szerző:
MTI

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) támogat minden szakmailag megalapozott budapesti fejlesztést, és meghívta következő közgyűlésére Tarlós István főpolgármestert - közölte a szervezet elnöksége kedden. A főpolgármester elfogadja a meghívást.

Előzőleg a főpolgármester nyílt levélben kérte az önkormányzati érdekképviselet együttműködését a budapesti fejlesztések ügyében. A BÖSZ elnöksége ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "örömmel fogadtuk, hogy a korábbiakhoz képest gyökeresen megváltozott a véleménye a fővárosi kerületek összefogásával megalapított Budapesti Önkormányzatok Szövetsége jelentőségéről, súlyáról". Hozzátették, "biztató fordulatnak" érzik, hogy Tarlós István immár fontosnak tartja korábbi együttműködési javaslatukat.

A szervezet elnökségének közleménye szerint támogatnak minden szakmailag megalapozott budapesti fejlesztést. Azt írták: "közös célunk, hogy Budapest sikeres, jól működő város legyen, amelyhez szükséges az elérhető uniós források hatékony bevonása". A BÖSZ elnöksége meghívta a főpolgármestert az érdekképviselet következő közgyűlésére, ahol arra kérik Tarlós Istvánt, tájékoztassa a kerületi polgármestereket Budapest városvezetésének fejlesztési terveiről. A főpolgármester elfogadja a meghívást - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Jelezte: a városvezető azt kezdeményezi, hogy a találkozót a Főpolgármesteri Hivatal nagy tanácstermében tartsák; több kérdés megvitatatását is javasolja majd.

A fővárosi önkormányzat belépése nélkül a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) csak súlytalan gittegylet lehet, amely nem válhat a kormány hivatalos konzultációs partnerévé – mondta a főpolgármester még júliusban, az új önkormányzati érdek-képviseleti szövetség alakuló ülése előtt. Tarlós István akkor azt mondta, a szervezet megalakítását jelentéktelen kérdésnek tartja. Úgy fogalmazott: "ez az önkormányzatok szövetsége, amelyhez a kormányzati hivatalnak éppen annyi köze van, mint a kőfaragókhoz és a balett-táncosokhoz".

Már szeptemberben, az önkormányzati törvény koncepciójával kapcsolatban Tarlós bírálta azt az érvelést, amelyet a BÖSZ "papírra vetett és képes volt kikínlódni magából" arra vonatkozóan, hogy "túlságosan legitim a főpolgármester". Hozzátette: számára nem mindegy az, hogy több százezer ember adja a hátterét a legitimitásának, vagy körülbelül 17 ember választja meg "valamiféle pártelhatározás alapján".

Tarlós István akkor a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztás kapcsán azt mondta: "a kerületek olyan hatásköröket szipkáznának be, és olyan, a fővárost illető bevételekre tennék rá a kezüket, amivel a nagyon súlyos gazdasági helyzetükön könnyíteni tudnak". Kitért arra, hogy a főváros eladósodottságának mértéke a bevételek és az átengedett források arányában még mindig sokkal jobb, mint néhány kerületé. Példaként említette, hogy míg a fővárosban az eladósodottság mértéke nem éri el a 60 százalékot, addig az V. kerületben 92 százalékos, a XII. és a XXIII. kerületben pedig 100 százalék fölött van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Pekingben

Semjén Zsolt: Az európai identitás része az iszlámmal szembeni védekezés

Semjén Zsolt: Az európai identitás része az iszlámmal szembeni védekezés