szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vegyes választási rendszer a magyar demokrácia legfontosabb vívmánya, ezért a Fidesz mindenáron meg akarja őrizni - mondta a parlament hétfői alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén Lázár János. A fideszes frakcióvezető 106 egyéni, és 94 listás mandátum kialakítását javasolta.

A politikus a kormánypárti frakciószövetségnek az új választási rendszerről szóló elképzeléseit ismertetve - hangsúlyozva, hogy azok nincsenek kőbe vésve - közölte: indítványozzák, hogy egyfordulós, vegyes, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló választási rendszer jöjjön létre. Míg jelenleg csak egy választói névjegyzék létezik, addig a jövőben három lenne: a magyarországi választásra jogosultak névjegyzéke, a határon túl élő, magyar állampolgársággal rendelkezők névjegyzéke és egy nemzetiségi névjegyzék. Mindez újabb kérdéseket nyit meg, így például azt, hogy a névjegyzékbe hogyan kerül be valaki - tette hozzá a politikus.

Lázár János azt mondta, számos szempontot kell figyelembe venni a 106 új választókerület kialakításánál (jelenleg 176 ilyen van). Példaként említette, hogy a népességszámnak nem szabad drasztikusan eltérnie, ebben a Velencei Bizottság ajánlását veszik figyelembe, amely legfeljebb 15 százalékos eltérést tesz lehetővé.

Ugyanakkor figyelembe fogják venni a névjegyzékbe felvett választók számát, és leszögezte: azt is, hogy körülbelül hányan fognak élni a választójogukkal. Lázár azt mondta, a Velencei Bizottság ajánlásától legfeljebb különleges esetekben, például a kisebbségek számának figyelembe vételekor lehet eltérni. Lázár János megerősítette, hogy a megyehatárokat nem fogják átlépni, és a választókerületek határait tízévenként felülvizsgálják.

A fideszes frakcióvezető azt mondta, mivel a választókerületek területe a számuk csökkenése miatt nőni fog, ezért az eddigi 750 kopogtatócédula helyett az indulni akaró jelölteknek 1500 szelvényt kell gyűjtenie. A Fidesz javaslata szerint az a párt állíthat országos listát, amelyik kilenc megyében és Budapesten, azaz 27 választókerületben indulni tud. A párt megőrizné az öt százalékos bejutási küszöböt.

Élénk vita, több fronton is

A választókerületek számáról a bizottsági ülésen élénk vita alakult ki. Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője azt mondta, ha csak 94 listás hely marad, és ebből le kell vonni még a 13 kisebbségi mandátumot, akkor aránytalanná válik a rendszer.

Ha a Fidesz megőrzi jelenlegi támogatottságát, akkor az új rendszerben több mandátumot kap majd, mint amennyit a leadott szavazat indokolna. A Jobbik ugyanakkor megváltoztatná az ajánlott szelvény gyűjtését is. Gyüre azt javasolta, hogy a korábbi választásokon már egy százalékot elért pártok ne gyűjtsenek szelvényeket, csak a független jelöltek és az új pártok. A Jobbik ugyanakkor a küszöb négy százalékra való leszállítását javasolja.

Az MSZP-s Lamperth Mónika azt mondta: „jól látszik, hogy a Fidesz ezzel az aránytalan rendszerrel hatalma bebetonozására törekszik.” Az LMP-s képviselők nem vettek részt a bizottsági ülésen.

Szenzitív kérdés

Nem nevezhető egyszerű, és könnyen megválaszolható kérdésnek a határon túli magyarok választójoga, de ezt a kérdést a Fidesz mindenképpen rendezni akarja – mondta Lázár a bizottsági ülésen. Ehhez külön névjegyzéket kell számukra létrehozni, és a Fidesz azt javasolja, hogy csak pártlistára szavazhassanak.

Gyüre Csaba elismerte, hogy technikailag kivitelezhetetlen az egyéni választókerületek kialakítása a határon túl, de azt mondta, jó lenne, ha két szavazatuk lenne, és jelöltethetnék is magukat.

Lázár a hazai kisebbségek mandátumáról azt mondta, tudja, hogy szenzitív kérdés, de egy húszéves dilemmát kell lezárni. Arra számít, hogy nagy vita lesz erről. Igaz, eddig elkerülte a közvélemény figyelmét.

Vita alakult ki az ülésen a töredékszavazatok beszámításáról is. Lázár azt mondta, a mandátumot nem szerzett szavazatokat a Fidesz javaslata szerint felvezetik az országos listára. Lázár arra nem térti ki, hogy a győztes jelölteknek is jár-e töredékszavazat, viszont a koncepciót kidolgozó Áder János a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta: nemcsak a vesztesek kaphatnak plusz szavazatokat.

A politikus a kormánypárti frakciószövetségnek az új választási rendszerről szóló elképzeléseit ismertetve közölte: az egyéni választókerületek kialakításánál az egyik fő szempont a mostani szisztéma aránytalanságának felszámolása.

Korábban a hvg.hu birtokába került Lázár János koncepciója, amelyről bővebben itt olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését