szerző:
Orcifalvi Anna Nóra

Hajléktalanokból, civilekből és szociális munkásokból álló csapat kezdett tiltakozássorozatba Józsefvárosban a szeptember 25-én sorra kerülő népszavazás miatt, amelyben a józsefvárosi vezetőség három, a VIII. kerületi hajléktalanokat érintő kérdésben akarja kikérni a kerületben lakók véleményét. A civil szervezet szerint a kérdések természete embertelen, értelmetlen és félrevezető.

A Város Mindenkié csoport képviselője, Fehér Boróka szerint a lakosoknak egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy a kerület csupán 700 ezer forintot költ évente a hajléktalanellátásra, a kilakoltatásokra pedig csaknem 7 milliót, ezért is van szükség az összefogásra, hogy felvilágosítást kapjanak. A képviselő szerint az is fontos, hogy ez az első olyan tiltakozás, amelyben együtt dolgozik a Fedél Nélkül Csoport, a Tízek Tanácsa, az Új Szemlélet, a Menhely Alapítvány és A Város Mindenkié, vagyis összefogtak a hajléktalanellátó szervezetek, a civil csoportok és a szociális munkások. Az Összefogás nem titkolt célja, hogy a kerületi lakosok nemmel szavazzanak a hajléktalanság és a szegénység kriminalizálására.

Kukából szónokolva

A tiltakozás nyitányaként performansz keretében egy józsefvárosi születésű és jelenleg is ott élő hajléktalan aktivista, Némedi Lászlóné Hajdú Gabriella egy kukában állva olvasta fel, miért is tartják fontosnak, hogy a kerület lakosai három nemmel szavazzanak a közelgő népszavazáson, vagy, ahogy a polgármester nevezte, „rendszavazáson” feltett kérdésekre.

"Embertelen lépésre készül Kocsis Máté"
©

Végül pedig Kocsis Mátéval, a józsefvárosi fideszes polgármesterrel készült, néhány nappal ezelőtti, a „hajléktalankérdésre” is több ízben kitérő interjúból olvastak fel néhány részletet, majd a kukába hajították, ezzel demonstrálva, hogy mennyire elvetik a kerület hozzáállását a szegénység kérdéséhez, és úgy vélik, a népszavazás embertelen, értelmetlen és félrevezető.

Kocsis Máté az interjúban azt nyilatkozta, hogy a hajléktalanság nem pénzügyi, hanem elvi kérdés, mivel a kerültben élőknek csak kis százaléka józsefvárosi születésű, a legtöbben csak bevándoroltak oda. „Az országban nemcsak hajléktalanok vannak, hanem otthonnal rendelkező, normális, polgári életet élő családok is, és hát utóbbiak jelentik a társadalom döntő többségét. Elszabadultak a közterületi viszonyok, de nem hagyhatjuk, hogy tovább fajuljon a helyzet” – nyilatkozta Kocsis. „Ha nem szorítjuk ki a hajléktalanokat, akkor ők szorítják ki a józsefvárosiakat.”

A szeptember 25-én megrendezendő népszavazás kérdései:
Támogatja-e Ön, hogy hatályban maradjon Józsefváros képviselő-testületének kukázást tiltó rendelete?
Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros képviselő-testülete rendeletben tiltsa meg Józsefvárosban a közterületen történő életvitelszerű lakhatást?
Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros polgármestere még az idei évben tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében?

A szemeteskukából beszélő Némedi Lászlóné szerint a népszavazásban megfogalmazott kérdések ellehetetlenítenék a hajléktalanokat, hiszen azoknak az embereknek, akiknek nincs miből élniük, és ezért valamilyen módon önerőből akarják fenntartani magukat – még ha ezt a kukában talált élelmiszer jelenti is – nem hiányzik, hogy még ezért is büntetést kapjanak.

Megelőzés vagy tüneti kezelés

Az összefogás szerint a kukázás és az utcán alvás megszüntetésének semmi értelme, olyan, mintha a csókolózást vagy a kutyasétáltatást akarnák megtiltani. A kerület egyébként az aktivisták szerint nem finanszírozza nappali melegedők fenntartását, pedig erre törvény kötelezi őket. Úgy vélik, azért alszik ennyi ember az utcán, mert nagyon kevés olyan lakás van, amely a szegények számára is megfizethető, pedig a szervezet tudomása szerint 500 önkormányzati bérlakás áll üresen a kerületben, amelyeknek fenntartása 25 millió forintba kerül. Arról nem is beszélve, hogy a népszavazás megszervezése maga is csaknem 30 millió forintjába került az önkormányzatnak. Az Összefogás szerint megelőző és felszámoló törvényekre lenne szükség ahhoz, hogy kezelni tudják a hajléktalanhelyzetet.

Bár a népszavazás harmadik kérdésén (lásd keretes írásunkat), ahogy Fehér Boróka fogalmazott, ők is elgondolkodtak, hiszen végső soron ez a céljuk. Ám úgy gondolják, a megfogalmazás felháborító, vagyis hogy a hajléktalankérdést csak a kerület tehermentesítésének szempontjából tartják említésre méltónak, nem pedig azért, mert vannak emberek, akiknek nincs otthonuk.

Kocsis Máté az interjúban úgy fogalmazott, a népszavazás végkimenetelét illetően arra számít, „hogy a kerület felhatalmaz: tegyünk rendet, mostantól mindenhol és mindig”. Fehér Boróka, az AVM képviselője szerint azonban sok embert sikerül majd maguk mellé állítaniuk, és azt remélik, meg tudják győzni a józsefvárosi polgárokat, hogy utasítsák el a hajléktalanok kriminalizálását. Az összefogás szeptember 25-éig több információs standot felállít, lakossági fórumot és nyílt napot is tartanak, továbbá egy kiállítást is szerveznek a hajléktalan alkotók műveiből. Ezek keretében a kerületben élőknek lehetőségük lesz megismerkedni az itt lakó fedél nélküliekkel, illetve felvilágosítást kapnak a józsefvárosi hajléktalanhelyzetről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

"Pintér üres épületekben őriztetné a hajléktalanokat"

A Menhely Alapítvány vezetője szerint lehetetlen kezelni a hajléktalanság problémáit rendészeti módszerekkel. Győri Péter a hajléktalanok elzárásáról és őriztetéséről szóló tervezetről a mindennapi.hu-nak adott interjúban beszélt.

MTI Itthon

"Indokolatlan megbélyegzés": bűnöző-e a hajléktalan?

A hajléktalan emberek érdek- és jogvédelmével foglalkozó egyik civil szervezet elítéli, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került csepeli bűncselekmények kapcsán a médiában többször említették a "hajléktalanokat" mint bűnözői csoportot.

MTI Itthon

Lemondott a fővárosi hajléktalanügyi megbízott

Lemondott tisztségéről Somfai Ágnes fővárosi hajléktalanügyi megbízott, miután Tarlós István főpolgármester bejelentette: nem értenek egyet az ombudsman állásfoglalásával. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Közgyűlés nem vonja vissza a hajléktalanokat érintő közterület-használati rendeletét, amelyben a főváros szabálysértéssé nyilvánította az emberek életvitelszerű közterületi tartózkodását.

MTI Itthon

Büntetik a hajléktalanokat az utcán: az ombudsman közbeszól

Szabó Máté ombudsman a Fővárosi Közgyűlésnél kezdeményezte, hogy a testület 60 napon belül helyezze hatályon kívül az életvitelszerű "utcán élést" büntető rendeletet, mivel az - szerinte - a hajléktalanság, mint státusz kriminalizálását jelenti.

Február végén már dönthetnek a következő EU-költségvetésről

Február végén már dönthetnek a következő EU-költségvetésről

Nem mindenkinek elég csak egy kormány és egy monitor szimulátorozni – videó

Nem mindenkinek elég csak egy kormány és egy monitor szimulátorozni – videó

Marabu Féknyúz: Átgondolhatná ezt Orbán

Marabu Féknyúz: Átgondolhatná ezt Orbán

Nem kell új kézicsarnokot építeni a 2024-es Eb-re

Nem kell új kézicsarnokot építeni a 2024-es Eb-re

6,8-as földrengés volt Törökországban, többen meghaltak

6,8-as földrengés volt Törökországban, többen meghaltak

Hatan meghaltak egy németországi fegyveres támadásban

Hatan meghaltak egy németországi fegyveres támadásban