szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tucatnyi kórházat ad át a főváros az államnak, amennyiben megszületnek az ehhez szükséges jogszabályok – döntött hosszas, személyeskedő vita után név szerinti szavazással a közgyűlés. Az eredeti előterjesztést amolyan szándéknyilatkozattá butították. Az ellenzék szerint a főváros 150 milliárd forintot veszít, Tarlós István viszont közölte, semmilyen vagyonvesztéssel járó megállapodást nem ír alá. A hvg.hu információi szerint a kormány viszont nem fizetne az önkormányzatoknak.

Egyelőre nem gördítette el Tarlós István az egészségügy reform útjába álló utolsó követ azzal, hogy több hónapos huzavona után megszavazták a budapesti kórházak államosítását a Fővárosi Közgyűlésben. A döntés értelmében, amelyet csak a Fidesz szavazott meg, a fővárostól az államhoz kerül a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, a Jahn Ferenc Kórház, a Szent János Kórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház, a Nyírő Gyula Kórház, a Szent Imre Kórház, a Károlyi Sándor Kórház, az Uzsoki Utcai Kórház, a Központi Stomatológiai Intézet, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és a Heim Pál Gyermekkórház tulajdonjoga és üzemeltetése. A főváros ugyancsak átadja azt önkormányzati ingatlant, amelyen a Segély Helyett Esély Alapítvány működteti a budafoki pszichiátriai fekvőbeteg-ellátást; a feladatot az alapítvány a Szent Imre Kórháztól vette át.

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kormány fellélegezhet, mivel Tarlós az előterjesztést úgy módosította, hogy csak a szükséges jogszabályok – például az Önkormányzati törvény – meghozatala után írja alá a megállapodást a Nemzeti Erőforrás Minisztériumával. A hvg.hu információi szerint a megállapodás a mai kormányülés napirendjén szerepel, úgy tudjuk, ha elfogadják, akkor még a héten egyéni képviselői indítvánnyal módosítják az államosításhoz szükséges jogszabályokat.

Az ingatlanok árán bukhat el a megállapodás?

Csakhogy még mindig több kérdésben teljesen más álláspontot képvisel Tarlós és a kormány, s ha nem sikerül megegyezniük, akkor az keresztbe tehet az egészségügyi reformnak. Az országos egészségügyi rendszert ugyanis Szócska Miklós államtitkár kilenc nagy területi ellátási egységre osztaná fel, és azon belül szerveznék át a kórházi hierarchiát. A reform alapjául szolgáló Semmelwis-terv szerint Budapest sem maradna egy terület, háromra osztanák fel. Hogy ezt megtegyék, az önkormányzati lobbival kellett leszámolniuk, Budapest vezetése ugyanis egészen az év elejéig egy önkormányzati holdingba szervezte volna a kórházakat, amelyet viszont nem tudott volna a kormány elharmadolni. A hvg.hu információi szerint a kormányzati tervek szerint még ősszel átvenné a budapesti intézményeket az állam, majd 2012. január elsejétől a megyei kórházakat és szakrendelőket, később pedig a városi egészségügyi intézményeket.

Új kezekbe kerülhetnek a kulcsok
©

A főpolgármesterrel egy éve folytat tárgyalásokat a kormány, abban bíztak, hogy ma lezárhatják ezt az ügyet, de a Fővárosi Közgyűlés végülis ma kvázi egy szándéknyilatkozatot szavazott meg, hiszen a legfontosabb pénzügyi kérdésekben még mindig nem sikerült megállapodniuk. "Semmilyen megállapodást nem írok alá, ami az ingatlanok ingyenes átadását jelenti" – mondta Tarlós István az előterjesztés vitájában.

Az előterjesztésben a főpolgármester hangúlyozta, hogy a fővárost "az átadás-átvétel kapcsán semmilyen vagyonvesztés nem érheti, vagy az eljárásból fakadó bármilyen költség nem terhelheti". Tarlós szerint a döntés "egyrészről biztosítja, a Budapesten élő polgárok magas szintű és költséghatékony egészségügyi ellátását, másrészről kiváló példája a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat jogokra, és a polgárok alapvető érdekeire figyelemmel lévő együttműködésének".

Információink szerint viszont a kormány semmilyen intézményért nem fizetne, az önkormányzatoknak meg kell elégedniük azzal, hogy átvállalják a több milliárd forintos adósságállományt.

Fekete szerda

Horváth Csaba még a közgyűlés ülése előtti sajtótájékoztatóján elmondta: a kórházak átadása "káosz és zsákmányszerzés". "Nevezhetjük funkcióváltásnak, vagy államosításnak, a döntés valójában árulás" – fogalmazott az MSZP frakcióvezetője. Amellett, hogy a főváros garancia nélkül adja át az egészségügyi intézményeket, 150 milliárdos ingatlanvagyont ruház át. "Fekete szerda ez a főváros történetében" – tette hozzá.

A szocialista frakcióvezető azt kérte a főpolgármestertől, hogy majd csak a végleges, garanciákat tartalmazó megállapodásról döntsön a közgyűlés, amely nem tulajdonba, csak kezelésbe adásról szól. Tarlós István ígéretet tett arra, hogy a végleges megállapodást is a közgyűlés elé terjeszti, s majd akkor visszatérnek a kezelésbe adásról szóló felvetésre is. Tarlós támogatta Horváth Csaba név szerinti szavazásra vonatkozó kezdeményezését.

©

Havas Szófia, az MSZP fővárosi egészségügyi szakpolitikusa felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályok szerint az egészségügyi ellátás az önkormányzatok kötelező és továbbadhatatlan feladata. A képviselő azt kérdezte a főpolgármestertől: miért akar megszabadulni azoktól a feladatoktól, amelyeket elvállalt. Közölte: minden törvényes lépést megtesznek annak érdekében, hogy a kórházak átadását megakadályozzák.

Ugyancsak aggályosnak tartja a javaslatot az LMP frakciója. Somfai Ágnes szerint nem azon múlik az egészségügy jövője, hogy ki a kórházak tulajdonosa és üzemeltetője, hanem pédául az, hogy az állam honnan pótolja azokat a kieső plusz forrásokat, amelyeket mindeddig az önkormányzatok biztosítottak az intézmények számára. Az ellenzéki képviselő a megelőzés és a megfelelő színvonalú betegellátás fontosságát hangsúlyozta.

A főváros gazdasági bizottsága egyébként kedden 3-3 szavazataránnyal nem támogatta a kórházak átadásáról szóló előterjesztést. Rogán Antal, a bizottság elnöke azonban kijelentette az előterjesztés "tökéletesen megfelel" a jelenlegi jogszabályoknak. Az MSZP-s Tüttő Kata szerint azonban a döntéshez szükséges jogszabályi háttér nincs meg, a városvezetésnek "fogalma sincs arról, hogy mi fog történni az egészségügyi ellátásban".

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Több mint 9 milliárdért ad tanácsokat a Századvég Palkovicséknak

Több mint 9 milliárdért ad tanácsokat a Századvég Palkovicséknak

Elment Csóka-Szűcs az őt feljelentő polgármesterhez, de nem fogadták

Elment Csóka-Szűcs az őt feljelentő polgármesterhez, de nem fogadták

Több bank sem fogadja el jövedelemként az ingatlankiadásból származó bevételt

Több bank sem fogadja el jövedelemként az ingatlankiadásból származó bevételt