szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?

Parkolópályára tette Hoffmann Rózsát a kormányzat az után, hogy az oktatási államtitkárság elkészítette a felsőoktatási törvény tervezetét. Egyre több jel, köztük egy Orbán Viktor és Pokorni Zoltán között létrejött alku utal arra, hogy az államtitkárság által elkészített tervezeteket a fideszesek módosító indítványokkal hígítják majd fel a parlamentben.

„Ebben a történetben Hoffmann Rózsa már rég nem szereplő” – fogalmazott a hvg.hu-nak korábban az egyik neve elhallgatását kérő kormányzati forrás a készülő felsőoktatási és a köznevelési törvénnyel kapcsolatban.

Hasonlóképpen beszéltek az oktatási államtitkárságon belül készülő törvénytervezetekről fideszes források is, utalva arra, hogy a Hoffmann Rózsa és Dux László nevével fémjelzett törvénytervezeteken módosító indítványokkal változtatnak majd az Országgyűlésben. Kormányzati források szerint Orbán Viktor és Pokorni Zoltán korábban megállapodtak abban: ha az egykori fideszes oktatási miniszter nem bírálja tovább nyilvánosan a Hoffmann-féle tervezeteket és ezzel nem fékezi a törvényalkotási folyamatot, akkor a parlamenti végszavazás előtt módosíthatják a vitatott részeket.

Árnyéktervezetekről pletykáltak

Ezt támasztják alá a szakszervezeti körökből származó információink is, miszerint a kormányzati szereplők korábban azzal nyugtatgatták a szakszervezet egyes vezetőit, hogy az oktatással kapcsolatos törvények ügyében a döntő szót nem a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában mondják ki, és "árnyéktervezetek" készültek más minisztériumokban is. Az egyik fideszes parlamenti képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, ő is hallott arról, hogy készültek ilyen "árnyéktervezetekek", de még nem látta őket.

Hoffmannal, Réthelyivel, Halász Jánossal tárgyal a HÖOK
©

Azt mindenesetre kormányzati források egyöntetűen állítják, hogy Hoffmann szerepe a tervezet elkészítése után csökkent. Jól jelzi ezt az is, hogy a jövő héten Navracsics Tibor közigazgatási miniszter ül le tárgyalni a hallgatói érdekképviseletekkel. Úgy tudjuk, az egyeztetést Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke harcolta ki, miután a Hoffmann Rózsával folytatott legutóbbi keddi tárgyalás nem vezetett eredményre, s a hallgatói érdekképviselet – ahogy egy résztvevő lapunknak fogalmazott – „már egy szavát sem hiszi el” az oktatási államtitkárnak. Igaz, abban, hogy Navracsics az egyeztetésre igent mondott, nagy szerepe lehet annak is, hogy a diákok október 27-re tüntetést szerveznek. A kormányzat így akarja tompítani a demonstráció hangját.

A HÖOK egyébként két ponton támadja a törvénytervezetet. Az egyik ilyen pont, hogy a tervezet értelmében az államilag finanszírozott hallgatókkal kötelező lenne szerződést kötni, s erre annak lenne lehetősége, aki nem önköltséges formában tanul. A hallgatók szerint ezzel az állam röghöz kötné őket. A finanszírozás drasztikus átalakításával pedig lényegében a bujtatott tandíjat vezetné be – vélik.

Navracsics "puhább"

„Amikor legutóbb, januárban-februárban leültek Navracsiccsal, akkor elfogadható irányba kezdtek menni a felsőoktatási tervek, a miniszter sokkal puhább volt, mint Hoffmann” – mondta a hvg.hu-nak egy HÖOK-os forrás, jelezve: a hallgatói érdekképviseletek abban bíznak, hogy a miniszternél célt érnek. Hozzátette: az oktatási államtitkár azért sem jó tárgyalópartner a HÖOK számára, mert a februárban az érdekképviselet által összeállított problématérképet és javaslatkezdeményeket teljesen figyelmen kívül hagyta.

Egy másik HÖOK-os forrás szerint a hallgatói érdekképviseletek vezetői most már komolyan aggódnak amiatt, hogy a javaslataikat teljesen figyelmen kívül hagyja a kormányzat. Pozitív fejleményként értékelik ugyanakkor, hogy Halász János parlamenti államtitkár kezdeményezte, a normaszöveg szintjén is folytatódjanak majd az egyeztetések, s ebbe a HÖOK-ot is bevonnák. A hallgatók a módosító javaslataikat ezeken a tárgyalásokon is be tudnák nyomni.

Próbáltuk az ügyben megszólaltatni Nagy Dávid HÖOK-elnököt, de ő pénteken szinte minden percben tárgyal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Karrier

Bekeményítene a hallgatókkal szemben a felsőoktatási törvény

Az abszolutórium megszerzése után öt év állna a felsőoktatási hallgatók rendelkezésére, hogy diplomájukat megszerezzék a felsőoktatási törvény legutóbbi tervezete szerint. A nem teljesített tanegységek újrafelvételéért fizetni kellene. A hallgatói önkormányzatok az intézményi gazdálkodási kérdésekbe nemigen szólhatnának bele. A pedagógusképzésben részt vevőket a kormány pályázati úton pedagógus-ösztöndíjjal támogatná, és Felsőoktatási Tervezési Testület létrehozására tesz javaslatot.

MTI Karrier

Felsőoktatás: itt az LMP 12 pontja

A felsőoktatás minőségének javítása, a korai képzés szerepének erősítése, a professzori életpályamodell és a vidéki intézmények felzárkóztatása – többek között ezek az elképzelések szerepelnek az LMP által készített, és kedden bemutatott 12 pontos felsőoktatási koncepcióban.

Seres László: Sorostalanság

Seres László: Sorostalanság

A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába