szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy vihart kavart a Mandiner blog minapi bejegyzése, amelyben az Egymillióan a magyar sajtószabadságért-csoport videóját bírálják igen kemény szavakkal. A bejegyzést Böszörményi Nagy Gergely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese írta, álnéven.

„Ideje azon is kurvára elgondolkodnod, hogy a diplomád nem azért értéktelen-e, mert te is szabad bölcsészetre mentél” – szólítja meg Karsay Dorottyát az orbanviktor.hu egykori rendszergazdái által üzemeltetett Mandiner blog Robin Masters álnéven író publicistája. Karsay emberi jogi szakértő, aktivista és az október 23-i, Erzsébet hídnál tartandó tüntetés „hivatalos dalában” rappel arról, hogy miért nem tetszik neki a rendszer. A tüntetésen egyébként "1956 elárulójának” nevezték  Orbán Viktort

Léhűtő bölcsészek

A szerző úgy gondolja, hogy Dorottyát és barátait még egy dél-angol diszkontban sem becsülnék meg mint munkaerőt, hiszen semmihez sem értő „pesti hipsterek”. Az általa egyébként helyesnek tartott Dorottyának azt ajánlja, menjen el a Corvinus Karrier Expójára és hagyja a tüntetést, inkább töltsék kettesben, meghitt körülmények között a vasárnap délutánt („egy kiadós együttlétet ajánlok”).

A bejegyzésre igen sok komment érkezett, és úgy tűnik, hogy a hangnem még a rendszeres Mandiner-olvasóknál is kiverte a biztosítékot. Nem csoda. A Mandinerre ugyan magára is jellemző a rendszerkritika, de eddig a kulturált megfogalmazás volt a jellemző. Az „Ilyen ország pedig nincs” című cikksorozatukban legutóbb például Dörner György az Új Színház élére történő kinevezéséről írtak.

Ezek után érthetetlen, hogy a főszerkesztő és a szerkesztők miért gondolták azt, hogy Robin Masters bejegyzésének helye lehet az oldalon. Egy, a névtelenség mögé bújó bloggertől sem túl elegáns dolog ilyen hangnemben írni bárkiről, pláne nem egy nőről.

Kormányzati blogger

A blogger személye különös pikantériát ad az ügynek: Robin Masters valójában nem más, mint Böszörményi Nagy Gergely, aki a Közigazgatási és Igazságyügyi Minisztérium (KIM) kommunikációs osztályán dolgozik vezető pozícióban. Egy, a Facebook közösségi portálon folytatott beszélgetésből derült ki a szerző valódi kiléte, ahol vidáman fogadta a gratulációkat. Később a Mandiner oldalán is utaltak arra, hogy az álnév mögé bújó szerzőnek nincs félnivalója, hiszen a kormánynak dolgozik és Orbán Viktor honlapját gondozza (ez utóbbi nem igaz – Orbán Viktor személyes honlapja gondozásának feladatát nem Böszörményi, hanem a Mandiner főszerkesztőjének, Balogh Ákos Gergelynek a cége látta el korábban).

Böszörményi a hvg.hu kérdésére vállalta, hogy ő írta a Kedves Dorottya! bejegyzést a Mandineren, azonban hangsúlyozta, hogy bloggerként, a Mandiner blogközösség alapító tagjaként tette ezt. Attól, hogy valaki kormánytisztviselő, lehet véleménye és el is mondhatja ezt magánemberként, ez hozzátartozik a demokráciához – mondta a KIM főosztályvezető-helyettese.

Tavaly került a minisztériumhoz

Böszörményi Nagy Gergely 2010 nyara óta dolgozik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságán, a Stratégiai kommunikációs főosztály főosztályvezető-helyetteseként. A kormányzati kampány- és médiatervezésért, illetve marketingkommunikációs tevékenységekért felel.


Böszörményi mindössze 27 éves, de kormányzati megbízatása előtt már a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet vezető elemzője, a reakcio.hu szerkesztőségének tagja és a Kommentár folyóirat rendszeres szerzője volt, 2008-ig pedig a budapesti Fidelitas alelnökeként tevékenykedett. Első diplomáját a Kodolányi János Főiskola nemzetközi kapcsolatok szakán, a mesterfokot pedig a Corvinuson szerezte. 2008-ban az Egyesült Államok külügyminisztériumának ösztöndíjasa, az elnökválasztási kampány megfigyelője volt.

Böszörményi Nagy Gergely elmondta azt is, hogy mióta kormánytisztviselő tartózkodott a belpolitikai vagy pártpolitikai tárgyú véleménynyilvánítástól, mert ez szerinte is összeférhetetlen lenne az államapparátusban betöltött pozíciójával.

Véleménye szerint azonban az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom által szervezett Nem tetszik a rendszer kezdeményezés nem pártpolitikai, hanem társadalmi ügy, hiszen – mint magyarázta – az egész rendszerrel, nem egy párttal helyezkedik szembe. Emiatt véleményének publikálását nem tartja összeférhetetlennek kormánytisztviselői munkájával. A poszt arról szólt, hogy a Nem tetszik a rendszer-videókban megjelenő féligazságokhoz hozzátette a saját féligazságait. A bejegyzés nyers stílusa pedig arra irányult, hogy ellenkező véleményére felhívja a figyelmet, ami a jelek szerint sikerült is – fejtette ki a hvg.hu-nak.

A jobbklikkesek a KIM-ben landoltak

Böszörményi a Nézőpont Intézet munkatársaként és alapító tagként rendszeresen publikált a Jobbklikk nevű blogközösségben, amely Navracsics Tibor szárnyai alatt alakult 2007 őszén – írta a Magyar Narancs idén februárban. A blog eleinte közvetlenül és láthatóan kötődött a Fideszhez: Navracsicson kívül alkalmi vendégszerzője volt Répássy Róbert és Révész Máriusz is.

A hetilap beszámolt arról is, hogy a kormányváltás után a Jobbklikk szerzői közül többen tisztviselőnek szegődtek a Navracsics vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba: Böszörményi Nagy Gergelyen kívül Lánczi Tamás kabinetfőnök és helyettes államtitkár, Szabó Márk kabinetvezető-helyettes lett, és szintén a KIM alkalmazásában dolgozik a Jobbklikk korábbi állandó szerzője, Megadja Gábor. Érdekes egybeesés, hogy a Mandiner az előző kormányzati ciklusban szívesen és alaposan foglalkozott a balliberális pártok értelmiségi holdudvarának minisztériumi megbízásaival, mint azt a Hülye Megrendelések Minisztériuma című, vitriolos bejegyzésük is bizonyítja.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Dudálni nem szabad, cigányozni igen – a DK magyarázatot követel Pintértől

Dudálni nem szabad, cigányozni igen – a DK magyarázatot követel Pintértől

Orbán Viktor kovászos uborkájának az árnyékában kezdtünk új életet

Orbán Viktor kovászos uborkájának az árnyékában kezdtünk új életet

Szombattól változik a balatoni vonatok menetrendje

Szombattól változik a balatoni vonatok menetrendje