szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára közölte: mindazok az elemek, amelyek a készülő köznevelési törvényben finanszírozással, fenntartással, pedagógus-munkabérrel és -munkaidővel függnek össze, csak a 2013-as költségvetésben szerepelhetnek, a 2012-es költségvetés ugyanis már a parlament előtt van.

A köznevelési törvény tervezetét, annak addig módosuló és javuló változatát a kormány novemberben fogja benyújtani az Országgyűlésnek, és a Ház még ebben a naptári évben valamilyen változatát el is fogja fogadni - mondta a közoktatás megújulásának várható menetrendjéről Gloviczki Zoltán.

A legnagyobb változások a Nemzetgazdasági Minisztérium és a kormány tervei szerint 2013. január 1-jén életbe is lépnek - tette hozzá.

Az új köznevelési törvény első elemei 2012 szeptemberében lépnek életbe, hiszen egy hatalmas társadalmi ellátórendszerről van szó, így a hatálybalépés nem azonnal, hanem négy ütemben megy végbe. Tájékoztatása szerint azt követően 2013 januárjában és szeptemberében, illetve a 2014-es esztendő elején lép hatályba további három nagyobb csomag.

Mint mondta, a törvény életbe léptetését nem úgy kell érteni, hogy például az elsőtől a nyolcadik évfolyamig mindenkinek megváltozik az élete, hanem felmenő rendszerben. Alapelv lesz ugyanis, hogy ahogyan valaki elkezdte az iskolát egy bizonyos szakaszon belül, azt úgy is fejezze be. Ezért nem változik jövőre az érettségi rendszere sem.

Gloviczki Zoltán arra számít: 2013 őszén kezdődhet úgy a tanév, hogy akkorra "a rendszer teljes egészében feláll".

A Nemzeti Alaptanterv a törvénnyel párhuzamosan, gyakorlatilag rögtön azt követően rendeletben jelenik majd meg. Azt megelőzően arról is lesz társadalmi vita, majd a jogszabály kodifikációja következik. Közben megkezdődik a kerettantervek elkészítése is, de a helyettes államtitkár várakozásai szerint ebből jövő szeptemberre új tankönyvek és kész helyi tantervek még nem lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik