szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy vihart kavart a Mandiner blog minapi bejegyzése, amelyben az Egymillióan a magyar sajtószabadságért-csoport videóját bírálják igen kemény szavakkal. A bejegyzést Böszörményi Nagy Gergely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese írta, álnéven.

„Ideje azon is kurvára elgondolkodnod, hogy a diplomád nem azért értéktelen-e, mert te is szabad bölcsészetre mentél” – szólítja meg Karsay Dorottyát az orbanviktor.hu egykori rendszergazdái által üzemeltetett Mandiner blog Robin Masters álnéven író publicistája. Karsay emberi jogi szakértő, aktivista és az október 23-i, Erzsébet hídnál tartandó tüntetés „hivatalos dalában” rappel arról, hogy miért nem tetszik neki a rendszer. A tüntetésen egyébként "1956 elárulójának” nevezték  Orbán Viktort

Léhűtő bölcsészek

A szerző úgy gondolja, hogy Dorottyát és barátait még egy dél-angol diszkontban sem becsülnék meg mint munkaerőt, hiszen semmihez sem értő „pesti hipsterek”. Az általa egyébként helyesnek tartott Dorottyának azt ajánlja, menjen el a Corvinus Karrier Expójára és hagyja a tüntetést, inkább töltsék kettesben, meghitt körülmények között a vasárnap délutánt („egy kiadós együttlétet ajánlok”).

A bejegyzésre igen sok komment érkezett, és úgy tűnik, hogy a hangnem még a rendszeres Mandiner-olvasóknál is kiverte a biztosítékot. Nem csoda. A Mandinerre ugyan magára is jellemző a rendszerkritika, de eddig a kulturált megfogalmazás volt a jellemző. Az „Ilyen ország pedig nincs” című cikksorozatukban legutóbb például Dörner György az Új Színház élére történő kinevezéséről írtak.

Ezek után érthetetlen, hogy a főszerkesztő és a szerkesztők miért gondolták azt, hogy Robin Masters bejegyzésének helye lehet az oldalon. Egy, a névtelenség mögé bújó bloggertől sem túl elegáns dolog ilyen hangnemben írni bárkiről, pláne nem egy nőről.

Kormányzati blogger

A blogger személye különös pikantériát ad az ügynek: Robin Masters valójában nem más, mint Böszörményi Nagy Gergely, aki a Közigazgatási és Igazságyügyi Minisztérium (KIM) kommunikációs osztályán dolgozik vezető pozícióban. Egy, a Facebook közösségi portálon folytatott beszélgetésből derült ki a szerző valódi kiléte, ahol vidáman fogadta a gratulációkat. Később a Mandiner oldalán is utaltak arra, hogy az álnév mögé bújó szerzőnek nincs félnivalója, hiszen a kormánynak dolgozik és Orbán Viktor honlapját gondozza (ez utóbbi nem igaz – Orbán Viktor személyes honlapja gondozásának feladatát nem Böszörményi, hanem a Mandiner főszerkesztőjének, Balogh Ákos Gergelynek a cége látta el korábban).

Böszörményi a hvg.hu kérdésére vállalta, hogy ő írta a Kedves Dorottya! bejegyzést a Mandineren, azonban hangsúlyozta, hogy bloggerként, a Mandiner blogközösség alapító tagjaként tette ezt. Attól, hogy valaki kormánytisztviselő, lehet véleménye és el is mondhatja ezt magánemberként, ez hozzátartozik a demokráciához – mondta a KIM főosztályvezető-helyettese.

Tavaly került a minisztériumhoz

Böszörményi Nagy Gergely 2010 nyara óta dolgozik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságán, a Stratégiai kommunikációs főosztály főosztályvezető-helyetteseként. A kormányzati kampány- és médiatervezésért, illetve marketingkommunikációs tevékenységekért felel.


Böszörményi mindössze 27 éves, de kormányzati megbízatása előtt már a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet vezető elemzője, a reakcio.hu szerkesztőségének tagja és a Kommentár folyóirat rendszeres szerzője volt, 2008-ig pedig a budapesti Fidelitas alelnökeként tevékenykedett. Első diplomáját a Kodolányi János Főiskola nemzetközi kapcsolatok szakán, a mesterfokot pedig a Corvinuson szerezte. 2008-ban az Egyesült Államok külügyminisztériumának ösztöndíjasa, az elnökválasztási kampány megfigyelője volt.

Böszörményi Nagy Gergely elmondta azt is, hogy mióta kormánytisztviselő tartózkodott a belpolitikai vagy pártpolitikai tárgyú véleménynyilvánítástól, mert ez szerinte is összeférhetetlen lenne az államapparátusban betöltött pozíciójával.

Véleménye szerint azonban az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom által szervezett Nem tetszik a rendszer kezdeményezés nem pártpolitikai, hanem társadalmi ügy, hiszen – mint magyarázta – az egész rendszerrel, nem egy párttal helyezkedik szembe. Emiatt véleményének publikálását nem tartja összeférhetetlennek kormánytisztviselői munkájával. A poszt arról szólt, hogy a Nem tetszik a rendszer-videókban megjelenő féligazságokhoz hozzátette a saját féligazságait. A bejegyzés nyers stílusa pedig arra irányult, hogy ellenkező véleményére felhívja a figyelmet, ami a jelek szerint sikerült is – fejtette ki a hvg.hu-nak.

A jobbklikkesek a KIM-ben landoltak

Böszörményi a Nézőpont Intézet munkatársaként és alapító tagként rendszeresen publikált a Jobbklikk nevű blogközösségben, amely Navracsics Tibor szárnyai alatt alakult 2007 őszén – írta a Magyar Narancs idén februárban. A blog eleinte közvetlenül és láthatóan kötődött a Fideszhez: Navracsicson kívül alkalmi vendégszerzője volt Répássy Róbert és Révész Máriusz is.

A hetilap beszámolt arról is, hogy a kormányváltás után a Jobbklikk szerzői közül többen tisztviselőnek szegődtek a Navracsics vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba: Böszörményi Nagy Gergelyen kívül Lánczi Tamás kabinetfőnök és helyettes államtitkár, Szabó Márk kabinetvezető-helyettes lett, és szintén a KIM alkalmazásában dolgozik a Jobbklikk korábbi állandó szerzője, Megadja Gábor. Érdekes egybeesés, hogy a Mandiner az előző kormányzati ciklusban szívesen és alaposan foglalkozott a balliberális pártok értelmiségi holdudvarának minisztériumi megbízásaival, mint azt a Hülye Megrendelések Minisztériuma című, vitriolos bejegyzésük is bizonyítja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!