szerző:
hirado.hu
Tetszett a cikk?

A Központi Statisztikai Hivatalt már a kérdőívek kézbesítésének első napján csaknem 1400-an hívták. A legtöbben azt nem tudták, hogy hol kell kitölteniük a kérdőívet, mert nem ott laknak, ahová be vannak jelentve. Sokan érdeklődtek arról is, hogy egyátalán be kell-e engedni a lakásba a kérdezőbiztost. A kérdőíveket péntekig viszik ki a lakcímekre számlálóbiztosok, először minden lakcímre csak egyet.

Bősze Valéria számlálóbiztos szerint az egyik leggyakoribb probléma, hogy nem tudnak bejutni az épületekbe. Ilyen esetekben többször is visszamennek a biztosok. Próbálnak mindenkit meggyőzni, hogy a népszámlálás teljesen anonim.

"Amikor azt mondom, hogy nem kérek semmiféle dokumentumot és nem győződöm meg a bizonyosságáról annak, hogy amit ő mond, úgy van-e, még akkor sem, ha látom, hogy nem teljesen kóser a dolog, akkor megnyugszik és azt mondja, hogy jó, rendben van a dolog" - nyilatkozta a Duna TV Híradójának Bősze Valéria. A számlálóbiztos nem ellenőrzi, hogy ki és milyen jogcímen lakik egy lakásban, csak azt, hogy ott mennyien laknak.

A KSH call-centerében megállás nélkül csörögnek a telefonok. Csak tegnap 1400 hívásuk volt. A telefonálók többsége amiatt érdeklődik, hogy mi a teendő, ha máshol laknak, mint ahol dolgoznak. A kitöltés szempontjából az a fontos, hogy hol élnek életvitelszerűen. Sokan kérdezték azt is, hogy egyáltalán be kell-e engedni a számlálóbiztosokat a lakásba, erre azonban nincs szükség. Az emberek a kapuban, ajtóban is kitölthetik a kérdőívet vagy saját maguk elkérik, kitöltik és visszaadják a számlálóbiztosnak.

A kérdőíven található egy azonosító és internetes belépési kód. Ezzel a kóddal lehet az internetes kérdőívet kitölteni, amiről a program igazolást ad a végén. A becsöngető számlálóbiztosnak elég ezt megmondani, mert ez később ellenőrizhető. A lakcím és a személyi kérdőívek kitöltése is kötelező. Ha valaki mégsem tenne ennek eleget, az ellen a helyi jegyző szabálysértési eljárást indíthat, és akár ötvenezer forint pénzbírsággal is sújthatják. Az előző népszámlálásokor tíz ilyen eset történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!