szerző:
MTI/Magyar Hírlap
Tetszett a cikk?

Nemcsak az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hanem a Katonai Biztonsági Hivatalnak (KBH) is vannak adatai a romagyilkosságok másodrendű vádlottjáról, Kiss Istvánról – írta hétfői számában a Magyar Hírlap a birtokába került válaszlevélre hivatkozva, amelyet a hivatal főigazgatója, Domján László vezérőrnagy küldött az ügyben eljáró Pest Megyei Bíróság tanácselnökének kérdéseire.

A megkeresésben Miszori László tanácselnök azért érdeklődött a KBH főigazgatójánál, mert a büntetőeljárás adatai szerint az elsőrendű vádlottat, Kiss Árpádot, a másodrendű vádlottat, Kiss Istvánt, valamint a harmadrendű vádlottat, Pető Zsoltot a hivatal három éven át – 2006-tól 2008-ig – „megfigyelte, róluk információkat szerzett be”. A bíróság azonban erről a nyomozati iratokban semmilyen adatot nem talált.

A főigazgató válaszában állítja: a bíróság által említett három vádlottat a hivatal „nem tartotta megfigyelés alatt”, azonban Kiss István „személyét érintően az MK Katonai Biztonsági Hivatalnál keletkeztek minősített adatok”, igaz, azok nem hozhatók összefüggésbe a büntetőeljárással. Azt is a bíróság tanácselnökének tudtára hozta, hogy az adatok minősítésének feloldása veszélyeztetné a KBH nemzetbiztonsági tevékenységének hatékonyságát, így annak feloldását nem engedélyezi.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!