szerző:
Index

A kutatásvezető és a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nem ért egyet egymással a múlt hét szerdai búvárhalál körülményeivel kapcsolatban - számol be az Index sportmagazinja, a Sport Géza.

Mint arról múlt hét szerdán beszámoltunk: halálos balesetet szenvedett egy 37 éves kutatóbúvár a II. kerületi, fokozottan védett Molnár János-barlangban a Frankel Leó úton. Életéért 45 percen át küzdöttek, de már nem lehetett megmenteni. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség felfüggesztette a 7 kilométer hosszú, meleg vizes járatokból álló barlang kutatását, és a búvárok merüléséért felelős személy engedélyét.

©

A balesetet vizsgálják, a felügyelőség a helyszínen levők nyilatkozatai alapján úgy tudja, a búvár hat társával együtt szeptember 21-én kutatási célból merült a barlangban. 47 méteres mélységben 90 percet töltöttek, a merülők közül utolsóként érkezett a felszínre vezető lépcsőkhöz. Itt jelezte az előtte haladóknak, rosszul van, így két társa visszafordult, hogy segítsen neki. Később elvesztette az eszméletét. A kutatásvezető azonnal felhívta a búvárokat kezelő Hiperbár Centrum orvos-igazgatóját - számol be a részletekről az Index sportmagazinja, a Sport Géza.

"Az áldozatnak 2000. 02. 27-én kiállított cave diver (barlangi búvár) minősítése volt, hogy ez elegendő volt -e ahhoz, hogy a Molnár János-barlangban a tragédia napján elért mélységbe merülhessen, még vizsgálják" - adott tájékoztatást Dolla Eszter, a felügyelőség igazgatója.

"Nem a kutatásvezetőtől, hanem a Magyar Barlangi Mentőszolgálat risztásvezetőjétől értesültünk a tragédiáról, a baleset délutánján. A kutatásvezető azt nyilatkozta, meggyőződött búvárai fizikai és mentális állapotáról, technikai felkészültségéről és felszereléséről" - tette hozzá. A Felügyelőségnek nincs információja, hogy a búvár mennyire volt tapasztalt, azt sem tudják, hány merülést hajtott végre az eset előtt, a rendőrséggel együtt vizsgálják, a baleset kiváltó oka emberi mulasztás volt-e.

"A búvárok által önként a hatóság rendelkezésére bocsátott, merüléshez használt mérőműszerekből a Felügyelőség adatokat nyert ki, ezek értékelése folyamatban van. A kutatásvezető által kötelezően elkészítendő és vezetendő aznapi merülési, mentési terveket lefénymásoltuk. Már most megállapítható, hogy ezek hiányosak. A mentési tervet a részvevőkkel nem íratta alá, azon dátum nem szerepelt. A 6 főből egy búvár mérőműszer nélkül merült. Volt olyan, aki a helyszínen nem tudott búvárminősítést felmutatni." Hogy az eset körülményeit a Felügyelőség megismerhesse, beidézte nyilatkozattételre az aznap merülő búvárokat, és a kutatásvezetőt.

A barlangokban 36 éve merülő Kalinovits Sándor csak részben ért egyet a hivatal véleményével, a kutatásvezető elmondta, hogy az áldozat, B. Szilárd 11 éve barlangozott, jó és precíz búvár volt, esetében a stressz, a pánik kizárt. "Négy napos volt az orvosija, nem tudni, mi okozta bajt, agyvérzés, embólia is lehet, az orvosszakértői vizsgálat megállapítja." "Kőzetmintát kellett volna gyűjteniük, de nem jártak sikerrel. A 90 perces merülés kicsit mélyebb volt a tervezettnél, nincs jelentősége, mert a terv és a komputer szerint érkeztek a felszínre. Minden előírást betartottak, még rá is húztak a dekompressziós megállóra" - mondta.

©

"Nem igaz, hogy egy búvár mérőműszer nélkül merült, mélységmérő rajta is volt. A merülők nem önként adták át a mérőműszereiket, Dolla Eszter, a Felügyelőség igazgatója a helyszínen erős lelki ráhatással kikényszerítette azt a búvároktól. A komputerekben lévő adatok egy otthoni pc-n, egy egyszerű szoftverrel is módosíthatók" - tette hozzá.

Kalinovitsék nincsenek jóban a hivatallal, mely felfüggesztette a barlang kutatási engedélyét. "A kutatást soha senki egy fillérrel sem támogatta, az itt merülő összesen 25-26 főnek egyénenként sok millió forintja, és fejenként több ezer órája van a feltárásban. Tragikus baleset történt. Tudni kell, hogy a kutatásvezető felel a merülésért, de abban mindenki saját felelősségére vesz részt."

A kutatásvezető tavaly elhallgatott egy szerencsésen végződött balesetet. "2010 őszén több nem hivatalos forrásból arról értesültünk, hogy a Molnár János-barlangban merülés közben balesetet szenvedett egy búvár, dekompressziós kamrában kezelték. A kutatásvezető nem jelentette az esetet, pedig köteles lett volna. A Felügyelőség a kutatásvezetőt október 19-én, illetve 2010. december 3-án nyilatkozattételre szólította fel írásban. A megkereséseket többszöri kiküldés ellenére sem vette át. Harmadszorra, március 24-én hatósági kézbesítéssel, azaz kézben adtuk át neki a levelet" - adott tájékoztatást Dolla Eszter.

További részleteket a Sport Géza cikkében talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Kegyetlenül megbüntette a tőzsde a BL-ből kizúgó Juventust

Kegyetlenül megbüntette a tőzsde a BL-ből kizúgó Juventust

Felújítják a gyönyörű kecskeméti szecessziós városházát

Felújítják a gyönyörű kecskeméti szecessziós városházát

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet