdonos volt a Lián Kertészeti Szövetkezet is. A Liánban a cégalakítás idején felügyelőbizottsági tag volt Papcsák Ferenc. Chászár a hvg.hu-nak elmondta, akkoriban nem ismerte Zugló jelenlegi vezetőjét. A megbízáshoz pedig a szerencse segítette őket. „A közbeszerzéseket folyamatosan figyeljük, így akadtunk rá és pályáztunk a XIV. kerület által kiírt munkára." A Cordon-Team másik jelenlegi tulajdonosa, Varga Imre szintén megfordult a kertészeti vállalatnál, amelynek egyik tagja volt 1998 júliusától a cégnyilvántartás szerint, majd később vezetője lett. Chászár elmondta, hogy Vargát régről ismeri. A férfi azt követően lépett be a Cordon-Teambe, hogy a kft. a Lián segítségével tőkeerőssé vált.

Takarítás és közétkeztetés

A zuglói önkormányzati ingatlanok tisztán tartásában is másik vállalkozás kapott szerepet. A debreceni székhelyű, de budapesti telephelyet idén június 29-e óta fenntartó Hunép Uniszol Zrt. vezérigazgatójának, Rácskai Józsefnek a tájékoztatása szerint szeptemberben szűnt meg a szerződésük a Zuglói Vagyonkezelő Zrt.-vel, amely a munkát másnak adta oda. Szintén hirtelen, indoklás nélkül történt váltás a közétkeztetés terén. Legalábbis nem tudtak magyarázatot adni a hvg.hu-nak az eddig ezt a feladatot ellátó Junior Zrt-nél. Mint elmondták, próbáltak a polgármesterrel beszélni, de a kerület vezetője nem fogadta őket.

A közétkeztetés kapcsán több pályázat eredménytelenül zárult – közölte Cseke Vanda –, ezért „az önkormányzat augusztus elején a közbeszerzési törvény alapján hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást indított. "Olyan ajánlattevőket hívtunk meg, akik rövid határidő alatt teljesíteni tudják az elvárás szerinti feladatokat. A nyertes cégek a Sodexo Magyarország, a Hungast-Mecsek Kft., valamint az Elamen Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. lettek." A Hungast-Mecsek Kft. tulajdonosa a Hungast Kft., amelynek Pest megyében idén tavasszal ellehetetlenült a helyzete. Az önkormányzat ugyanis mintegy 800 millió forinttal maradt adósa a társaságnak, amely a megyei önkormányzat által fenntartott oktatási és szociális intézményekben biztosította a közétkeztetést.

Kérfalusi Attila, a cégek vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a Pest megyei önkormányzattal nem tudtak megállapodni, a pénzükből még semmit sem láttak viszont, ezért polgári peres útra terelik az ügyet. A zuglói közétkeztetés kapcsán pedig megerősítette azt az információnkat, hogy a XIV. kerületi közintézmények számára Esztergomban főznek, onnan szállítják az elkészült ételeket. "Ott található a legjobb konyhánk, ami által biztosítva van a ránk eső tizenöt zuglói intézmény – 3000-3500 fő – ellátása" – közölte Kérfalusi Attila.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hírszerző/FH Itthon

Saját őrei is védik Papcsák Ferencet

Saját forrásból is szerzett testőröket, - saját megfogalmazása szerint úgynevezett személyi biztosítókat - Papcsák Ferenc zuglói polgármester, miután több, életveszélyes fenyegetést kapott. A volt elszámoltatási biztos a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta: a polgármesteri hivatal épületén belül is védik, de munkahelyén kívül is kap védelmet.

Csikász Brigitta Itthon

Zuglói értékpapírvétel: az a jó cég, amelyben Papcsák is részvényes

A Japánban történt természeti katasztrófát követő napon megvált OTP-részvényeitől a Zuglói Önkormányzat. A papírokért kapott pénzből mintegy százmillió forintot az E-Star Nyrt. részvényeire költöttek. Ez a néhány héttel ezelőtt még RFV nevű részvénytársaság az, amelynek kétezer darab részvényével rendelkezik a kerületet vezető Papcsák Ferenc és a befektetések kezelésére létrehozott Zuglói Eszközkezelő Kft. vezetője, Istók Ede.

HVG HVG Hetilap

Papcsákék megúszták

Törvénysértés történt, bűncselekmény nem – várhatóan így záródik le a parlamenti képviselők által duplán felvett...

Nem sikerül kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit

Nem sikerül kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket

Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket