szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Havonta kellett találkoznia Hagyó Miklóssal az FKF Zrt. volt vezérigazgatójának, és „nem volt tanácsos” ellentmondania az akkori főpolgármester-helyettesnek. Bielek Péternek a hvg.hu birtokába került tanúvallomásából kiderül: Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő rendszeresen megmondta a cégvezetőnek, hogy a közbeszerzéseken kinek kell nyernie.

A Hagyó Miklós ellen folyó büntetőeljárás rendőrségi tanúvallomása szerint Bielek Péter 2007-ben tért vissza brüsszeli állásából, ekkor kereste meg Demszky Gábort, hogy az akkori főpolgármester segítsen neki elhelyezkedni. Bielek tudta, hogy a főváros a közműcégek, köztük a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) vezetőinek lecserélését tervezi. Bielek 2004 óta már a társaság igazgatóságának tagja volt, így saját bevallása szerint jól ismerte a céget.

„Édesapám 1989-ig volt a Fővárosi Tanács elnöke (Bielek József 1990-ig töltötte be a posztot – a szerk.), így Demszky Gábor főpolgármester úr engem személyesen ismert, így elfogadták a jelentkezésemet az igazgatóságba” – olvasható a volt vezérigazgató tavaly februári tanúvallomásában. Bielek szerint Demszky azt kérte tőle, hogy ismerkedjen meg Ikvai-Szabó Imre és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesekkel, Tiba Zsolt főjegyzővel és Mesterházy Ernő főtanácsadóval.

Mint azt Bielek Péter elmondta, a fővárosban ekkor az volt a szokás, hogy a Budapestet irányító pártok megosztották a közműcégek vezérigazgatói és elnöki posztját. „Az FKF-nél engem vezérigazgatóvá az SZDSZ támogatásával neveztek ki, míg a társaság elnökévé Vajda Pál korábbi szocialista főpolgármester-helyettest nevezték ki” – vallotta a közterület-fenntartó volt vezérigazgatója.

Mesterházy Ernő (jobbra)
©

Nem látott kivetnivalót

Kinevezését követően Hagyó azt kérte Bielektől, hogy hozzon létre egy harmadik vezérigazgatói posztot, s oda a főpolgármester-helyettes jelöltjét nevezze ki. Hagyó a posztra Kiss Tibort szánta, aki néhány hónapig a cég igazgatóságának is tagja volt, ám miután többször tárgyalt Hagyóval és kabinetjével, visszalépett a jelöléstől, és igazgatósági tagságáról is lemondott.

Ekkor került a képbe Tölgyesi Balázs, akit – a dokumentum szerint – Hagyó mutatott be Bieleknek. Tölgyesi nagyberuházásokkal, értékesítésekkel és stratégiai kérdésekkel foglalkozó vezérigazgató-helyettes lett. Az önkormányzati választást követően, 2010 októberében az FKF Zrt. vezérigazgatójává lépett elő, ám idén márciusban Tarlós István főpolgármester menesztette, miután közterület-fenntartó által kötött korábbi kétséges szerződések ügyében rendszeresen felvetődött a neve. A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán gyanúsítottként hallgatta ki Tölgyesit. Amint azt az Index megírta: az FKF Zrt.-t alig néhány hónapig vezető vezérigazgatót hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

A volt vezérigazgató vallomásában elmondta: Hagyóval és Mesterházy Ernővel eleinte havonta legalább egyszer találkoznia kellett, utóbbival később már ritkábban. Mindketten bele akartak látni az FKF működésébe, ezért a főpolgármester-helyettes a Horváth, Dóczi és Léhman Ügyvédi Irodát, a főtanácsadó pedig a Polgár és Bebők Ügyvédi Irodát vitte be az FKF-hez. Bielek nem látott kivetnivalót abban, „hogy a tulajdonos ismerni kívánta a cég működését”. Mint mondta: a társaság nem tartott fenn nagyobb jogi apparátust, akkoriban 15-20 ügyvédi irodával volt kapcsolata.

A Hagyó és Mesterházy által preferált ügyvédi irodák „nagyobb ügyekkel” és jogi tanácsadással foglalkoztak. Az ügyvédi irodákon keresztül Hagyó és Mesterházy Ernő teljesen rálátott az FKF Zrt. ügyeire – derül ki Bielek vallomásából.

"Nem utasíthatom vissza"

A Hagyó által javasolt ügyvédi irodával Bieleknek megromlott a viszonya, mivel a főpolgármester-helyettes az irodán keresztül azt kérte, hogy a vezérigazgató rúgja ki az FKF jogi igazgatóját, és az általuk javasolt személyt nevezze ki a helyére. A vezérigazgató nem tudta meg, ki a jelölt, mert – mint mondta – megtagadta a kérést. Bielek ugyancsak elutasította, hogy szervezze ki a cég közbeszerzési tevékenységét egy külső ügyvédi irodának.

Hagyó azt kérte Bielektől, hogy világítsa át a céget a CEMI-vel. Az átvilágítással a vezérigazgató is egyetértett, mivel ilyen vizsgálat a cégnél tíz éve nem volt. „Hagyó Miklós tőlem egyértelműen és határozottan kérte a CEMI-vel történő szerződéskötést, és éreztette, hogy én az ő kérését nem utasíthatom vissza, mert bármikor elveszíthetem az állásomat” – vallotta Bielek.

Az átvilágításra vonatkozó közbeszerzést úgy kellett kiírni, hogy a CEMI nyerjen, ezért az FKF Zrt. úgy írta ki a pályázatot, hogy a megkövetelt referenciákat nehezen lehessen teljesíteni. A CEMI a Magyar Telekomot és a BKV-t jelölte meg referenciaként, a BKV referencialevelét Antal Attila vezérigazgató írta alá. „Később tudtam meg, hogy a CEMI-nek akkor még nem volt befejezett projektje a BKV-nál” – olvasható Bielek vallomásában.

Bielek szerint a CEMI teljesítette a cég átvilágítását, a cég által javasolt intézkedések pedig sikeresek voltak, mivel 400 millió forintos költséggel körülbelül kétmilliárdot tudott az FKF Zrt. megspórolni. A volt vezérigazgató szerint a CEMI-vel kapcsolatban elsősorban azt érezte problémának, hogy a fővárosi cégek egymásnak adtak referenciákat. A BKV mellett a Főtáv is állított ki referencialevelet a CEMI számára, sőt Bielek úgy emlékszik, ő maga is állított ki ilyet a CEMI képviselőjének.

©

Nem olyan nyomatékosan

A Mesterházy által javasolt Polgár és Bebők Ügyvédi Iroda a pusztazámori hulladéklerakó fejlesztésével kapcsolatban jelent meg az FKF környékén. Amikor Bielek átvette a cég vezetését, erről a beruházásról is tárgyalt a főpolgármester főtanácsadójával. A vezérigazgató úgy gondolta, hogy a beruházásra az FKF Zrt. közös vállalatot alapítson egy partner céggel.

Mesterházy Ernő bemutatta a vezérigazgatónak az AES nevű cég képviselőjét, és „bár nem olyan nyomatékosan, mint Hagyó, de éreztette, hogy az AES-sel kell megvalósítanunk a pusztazámori projektet”. Bielek vallomása szerint az FKF Zrt. zártkörű pályázatát – a Polgár és Bebők Ügyvédi Iroda közreműködésével – az AES nyerte, amelynek alvállalkozója a Társ-Invest Kft. volt. A győztes cég azonban a válság miatt tönkrement és visszalépett a beruházástól, amely aztán el sem kezdődött.

Bielek úgy döntött, a projekt első lépését az FKF beruházásában elindítja, máskülönben veszélybe került volna a beruházás környezetvédelmi engedélye. Az új közbeszerzésben is a Polgár és Bebők működött közre; a volt vezérigazgató azt állította: ezúttal erre senki sem adott neki utasítást, de tudta, hogy őket kell megbízni.

A közbeszerzésen az előző eljárásban alvállalkozóként részt vevő Társ-Investnek kellett nyernie, ezért azt „taktikai okból magasabb áron, 450 milliós áron írták ki”. Bielek vallomása szerint ugyanis a Társ-Invest tudta, hogy a projekt bekerülési értéke 350-380 millió forint, így alacsonyabb ajánlattal is tudott nyerni. Bielek azt vallotta, hogy a magasabb árú kiírást a Polgár és Bebők vagy Tölgyesi Balázs vezérigazgató-helyettes tanácsolta.

Amikor kitört a botrány

A közbeszerzésre a Társ-Invest mellett még egy pályázó jelentkezett, utóbbi ajánlatát – Bielek szerint „valós okból” ki kellett zárni. A második, tárgyalásos szakaszban a Társ-Invest egyedül maradt, ajánlatát pedig felemelte 455 millió forintra. A beruházás egyébként megvalósult.

Vallomása szerint Bielek annak ellenére szerződést kötött a céggel, hogy tudta: „a műszaki tartalom ezt valószínűleg nem indokolja”. Bielek a vallomása szerint a környezetvédelmi engedélyt féltette. „A műszaki tartalom és az ár között egy igen jelentős, kb. 70 millió forintos különbség van, amely összegről feltételezhető, hogy ezt a Társ-Invest visszajuttatta a városházára” – mondta vallomása során Bielek Péter.

Amikor a BKV-nál kitört a botrány, Bielek – állítása szerint – ellenőriztette az FKF Zrt. ügyvédi szerződéseit, és megállapították, hogy azok esetében nem merült fel a teljesítés nélküli kifizetés gyanúja. „A számláik rendben voltak, a teljesítéseik le voltak igazolva, és ki voltak fizetve.” Bielek szerint az ügyvédi irodák nem számláztak túl, a cég által alkalmazott ügyvédek „a piaci árhoz képest közel azonos óradíjjal dolgoztak”.

"Jót tennének velem"

Egy harmadik beruházás ügyében Hagyó és Mesterházy Ernő együtt keresték meg a vezérigazgatót – állítja utóbbi. Az Easy Way nevű, az integrált közlekedési irányítási rendszer kialakítását, kevésbé szaknyelven a budapesti jelzőlámpa-rendszer modernizálását célzó beruházást az FKF a Siemensre akarta bízni, mivel a német cég a szoftver tulajdonosa. A mintegy 1,2 milliárd forint értékű uniós projektet a közlekedési tárca irányításával kellett volna megvalósítani.

©

A volt vezérigazgató 2009 tavaszán találkozott a két nagyhatalmú városházi emberrel a Gerlóczy kávézóban. Hagyó ott elmondta: felháborítónak tartja, hogy a közterület-fenntartó vállalat „ezt a közbeszerzést a Siemensnek kívánja odajátszani”, Mesterházy Ernő pedig azt mondta: a Siemensnek nagyon rossz a viszonya a fővárossal. Hagyó és Mesterházy a Getronics és a Microelektronika nevű cégeket preferálta, amelyek 700-800 millió forintért vállalták a munkát – vallotta a volt FKF-vezér.

Noha az FKF Zrt. mérnökei szerint a munkát a Siemens tudta volna elvégezni, Bielek arra kérte helyetteseit, hogy a közbeszerzés során a szakmai érvek ellenére az ár legyen meghatározó. „Én senkinek nem mondtam azt, hogy ezt tőlem a városházáról kérik, annyit mondtam a kérdezgető vezetőknek, hogy jót tennének velem, ha ezt a szempontot elfogadnák” – olvasható a vallomásban.

A két cég megnyerte a közbeszerzést, a Siemens azonban megtámadta a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, amely a társaságot új eljárásra utasította. A szakminisztérium időközben visszavonta a forrást, így az új közbeszerzést már nem írták ki

„Hagyó nemcsak kirúgta a vezetőket, hanem előtte szakmailag, emberileg ellehetetlenítette, és ezzel a későbbi boldogulást is megnehezítette. Praktikusan arról van szó, hogy ha kirúgnak, akkor kirúgnak, de ha az újságban többször leírják, hogy nem ért a feladatához valaki, akkor később senki nem fogja alkalmazni. Ezért nem volt tanácsos Hagyó Miklósnak ellentmondani, vagy a kéréseit nem teljesíteni” – mondta vallomásában Bielek Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Mesterházy Ernő szigligeti pincéjében is foglaltak le iratokat

Több mint 24 órán át tartott házkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Központi Nyomozó Főügyészség közös nyomozócsoportja a Mesterházy Ernő volt főpolgármesteri főtanácsadó érdekeltségébe tartozó szigligeti ingatlanokban, valamint más szigligeti helyszíneken, ahol bizonyítékokat foglaltak le - értesült szerda délután az MTI.

MTI/Magyar Nemzet Itthon

Legkésőbb januárban emelnek vádat Hagyóék ellen

Legkésőbb január elsején vádat emelhetnek Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen - írja a hétfői Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészség alapján.

MTI Itthon

Már nem csak a BKV-ügyben gyanúsítják Hagyót

Újabb büntetőeljárás indult Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ellen. A politikust a BKV-ügy mellett a Főpolgármesteri Hivatal megbízási szerződései miatt is hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A gyanúsítottak között van Gyekiczki András, a Főpolgármesteri Iroda volt irodavezetője.

MTI Itthon

BKV-ügy: nem mulasztott a bíróság Mesterházy szabadlábra helyezésekor

Nem mulasztott a bíróság Mesterházy Ernő szabadlábra helyezése ügyében - reagált a Fővárosi Bíróság kollégiumvezetője kedden közleményben arra a sajtóhírre, amely szerint a BKV-ügyben az ügyészséget meglepte az előzetes letartóztatás megszüntetése, amelyről "mind a mai napig nem is kaptak hivatalos értesítést".

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket