szerző:
hvg.hu

Sikernek tartja a helyi népszavazás eredményét Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere. A városrész vezetője szerint 10 ezer ember véleményét mindenképpen figyelembe kell venni. A civilek szerint viszont az eredménytelen választás azt mutatja, hogy nem az utcai hajléktalanság a legnagyobb probléma a kerületben.

Kocsis Máté vasárnap este azt mondta az MTI-nek: óriási sikernek tartja, hogy csaknem 10 ezer ember elment a kerületben szavazni. A polgármester köszöntet mondott a résztvevőknek, akik, mint mondta, annak ellenére voksoltak, hogy "a legnagyobb ellenzéki párt végig bojkottálta a közvetlen demokrácia gyakorlását".

A kerület vezetője arra is kitért, hogy közel háromszor annyian mentek el szavazni, mint ahányan a szocialistákra voksoltak az elmúlt időszakban tartott választásokon, ezért az ellenzéki pártnak el kellene gondolkodnia azon, hogy jó-e, amit csinálnak". Kocsis Máté álláspontja szerint az MSZP "mérhetetlen károkat okozott a közvetlen demokrácia intézményében" azzal a felszólítással, hogy a választók ne vegyenek részt a népszavazáson.

A polgármester arról is beszámolt: Józsefvárosban hagyományosan alacsony a részvétel minden választáson, a tavalyi önkormányzati választáson például a jogosultak épp hogy 30 százaléka ment el voksolni, ezért "elégedett és büszke" a kerületiekre, "különösen, mert Józsefváros történetének első népszavazása volt a mai". Kocsis Máté hozzátette, tízből kilenc szavazó azt mondta, hogy "jó az irány". A VIII. kerületben vasárnap ügydöntő helyi népszavazást tartottak három, hajléktalanellátást érintő kérdésben, a referendum érvénytelenül zárult.

Az MSZP szerint „megbukott a szegényüldöző népszavazás”. Komássy Ákos, a párt kerületi szervezetének elnöke azt közölte vasárnap este az MTI-vel, hogy a kerületben élők túlnyomó többsége „nem kér a szegényüldöző népszavazásból”.  Mint fogalmazott, „Józsefváros polgármestere és kormányzó többsége harmincmillió forint elherdálásával arra használja a népszavazás magasztos intézményét, hogy ellenségképet gyártson a kukázásra és a hajléktalanságra szorulókból”.

A rendkívül alacsony részvételi aránnyal a kerület lakosai egyértelművé tették, hogy nem a hajléktalansággal összefüggő közterületi kellemetlenségek kérdése az, ami őket leginkább foglalkoztatja - szemben azzal, amit a kerületi vezetés a népszavazási kampány során állított - közölte a Civil Összefogásért nevű szerveződés. A szervezet szerint a józsefvárosiaknak sokkal súlyosabb kérdésekkel kell nap mint nap szembesülniük: a kerületben az önkormányzati bérlakásban lakók legalább egyharmadának jelentős lakbérhátraléka van, "kb. 500 önkormányzati lakás áll üresen, és az önkormányzat évente csupán egyetlen hajléktalan család elhelyezéséről gondoskodik" - írták.

Vasárnap ügydöntő népszavazást tartottak Józsefvárosban arról, hogy hatályban maradjon-e a kukázást tiltó helyi rendelet, betiltsák-e az utcai hajléktalanságot és tárgyaljon-e Józsefváros polgármestere a főpolgármesterrel a kerület „tehermentesítéséről”. A népszavazás érvénytelen lett, mivel összesen a választásra jogosultak 15 százaléka fejezte ki véleményét a kérdésekkel kapcsolatban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Hiába finom, ha még nagyon drága: mikor kerül műsonka a húsvéti asztalra?

Hiába finom, ha még nagyon drága: mikor kerül műsonka a húsvéti asztalra?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?