szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

A hvg.hu információi szerint az általános iskolák és gimnáziumok, valamint a kórházak működtetését az állam veszi át az önkormányzatoktól - erről döntött a Fidesz frakcióülésén. Úgy tudjuk, a frakcióülésen több kérdésben élenk vita alakult ki, miután több polgármester és befolyásos fideszes politikus bírálta a Belügyminisztérium reformterveit. Maratoni vita után a vitát okozó ügyek egy részét elnapolták.

"Hosszú, értelmes vitát folytattunk az önkormányzatok jogosítványairól és az oktatásügyről, és végül egy olyan kompromisszum született, amely minden félnek tökéletesen megfelel" - mondta egy neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselő az önkormányzati reformról szóló vita szünetében késő este.

Késő este döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség a csütörtöki hajdúszoboszlói ülésén arról, hogy mely oktatási és egészségügyi intézmények kerüljenek az önkormányzattól az államhoz. Eszerint az általános iskolák és a gimnáziumok működtetését az állam veszi át, az óvodákra ez viszont nem vonatkozik - értesült a hvg.hu. Szavaztak arról is, hogy a fekvő- és járóbeteg-ellátás is állami kézbe kerüljön; a képviselők ezt a javaslatot is támogatták.

Döntöttek arról is, hogy az önkormányzati feladatokat az önkormányzati törvény tartalmazza, valamint arról, hogy a szociális feladatok az önkormányzatoknál maradnak. Így a szociális intézmények nem kerülnek az állam joghatósága alá. (A  Fidesz–KDNP hajdúszoboszlói tanácskozásáról, a frakcióülésen született sarkalatos döntésekről szóló összes cikkünket itt olvashatja.)

Vétó is volt

A Fidesz-KDNP frakciószövetség kora délutántól vitatkozott az önkormányzati rendszer átalakításáról, majd egy rövid esti szünet után éjjel tovább elemezték a helyzetet. Este már áttártek a főváros átalakításának terveire, amelynek Riz Levente, Budapest XVII. kerületének polgármestere volt a fő előadója. Értesüléseink szerint Riz a kerületek álláspontját adta elő - korábban a fideszes kerületvezetők a főpolgármesteri poszt gyengítését szorgalmazták -, és a vita úgy folytatódott, hogy az érintett Tarlós István - aki nem tagja a Fidesz-frakciónak - nem is volt jelen a hajdúszoboszlói tanácskozáson.

Giró-Szász András frissen kinevezett kormányszóvivó (jobbról a második) csapatával Hajdúszoboszlón
©

A hvg.hu információ szerint a délután folyamán Orbán Viktor, Pokorni Zoltán és Kósa Lajos voltak a téma fő előadói, és a két polgármester előterjesztéseinek köszönhetően megfordult a vita. Egy kormánypárti képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, a miniszterelnök személyesen kérte, hogy az alap- és középfokú iskolák, illetve a fekvő- és járóbetegellátó intézmények működtetése az állami feladatok kerüljön. Igaz, a frakció hagyott egy kiskaput, amivel lehetővé teszi, hogy az oktatási intézményeket az önkormányzatok szerződés révén visszakérjék, ám a finanszírozás pontos körülményeit itt nem tisztázták. Korábban arról volt szó, hogy többek között a rezsiköltségek fizetéséért cserébe visszakaphatják az önkormányzatok az iskoláikat.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára egyébként azt kérte Fidesztől, hogy a jövőben ne több törvény, hanem csak az önkormányzati törvény tartalmazza a feladatokat. A szociális feladatellátás szintén maradjon az önkormányzatoknál, vezessék be az önkéntes járási társulást, és a kisebb önkormányzatoknak legyenek összevont hivatalai. Itt viszont vita alakult ki arról, hogy mekkora lélekszám alatti települések kerüljenek az összevont hivatalokba, így erről döntés nem született.

Szintén ragaszkodott ahhoz Tállai, hogy bevezessék a feladatalapú finanszírozást, viszont vétót kapott a frakciótól az a kérés, hogy az önkormányzatok költségvetését egy külső szervezet, mint például a kormányhivatal ellenőrizhesse. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere türelmet kért a képviselőcsoporttól, azt ígérte, hogy egy szakértői csapattal ki fogja dolgozni a részleteket, hogy ez ne az önkormányzatok feje felett történjen.

Megmenekültek a megyei jogú városok

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester azt kérte a frakciótól, most tisztázzák, hogy pontosan milyen hatósági jogkörök maradhatnak az önkormányzatoknál. Így a frakció amellett volt, hogy az építési engedélyezés maradjon, míg az okmányirodák a kormányhivatalokhoz tartozzanak. Szintén Pokorni volt az, aki kiállt amellett, hogy a megyék területfejlesztési funkciót is elláthassanak.

Az MTV Az Este című műsor információi szerint megmenekültek a megyei jogú városok. A hvg.hu által megismert fideszes átalakítás-tervezet értelmében megszűnt volna a megyei jogú városi cím és ezzel e városok különleges státusza.

Lázár János,a  Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján részletesen beszámolt a csütörtöki döntésekről. Mint megtudtuk, péntek hajnalban a végtörlesztés árfolyamának megkötéséről született döntés. Az eurót 250, a svájci frankot 180 forinton rögzítenék végtörlesztés esetén. Mint Lázár János mondta, így akarnak segíteni 2-300 ezer embernek. Minden ebből adódó pénzügyi terhet a bankok viselnek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!