szerző:
MTI

A parlament ma dönthet a játékadó, valamint a gázolaj, az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről. Ahhoz, hogy az adóemelés november 1-jén hatályba léphessen, a képviselőknek az államháztartási törvényt is módosítaniuk kell. Az Országgyűlés emellett korrigálhatja a devizahitelek fix árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését engedélyező jogszabályt is, amelyet egy ponton az előterjesztő, a fideszes Rogán Antal szándékától eltérő tartalommal fogadtak el a múlt héten.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án, a lovasberényi kormányülés után jelentette be, hogy a kabinet részben a jövedéki adók emelésével foltozná be azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett. Ebből az év utolsó két hónapjában 10 milliárd forint többletbevételt vár a kormány.

Így a gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nőhet, míg a dohánytermékeké 7, az alkoholtermékeké 5, azon belül az aromázott szeszesitaloké 50 százalékkal, a játékadó pedig ugyancsak 50 százalékkal emelkedne. A parlamentnek beterjesztett kormányzati javaslat szerint – amelyről ma határoz az Országgyűlés – a dohánytermékek jövedéki adója egy év alatt három lépcsőben nőne. A gázolaj drágulását ugyanakkor a fuvarozóknak járó kompenzációval enyhítenék.

Mivel a kormány már november 1-jétől életbe léptetné a jövedékiadó-emelést, szükséges az államháztartási törvény módosítása is. Ez eddig azt írta elő, hogy a fizetési kötelezettséget megállapító adótörvények kihirdetése és hatályba lépése között legalább 45 napnak el kell telnie, ezt most 30 napra csökkentenék.

Várhatóan az adóváltozásokat tartalmazó jogszabályhoz fűzött zárószavazás előtti módosító indítvánnyal orvosolja a kormánytöbbség, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tévő, múlt hétfőn elfogadott törvény nem mentesíti a jövedelemadó- és az illetékfizetés alól azokat, akik szabadfelhasználású jelzáloghitelt vettek fel, de a jelzálogot a lakóingatlanukra terhelték. A képviselők ezen is változtathatnak a mai ülésen.

Az adószabályokhoz kapcsolódó döntéseken kívül még két határozathozatal vár ma az Országgyűlésre. A távhőszolgáltatásról és az árak megállapításáról szóló fejlesztési minisztériumi előterjesztés új támogatási rendszert vezetne be, és a termelők helyett a hőszolgáltatókat támogatná. Ezt akkor fogadhatja el a Ház, ha egyetlen módosító javaslat sem kap többséget. A kormány korábban sürgős tárgyalást kért a javaslatról, hogy az október 1-jén, a távhő hatósági árának megállapításával együtt hatályba léphessen.

Ezen kívül a képviselők - Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter indítványára - arról is dönthetnek, hogy a magyar nyelv napjává nyilvánítják november 13-át, a magyar nyelvet hivatalossá tevő, 1844-ben született törvénycikk elfogadásának napját. A napirend előtti felszólalások, az interpellációs időszak és a határozathozatalok után a Ház három részletes vitával zárja munkáját, így megtárgyalja az új alaptörvény korhatárra vonatkozó rendelkezései miatt jövőre nyugdíjba vonuló bírák mielőbbi pótlását célzó fideszes javaslathoz érkező módosító indítványokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Ezért nem jó, ha a világ első embere a Twitteren át kommunikál a világgal

Ezért nem jó, ha a világ első embere a Twitteren át kommunikál a világgal

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon