szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A megyei önkormányzati rendszer konszolidációja 2012. január 1-jéig megtörténik, 2013. január 1-jével pedig feladatfinanszírozásra fog áttérni a teljes önkormányzati rendszer – mondta Tállai András önkormányzati államtitkár. Az önkormányzati törvény várhatóan októberben kerül a kormány elé és reményeik szerint az Országgyűlés még ebben az évben elfogadja.

Az idén elfogadandó új önkormányzati törvényben (Ötv.) megmaradnak, sőt kibővülnek és garanciákkal erősödnek az önkormányzati alapértékek – mondta Tállai András önkormányzati államtitkár a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott belügyminisztériumi ünnepségen csütörtökön. Az államtitkár azt hangoztatta, hogy az új jogszabály elfogadásának napja a magyar közjogi rendszer megújulásának kitüntetett pillanata, az önkormányzati szféra megújulásának napja lesz.

Tállai András a rendezvény után újságírói kérdésekre a törvénytervezetről elmondta: az alapvető politikai döntések már megszülettek, ennek alapján készült el a javaslat nulladik változata, amely várhatóan októberben kerül a kormány elé és reményeik szerint az Országgyűlés még ebben az évben elfogadja a kétharmados támogatást igénylő törvényt. Arra a felvetésre, hogy változhat-e még a jogszabálytervezet, elmondta: az állam és az önkormányzatok közötti, valamint a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztás néhány kérdése még nyitva maradt. Ilyen nyitott kérdésként említette, hogy az oktatás területén az önkormányzatoknak milyen feladataik maradnak, valamint, hogy az egészségügyben a járóbeteg-ellátásban kapnak-e szerepet az önkormányzatok.

A teljes önkormányzati rendszer adósságállománya jelenleg mintegy 1300 milliárd forint; a szállítói tartozásokkal és egyéb lejárt kötelezettségekkel együtt azonban ez az összeg már 1500 milliárd forint lehet – mondta Tállai. Ha az Országgyűlés elfogadja az új Ötv.-t, akkor 2013. január 1-jével feladatfinanszírozásra fog áttérni a teljes rendszer. Ez azt jelenti, hogy csak olyan feladatot vállalhat az önkormányzat, amelyhez van forrása, így a jövőben már "nem lehet hiányból finanszírozni" – mondta. A megyei önkormányzati rendszer konszolidációja 2012. január 1-jéig megtörténik – tette hozzá.

A kormány által augusztusban elfogadott tervek szerint az állam számos feladatot, s ezzel együtt pénzt elvenne ugyan az önkormányzatoktól, ám utóbbiak annyi helyi adót találhatnak ki és szedhetnek be, amennyit csak akarnak. A polgármestereket pedig további jogosítványokkal ruháznák fel: ők meneszthetnék a fő ellenőrüket, a jegyzőt. A Belügyminisztérium reformterveit egy hajdószoboszlói frakcióülésen több fideszes polgármester is támadta, az erről szóló írásunkat itt olvashatja el.

Az önkormányzati törvényről nemrég Lázár János beszélt a hvg.hu-nak egy interjúban. A Fidesz-frakcióvezető azt mondta, nagy vitákra már nem számít, amit  felvázolt eddig a kormány, azt az önkormányzati szféra tudja támogatni. Az állam törvénybe foglalt szempontjait minden helyhatóságnak be kell tartania: az Országgyűlés költségvetési törvényben határozza meg, hogy az önkormányzatoknál mekkora hiány engedhető meg, mert az állami büdzsének az önkormányzati alrendszer is része - fogalmazott Lázár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!