szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mérföldkő az új civil törvény megalkotása, amely a kormányzat és a civil szervezetek partnerségét támogatja - mondta Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton Budapesten.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének VIII. országos konferenciáján az államtitkár kiemelte, a kormányzat elkötelezett a civil szervezetek adminisztratív terheinek csökkentése, az egységes joggyakorlat kialakítása és a jogi környezet átláthatóvá tétele mellett.

Elmondta, az új civil törvény a tervek szerint a civilek kötelezettségeit egyértelműsíti, ezenkívül egyszerűbbé kívánja tenni a nyilvántartási rendszerüket, hogy a nyilvánosság számára is átlátható váljon a tevékenységük. Szászfalvi László nélkülözhetetlennek nevezte, hogy egyszerűsödjön a civil szervezetek alapításának és megszüntetésének adminisztrációja.

Kiemelt kérdésként jelölte meg a közhasznúvá minősítés, valamint a beszámolási kötelezettségek egyszerűsítését. Közölte, a Magyarországénál négyszer több lakosú Lengyelországban 7500, míg Magyarországon 80-90 ezer civil szervezet működik. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte: tapasztalják, hogy "vannak biznisz civil szervezetek", amelyek nem önkéntes munkára, hanem családi vállalkozásként "a közpénzek kiszivattyúzására" jöttek létre.

Szászfalvi László
©

Szászfalvi László utalt arra, hogy széles körű társadalmi egyeztetéseket tartottak az új civil törvénnyel kapcsolatban, és még mindig hozzá lehet szólni a tervezethez. Az eddigi konzultációkon világossá vált: az új jogszabálytervezettel a szervezetek többsége egyet ért - tette hozzá.

Véleménye szerint a civil szférát meg kell újítani, mert "morális átalakításra szorul a társadalom", a globalizáció pedig "individualizálja" az embereket, miközben védtelenné, kiszolgáltatottá teszi őket a morális válsággal szemben. Ennek elkerülésére "cselekvő, a kormányzat kontrollját is feltételező civil társadalomra" van szükség - jegyezte meg.

Az államtitkár kifejtette, a helyi közélet modellként működik a felnövekvő nemzedékek számára, "hogy gyakorolják későbbi társadalmi szerepeiket". Ehhez "a partnerséget, a jogi környezetet igyekszik biztosítani a kormányzat, (...) de ezt nem végezheti egymaga, ehhez kellenek az egyházak és a civil szervezetek".

Az államtitkár elmondta: a közjó előmozdításának alapértékét meg kell ismertetni a társadalommal; ennek az egész Kárpát-medencére kiterjedő megvalósításában fontos szerepe van a helyi közösségeknek.

Megállapította, hogy "a civil társadalom folyamatosan erősödik", és a helyi közéletnek "ismét fontos szereplői lettek az egyházak és a civil szerveződések", ugyanakkor a gazdasági, társadalmi, politikai változások és "a gyakorlati problémák miatt időszerűvé" vált a mostani civil törvény felülvizsgálata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő