szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mozgáskorlátozotti igazolványokról szóló teljes jogi szabályozás áttekintését javasolja egyik vizsgálatának eredménye alapján az állampolgári jogok biztosa.

Szabó Máté ombudsman az MTI-nek küldött szerdai közleményében, ismertetve az általa folytatott vizsgálat eredményét, úgy fogalmazott: nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a valóban jogosultak azért, mert mások visszaélnek a mozgáskorlátozotti parkolási igazolványokkal, ezért a teljes jogi szabályozás áttekintésére hívta fel a nemzeti fejlesztési minisztert.

Az országgyűlési biztos megállapította, hogy a tisztességes eljáráshoz való joggal és a jogbiztonság követelményével ellentétes a Fővárosi Közgyűlés korábbi, 2010 júniusáig hatályos rendelete, amely aránytalanul magas, az alapdíj háromszázszorosát kitevő pótdíjat írt elő. Ugyancsak visszásnak találta, hogy közlekedési szabálysértés esetén a közszolgáltatók, parkolási társaságok, nem pedig hatóság járt el a pótdíjazás ügyében. A szabályozás azóta megváltozott: a KRESZ várakozási szabályainak megsértése miatt már a közterület-felügyelet, illetve a rendőrség szabhat ki harmincezer forintig terjedő helyszíni bírságot - tette hozzá.

Az ombudsman ezután javasolta, hogy jogszabály tegye kötelezővé a mozgáskorlátozottaknak fenntartott várakozóhelyek jelzésének felfestését az útburkolaton. Szabó Máté megjegyezte, hogy egyes esetekben rendelkeztek a várakozási díj megfizetése alól mentességet biztosító mozgáskorlátozotti igazolvánnyal, a parkolási társaságok mégis kötelezték őket a díj megfizetésére, és nem adtak lehetőséget az igazolványok utólagos bemutatására. Szabó Máté ezért az utólagos bemutatás szabályainak kidolgozását kéri a minisztertől annak érdekében, hogy az igazolványra valóban jogosultakat ne érhesse indokolatlan joghátrány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!