szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tucatnyi kórházat ad át a főváros az államnak, amennyiben megszületnek az ehhez szükséges jogszabályok – döntött hosszas, személyeskedő vita után név szerinti szavazással a közgyűlés. Az eredeti előterjesztést amolyan szándéknyilatkozattá butították. Az ellenzék szerint a főváros 150 milliárd forintot veszít, Tarlós István viszont közölte, semmilyen vagyonvesztéssel járó megállapodást nem ír alá. A hvg.hu információi szerint a kormány viszont nem fizetne az önkormányzatoknak.

Egyelőre nem gördítette el Tarlós István az egészségügy reform útjába álló utolsó követ azzal, hogy több hónapos huzavona után megszavazták a budapesti kórházak államosítását a Fővárosi Közgyűlésben. A döntés értelmében, amelyet csak a Fidesz szavazott meg, a fővárostól az államhoz kerül a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, a Jahn Ferenc Kórház, a Szent János Kórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház, a Nyírő Gyula Kórház, a Szent Imre Kórház, a Károlyi Sándor Kórház, az Uzsoki Utcai Kórház, a Központi Stomatológiai Intézet, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és a Heim Pál Gyermekkórház tulajdonjoga és üzemeltetése. A főváros ugyancsak átadja azt önkormányzati ingatlant, amelyen a Segély Helyett Esély Alapítvány működteti a budafoki pszichiátriai fekvőbeteg-ellátást; a feladatot az alapítvány a Szent Imre Kórháztól vette át.

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kormány fellélegezhet, mivel Tarlós az előterjesztést úgy módosította, hogy csak a szükséges jogszabályok – például az Önkormányzati törvény – meghozatala után írja alá a megállapodást a Nemzeti Erőforrás Minisztériumával. A hvg.hu információi szerint a megállapodás a mai kormányülés napirendjén szerepel, úgy tudjuk, ha elfogadják, akkor még a héten egyéni képviselői indítvánnyal módosítják az államosításhoz szükséges jogszabályokat.

Az ingatlanok árán bukhat el a megállapodás?

Csakhogy még mindig több kérdésben teljesen más álláspontot képvisel Tarlós és a kormány, s ha nem sikerül megegyezniük, akkor az keresztbe tehet az egészségügyi reformnak. Az országos egészségügyi rendszert ugyanis Szócska Miklós államtitkár kilenc nagy területi ellátási egységre osztaná fel, és azon belül szerveznék át a kórházi hierarchiát. A reform alapjául szolgáló Semmelwis-terv szerint Budapest sem maradna egy terület, háromra osztanák fel. Hogy ezt megtegyék, az önkormányzati lobbival kellett leszámolniuk, Budapest vezetése ugyanis egészen az év elejéig egy önkormányzati holdingba szervezte volna a kórházakat, amelyet viszont nem tudott volna a kormány elharmadolni. A hvg.hu információi szerint a kormányzati tervek szerint még ősszel átvenné a budapesti intézményeket az állam, majd 2012. január elsejétől a megyei kórházakat és szakrendelőket, később pedig a városi egészségügyi intézményeket.

Új kezekbe kerülhetnek a kulcsok
©

A főpolgármesterrel egy éve folytat tárgyalásokat a kormány, abban bíztak, hogy ma lezárhatják ezt az ügyet, de a Fővárosi Közgyűlés végülis ma kvázi egy szándéknyilatkozatot szavazott meg, hiszen a legfontosabb pénzügyi kérdésekben még mindig nem sikerült megállapodniuk. "Semmilyen megállapodást nem írok alá, ami az ingatlanok ingyenes átadását jelenti" – mondta Tarlós István az előterjesztés vitájában.

Az előterjesztésben a főpolgármester hangúlyozta, hogy a fővárost "az átadás-átvétel kapcsán semmilyen vagyonvesztés nem érheti, vagy az eljárásból fakadó bármilyen költség nem terhelheti". Tarlós szerint a döntés "egyrészről biztosítja, a Budapesten élő polgárok magas szintű és költséghatékony egészségügyi ellátását, másrészről kiváló példája a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat jogokra, és a polgárok alapvető érdekeire figyelemmel lévő együttműködésének".

Információink szerint viszont a kormány semmilyen intézményért nem fizetne, az önkormányzatoknak meg kell elégedniük azzal, hogy átvállalják a több milliárd forintos adósságállományt.

Fekete szerda

Horváth Csaba még a közgyűlés ülése előtti sajtótájékoztatóján elmondta: a kórházak átadása "káosz és zsákmányszerzés". "Nevezhetjük funkcióváltásnak, vagy államosításnak, a döntés valójában árulás" – fogalmazott az MSZP frakcióvezetője. Amellett, hogy a főváros garancia nélkül adja át az egészségügyi intézményeket, 150 milliárdos ingatlanvagyont ruház át. "Fekete szerda ez a főváros történetében" – tette hozzá.

A szocialista frakcióvezető azt kérte a főpolgármestertől, hogy majd csak a végleges, garanciákat tartalmazó megállapodásról döntsön a közgyűlés, amely nem tulajdonba, csak kezelésbe adásról szól. Tarlós István ígéretet tett arra, hogy a végleges megállapodást is a közgyűlés elé terjeszti, s majd akkor visszatérnek a kezelésbe adásról szóló felvetésre is. Tarlós támogatta Horváth Csaba név szerinti szavazásra vonatkozó kezdeményezését.

©

Havas Szófia, az MSZP fővárosi egészségügyi szakpolitikusa felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályok szerint az egészségügyi ellátás az önkormányzatok kötelező és továbbadhatatlan feladata. A képviselő azt kérdezte a főpolgármestertől: miért akar megszabadulni azoktól a feladatoktól, amelyeket elvállalt. Közölte: minden törvényes lépést megtesznek annak érdekében, hogy a kórházak átadását megakadályozzák.

Ugyancsak aggályosnak tartja a javaslatot az LMP frakciója. Somfai Ágnes szerint nem azon múlik az egészségügy jövője, hogy ki a kórházak tulajdonosa és üzemeltetője, hanem pédául az, hogy az állam honnan pótolja azokat a kieső plusz forrásokat, amelyeket mindeddig az önkormányzatok biztosítottak az intézmények számára. Az ellenzéki képviselő a megelőzés és a megfelelő színvonalú betegellátás fontosságát hangsúlyozta.

A főváros gazdasági bizottsága egyébként kedden 3-3 szavazataránnyal nem támogatta a kórházak átadásáról szóló előterjesztést. Rogán Antal, a bizottság elnöke azonban kijelentette az előterjesztés "tökéletesen megfelel" a jelenlegi jogszabályoknak. Az MSZP-s Tüttő Kata szerint azonban a döntéshez szükséges jogszabályi háttér nincs meg, a városvezetésnek "fogalma sincs arról, hogy mi fog történni az egészségügyi ellátásban".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"