szerző:
MTI

A Belügyminisztérium szerint a vasárnapi, érvénytelennek bizonyult józsefvárosi népszavazáson az emberek egyértelművé tették, hogy a rend oldalán állnak és támogatják azt a folyamatot, amelyet a tárca tavaly indított el a települések közterületeinek a rendezetté tétele érdekében.

A minisztérium sajtóirodája hétfői közleményében azt írta, hogy a tárcát megerősíti céljaiban a VIII. kerületi népszavazás eredménye; csaknem tízezer józsefvárosi polgár jelezte szavazatával, hogy rendes környezetet, egészséges és tiszta közterületeket akar. Mint írták, a BM által kezdeményezett jogszabályok lehetőséget adnak a helyhatóságok kezébe arra, hogy tiszta utcákat, köztereket biztosíthassanak a polgárok számára.

"Azt az álságos szemléletet, amely szerint a hajléktalan bárhol kisajátíthat magának közterületet 'szociális okok' miatt, végleg meg kell szüntetni. A fedél nélkül élő embereken segíteni kell és nem magukra hagyni a közterületeken, egészségtelen körülmények között. Szükséges ezért, hogy a társadalom peremére szorult emberek is megfelelő és hatékony ellátást kapjanak, hogy életmódjuk miatt ne kényszerüljenek az utcára" – közölték, hozzátéve, hogy ebben a munkában számítanak az egyházak és a karitatív szervezetek együttműködésére.

A helyi népszavazást azért kezdeményezte Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester, mert álláspontja szerint a VIII. kerület a lehetőségeihez képest túlzott terhet vállal a budapesti hajléktalanok ellátásában és az ehhez kapcsolódó problémák megoldásában. A hajléktalanellátással kapcsolatos kérdésekben kiírt népszavazás vasárnap érvénytelen lett, mert a választásra jogosultaknak csak a 16 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett.

©

A választási szelvények megszámlálása és értékelése után az is kiderült, hogy mindhárom kérdésben az igenek kerültek többségbe: a megjelentek 85,9 százaléka támogatta, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, 88 százalék igennel szavazott a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltására, s 94,5 százalék egyetért azzal, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében.

Kocsis Máté vasárnap azt mondta, hogy sikeresnek tartja a népszavazást, szerinte 10 ezer ember véleményét mindenképpen figyelembe kell venni. A polgármester hétfői sajtótájékoztatóján közölte: a kerület nem fogja visszavonni a kukázás tilalmáról szóló rendeletet, és helyi sajátosságokkal kiegészítve be fogja vezetni a közterületen történő életvitelszerű lakhatás tilalmát, miután a népszavazás érvénytelensége miatt a feltett kérdésekben való döntés joga visszaszáll a képviselő-testületre.

Az MSZP szerint "megbukott a szegényüldöző népszavazás", miután a kerület lakóinak több mint 80 százaléka nem vett részt azon. Komássy Ákos, a párt kerületi szervezetének elnöke azt közölte vasárnap este az MTI-vel: "Józsefváros polgármestere és kormányzó többsége harmincmillió forint elherdálásával arra használja a népszavazás magasztos intézményét, hogy ellenségképet gyártson a kukázásra és a hajléktalanságra szorulókból".

Az LMP fővárosi szervezete szerint a józsefvárosiak túlnyomó többsége nem dőlt be a hajléktalanokról szóló népszavazás "manipulatív" kérdéseinek, ezt jelzi az alacsony részvétel – közölte Somfai Ágnes, a főváros nemrég lemondott hajléktalanügyi biztosa és Jakabfy Tamás, VIII. kerületi önkormányzati képviselő hétfőn az MTI-vel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kengurubébi a debreceni állatkert új lakója

Kengurubébi a debreceni állatkert új lakója

Nem akárki mondja: igazából kb. semmire nem jók a doppingvizsgálatok

Nem akárki mondja: igazából kb. semmire nem jók a doppingvizsgálatok

Az Apple is beszáll a Notre-Dame újjáépítésébe

Az Apple is beszáll a Notre-Dame újjáépítésébe

Minden a tojások körül forog

Minden a tojások körül forog

Semjén Zsolt: Az égő Notre-Dame kifejezi az apokaliptikus értékvesztést

Semjén Zsolt: Az égő Notre-Dame kifejezi az apokaliptikus értékvesztést

Felért a csúcsra a Samsung 5G-s mobilja, osztoznak a dobogón a Huawei P30 Próval

Felért a csúcsra a Samsung 5G-s mobilja, osztoznak a dobogón a Huawei P30 Próval