szerző:
Tossenberger Adél

Vasárnap népszavazást tartanak Józsefvárosban a hajléktalanokat érintő három kérdésben. A polgármester attól tart, ha ők nem szorítják ki a fedél nélkülieket, akkor a fedél nélküliek szorítják ki őket. A civilek szerint viszont értelmetlen és embertelen kérdéseket tesznek fel a lakosságnak. A téma megosztja a kerületet, kampány, ellenkampány. Közhangulat a népszavazás előtt.

„3 nem a fideszes kiskirályra”, „az államterror szemétbe dobja a szegényeket”, „most vizsgázol lelkiismeretből” – javában folyik a kampány a Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester által vasárnapra szervezett népszavazás ellen, amely elűzné a kerületből a hajléktalanokat. A helyi jegyző a feliratokat látva feljelentést is tett rongálás miatt. A helyszínen tájékozódtunk, ki mit gondol a kezdeményezésről.

„Ez a Kocsis Máté életveszély lett” – mondja egy idős férfi a Menhely Alapítvány Vajdahunyad utcai idősek otthonában. Úgy gondolja, van igazság abban, amit a VIII. kerület fideszes polgármestere mond, vagyis hogy a hajléktalanok lelakják a kerületet, szerinte azonban nem lehet ilyen egyoldalúan megoldani ezt a problémát, főleg nem pénz nélkül.

Intenzív ellenkampány
©

Néhány sarokkal arrébb, a Rökk Szilárd utcai könyvesbolt előtt már az egyik eladó panaszkodik az elviselhetetlen szagra: „Ez nem egy vécé, ez egy város, könyvesbolttal, kávézóval. Nagyon kellemetlen, hogy az utcán ilyen középkori állapotok uralkodnak. Itt szokott aludni a bolt előtt egy bácsi, akit nagyon tisztelek, de a dolgát is itt végzi, és én nem tudom őt hazavinni. Minden nap takarítunk az üzlet előtt, de csak hogy ne hányjuk össze magunkat.” A hölgy mégis értelmetlennek tartja a népszavazást, szerinte a változáshoz pénz és jóakarat kell, nem a nép véleménye.

Közvécéből kocsma

Ahhoz, hogy a hajléktalanok vécéként használják az utcát, rögtön hozzászól Karcsi is, aki korábban fedél nélkül élt, most pedig egy úgynevezett szívességi házban lakik másik öt társával. A magántulajdonban lévő lakásba házfoglalóként költöztek be, de mivel „elhajtják a drogosokat, tolvajokat és alkoholistákat”, amíg a tulajdonos nem tud túladni az ingatlanon, maradhatnak.

A népszavazás kérdései

Támogatja-e Ön, hogy hatályban maradjon Józsefváros képviselő-testületének kukázást tiltó rendelete?
Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros képviselő-testülete rendeletben tiltsa meg Józsefvárosban a közterületen történő életvitelszerű lakhatást?
Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros polgármestere még az idei évben tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében?

Karcsi az egyik szervezője a fővárosban zajló vécékampánynak és aláírásgyűjtésnek, amellyel azt akarják elérni, hogy több köztéri vécé legyen Budapesten. Józsefvárosban jelenleg három ilyen van, de mindegyik fizetős. Karcsi azt mondja, a Nagykörúton például legtöbbször kocsmát vagy raktárt alakítottak ki az egykori vécékből.

Hat rendőr egy hajléktalan ellen

A helyi lakosokat is próbáljuk kifaggatni, elmennek-e vasárnap szavazni, de kevesen vállalják a véleményüket. Az egyik nyugdíjas korú férfi a „békebeli kommunizmussal” példálózik, szerinte akkor jobb volt a helyzet, és egy szerelmespár nyugodtan kimehetett a Margitszigetre éjszaka is andalogni, amire ma már esélye sincs, mert minden padon alszik valaki. Igaz, a sziget Nem a VIII. kerületben van.

Kevés a férőhely
©

Bene Géza, aki 10 éve hajléktalan, és most egy foglalt házban él, egészen más történetet mesél a Margitszigetről: „amikor ott laktam, üvegezésből éltem. Egyszer hat rendőr fogott közre, hogy igazoltassanak, miközben a mellettem petárdázó fiatalokra rá sem szóltak.” Géza csak annyit szeretne, ha a hatóságok egyenlően bírálnának el minden embert, és nem diszkriminálnák a hajléktalanokat.

Mintha a csókolózást tiltanák meg

A Civil Összefogás, amely egy a népszavazás elleni tiltakozásul alakult ellátó intézményeket, szociális munkásokat és hajléktalan embereket tömörítő csoport, többször, több fórumon kifejtette már, miért „embertelen, értelmetlen, és félrevezető” a népszavazás. Szerintük a kukázás és az utcán alvás megszüntetésének semmi értelme, olyan, mintha a csókolózást vagy a kutyasétáltatást akarnák megtiltani, a népszavazáson feltett kérdések viszont veszélyes folyamatokat indíthatnak el. „Vajon legközelebb melyik társadalmi csoport jelenlétét nyilvánítják nemkívánatossá?” – teszik fel a kérdést.

Szeretnék elérni, hogy az emberek tisztán lássanak, ezért minél több helyen igyekeznek elmondani, hogy Józsefvárosnak nem jelent kirívó anyagi terhet a hajléktalan-ellátás: amíg erre a területre 700 ezer forintot költenek évente, addig kilakoltatásokra 7 milliót. Az aktivisták szerint a kerület a nappali melegedők fenntartását sem finanszírozza, holott ez törvényi kötelezettsége lenne.

Úgy vélik, azért alszik ennyi ember az utcán, mert nagyon kevés olyan lakás van, amely a szegények számára is megfizethető, pedig tudomásuk szerint 500 önkormányzati bérlakás áll üresen a kerületben, amelyek fenntartása 25 millió forintba kerül, a népszavazás megszervezésére pedig csaknem 30 millió forintot költött az önkormányzat.

A neten követik az eseményeket az idősek otthonában
©

Kocsis Máténak azt javasolják, hatalmát ne a hajléktalanok üldözésére használja, hanem parlamenti képviselőként kezdeményezze a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását, illetve átfogó hajléktalan- és lakásügyi stratégia kidolgozását.

Gettók, prostik, bűnözés

Tarlós István főpolgármester teljes mellbedobással támogatja Kocsisék kérdéseit. Kocsis Máté polgármester azért döntött úgy, hogy lépni kell, mert szerinte a gettósodáson, a bűnözésen és a prostitúción kívül a hajléktalanság a kerület negyedik legégetőbb problémája, fővárosi szinten pedig e téren ők végzik a munka dandárját. A civilek azt mondják, azért koncentrálódik a VIII. kerületben a hajléktalan-ellátás egyötöde, mert ott tudnak a legolcsóbban ingatlant bérelni az érintett szervezetek.

Kocsis viszont úgy gondolja, a hajléktalanság nem pénzügyi, hanem elvi kérdés, mert a kerületben élőknek csak kis százaléka józsefvárosi születésű, a legtöbben csak bevándoroltak oda. „Az országban nemcsak hajléktalanok vannak, hanem otthonnal rendelkező, normális, polgári életet élő családok is, és utóbbiak jelentik a társadalom döntő többségét. Elszabadultak a közterületi viszonyok, de nem hagyhatjuk, hogy tovább fajuljon a helyzet. Ha nem szorítjuk ki a hajléktalanokat, akkor ők szorítják ki a józsefvárosiakat” – fejtette ki korábban.

A polgármesternek arra is van magyarázata, miért nem helyezik el a hajléktalanokat az üresen álló önkormányzati lakásokban: „abban nem vagyok partner, hogy jól működő társasházi közösségekbe olyan hajléktalanokat költöztessünk, akik nem tudják betartani a közösségi együttélés szabályait”. Bene Géza fedél nélküli szerint viszont egyszerű a képlet: ha valaki kap lakást, már nem hajléktalan, a lakóközösségnek pedig nem kell ismernie a múltjukat.

"Vegetálnak"
©

Az ellenzék is megosztott

Komássy Ákos, a VIII. kerületi MSZP elnöke a fideszes polgármesterrel szemben azt mondja: a kezdeményezés „szegényüldöző és elhibázott”, „egy gyűlöletkeltő kampányt gerjesztő népszavazást kiírni pedig felelőtlen populizmus”. Azt a szocialista politikus is elismeri, hogy a hajléktalan-ellátás ötöde Józsefvárosban van, amely aránytalanul sok fedél nélkülit vonz a kerületbe, szerinte azonban ennek a problémának a megoldásához „nem visz közelebb a kirekesztés, a megbélyegzés, és az erőszak”. Ehelyett országos és fővárosi segítségre lenne szükség, a problémának kerületi szinten nincs jó megoldása, Komássy ezért el sem megy a népszavazásra.

Az LMP szerint egyszerű hangulatkeltés folyik, amely lejáratja a részvételi demokráciát. A kérdések manipulatívak és demagógok, egy évtizedek alatt kialakult problémára pedig nincs gyors megoldás.

Egészen mást gondol minderről a Jobbik, ők egy markáns Wass Albert-idézetet találtak a legmegfelelőbbnek véleményük érzékeltetésére: „Mi csak annyit tehetünk, hogy elfogadjuk őket úgy, ahogy vannak és megpróbáljuk elfeledni őket, mint ahogy az ember megfeledkezni próbál egy benőtt körömről,  vagy egy szemölcsről a nyakán, ami egyszerűen ott van, akár tetszik nekünk, akár nem, és meg kell tanuljunk élni vele.”

A polgármester a három igen mellett kampányol, míg a hajléktalanok azt kérik, menjenek el az emberek vasárnap szavazni, és ikszeljenek be három nemet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

"Pintér üres épületekben őriztetné a hajléktalanokat"

A Menhely Alapítvány vezetője szerint lehetetlen kezelni a hajléktalanság problémáit rendészeti módszerekkel. Győri Péter a hajléktalanok elzárásáról és őriztetéséről szóló tervezetről a mindennapi.hu-nak adott interjúban beszélt.

MTI Itthon

Pintér: nem hagyhatjuk, hogy a hajléktalanok önálló törvények között éljenek

Pintér Sándor belügyminiszter szerint nem sajátíthatja ki magának a közterületeket egyetlen csoport sem. A tárcavezető a józsefvárosi helyi népszavazás kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy nem volt megfelelő a hajléktalankérdés kezelése, az érintettek az ellátás reményében egyre inkább a főváros felé fordultak, létszámuk jelentősen emelkedett. Civil szervezetek szerint ugyanakkor a népszavazási kérdések embertelenek és félrevezetőek.

Tossenberger Adél Itthon

„A kormánnyal szemben a büdös életben nem leszünk erősebbek"

A tizenkét meghívott képviselőből egy sem ment el a Gödörbe arra a közmeghallgatásra, amit a Város Mindenkié Csoport szervezett a kormány hajléktalanokkal kapcsolatos előterjesztéséről. A fedél nélküliek szívesen látják őket a kispesti erdőben is, ahol laknak.

MTI Itthon

Civilek: embertelenek és félrevezetőek a józsefvárosi népszavazási kérdések

A józsefvárosi népszavazás ellen tiltakozó civil szervezetek szerint a vasárnapi, hajléktalanokkal kapcsolatos referendum kérdései embertelenek, értelmetlenek és félrevezetőek. A Szeptember 25 Civil Összefogás elnevezésű szövetség pénteki budapesti sajtótájékoztatóján ezért arra buzdították a VIII. kerületieket, szavazzanak mindhárom kérdésre nemmel.

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Lemondott Hitler szülővárosának alpolgármestere, mert patkányhoz hasonlította a bevándorlókat

Lemondott Hitler szülővárosának alpolgármestere, mert patkányhoz hasonlította a bevándorlókat

Amatőr ütötte ki az ötszörös sznúkervilágbajnokot

Amatőr ütötte ki az ötszörös sznúkervilágbajnokot

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Nincs már magyar krumpli a boltokban

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter