szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország 52 szavazatot kapott, és ezzel kiesett pénteken az ENSZ-közgyűlésben a Biztonsági Tanács öt új, nem állandó tagjáról tartott szavazás első körében. Pakisztánt, Marokkót, Guatemalát és Togót viszont megválasztották pénteken a Biztonsági Tanács új, nem állandó tagjának az ENSZ-közgyűlésben tartott szavazáson.

2007-ben döntött arról Magyarország, hogy az eredetileg 2016-17-re beadott pályázatát előrehozza, a 2012-13-as időszakra. Magyarország eddig kétszer volt az ENSZ BT nem állandó tagja: 1968-69-ben és 1992-93-ban. Ekkor még nem kellett kampányolni, a Kelet-európai Csoportban ugyanis a tagok közmegegyezéssel, rotációs alapon töltötték be a posztot.

Magyarország most Szlovéniával és Azerbajdzsánnal versenyzett. Eredetileg Örményország is a jelöltek között volt, de időközben visszalépett.

A nem állandó tagság elnyeréséhez a 193 ENSZ-tagország szavazatainak minimum a kétharmadát, azaz legalább 129 szavazatot kell szerezni.

Szavazás az ENSZ BT ülésen
©

Az öt mandátumért folyó versenyben Pakisztán, Marokkó és Guatemala már az első fordulóban biztosította helyét a testületben. A pakisztániak éppen csak megkapták az ehhez szükséges kétharmadot, vagyis a 129 voksot, Marokkó 151, Guatemala pedig 191 szavazatot könyvelhetett el. Togo a szavazás harmadik körében 131 szavazatot gyűjtött össze, ami több mint kétszerese a Mauritániára leadott 61 voksnak.

Az ötödik, a kelet-európai régiónak fenntartott helyért Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán indult. Magyarország 52 szavazatot kapott az első fordulóban, és ezzel kiesett a versengésből, Azerbajdzsán 74, Szlovénia pedig 67 vokssal jutott tovább. A második körben Szlovénia 97, Azerbajdzsán pedig 90 szavazatot kapott, míg a harmadik fordulóban 99-93 arányban ismét Szlovénia javára dőlt a mérleg. A negyedik fordulót magyar idő szerint péntek késő estére tervezik.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsának öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja van: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország. A tíz nem állandó tagot kétévente cserélik, évente 5 poszt rotál. Bosznia, Brazília, Gabon, Libanon és Nigéria mandátuma december 31-án lejár, míg Dél-Afrika, India, Kolumbia, Németország és Portugália további egy évre a testület tagja marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam