szerző:
hvg.hu

Este fél hat után nem sokkal véget ért az a tüntetés az Új Színház előtt, amelyen mintegy ezer ember tiltakozott a főváros döntése ellen, hogy a szélsőséges nézeteket valló Dörner Györgyöt nevezték ki a teátrum élére. A Magyar Fokhagymafront csoport tagjai performance-előadásukban elmondták, Csurka Istvánt tennék meg főistenjelöltükké. A rendezvényen megjelent Fábry Sándor, akinek felszólalását fújjolással fogadták az emberek.

A szombaton délután 15 és 17 óra között, az Új Színház Paulay Ede utcai épülete elé meghirdetett demonstráció célja a szervezők, Hajagos Mihály és Sardar Tagirovsky szerint az, hogy a főváros vezetése új pályázatot írjon ki a színház vezetésére, és "azon a demokrácia szabályainak megfelelően a többség akarata, azaz a valós szakmai szempontok döntsenek, és ne politikai érdekek". A Facebook közösségi oldalon több mint kétezren jelezték részvételi szándékukat az eseményen, amely két éles vitáktól hangos héttel következik az után, hogy Dörner György került az Új Színház élére.

Nézze meg képeinket!
©

Performance és beszéd

A tiltakozás a Magyar Fokhagymafront civil egyesület performance-ának előadásával vette kezdetét. Többek között kinyilvánították, azt szeretnék, hogy Csurka István legyen a főistenjelöltjük. Emellett leszögezték, itt az ideje, hogy Orbán-musicalt és Hoffmann Rózsa-kabarét mutassanak be a színházban. Javasolták azt is, hogy minden kerületben nevezzenek el egy zsákutcát Csurkáról, és hogy az ő lovasszobra álljon a Kossuth téri József Attila szobor helyén.

A demonstráció egyik szervezője, Hajagos Mihály arról beszélt, hogy ami az Új Színház esetében történt olyan határátlépés, ami nem összeegyeztethető a demokratikus Magyarországgal. Megjegyezte: ez az Új Színház ügyén túl sokkal messzebbre mutat. Hajagos szerint a megoldás az lenne, ha Dörner és Csurka visszaadná a kinevezését, és olyan pályázatot írnának ki, ami szakmai szempontból és a demokratikus elveknek is megfelel.

Nézze meg képeinket!
©

Hajagos Mihály kitért arra is, hogy milyen problémájuk van a kinevezettekkel. Szerinte először is szélsőséges, gyűlölködő nézetet vallanak, amelyek nem megengedhetőek sem itthon, sem máshol. Továbbá a pályázat szakmailag nem mondható annak, és valótlanságokat állít. Szélsőségek mindig voltak és lesznek, de hogy nekik teret és színházat adnak, az felháborító - tette hozzá a szervező.

A demonstrálók transzparenseiken a következők szerepeltek: "1.§ Magyarország köztársaság", továbbá, hogy "Csalódott benned Bruce Willis". A rendezvényen megjelent az MSZP budapesti elnöke, Horváth Csaba, egyik-másik szocialista politikus, Molnár Gyula, Lévai Katalin, valamint Bolgár György, Gryllus Dorka és Bakács Tibor Settenkedő is.

Márta István, az Új Színház mostani igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy a társulat miként éli meg a történteket. A színház tagjainak pedig azt javasolta, hogy fontolják meg minden lépésüket, ne hozzanak hirtelen döntést azzal kapcsolatban, hogy mennek vagy maradnak. Márta beszámolt arról is, hogy a társulatból eddig ketten jelezték távozásukat: Gáspár Sándor és Pokorny Lia.

Arra a kérdésre, hogy Márta István lát-e esélyt arra, hogy Tarlós István főpolgármester felülbírálja saját döntését, az igazgató azt mondta, hogy nem tud a főváros vezetőjének fejével gondolkodni, de reméli, hogy Tarlós István meghallja a hazai és a külföldi hangokat. Márta István azt is elmondta, hogy egyórás négyszemközti beszélgetést folytatott a főpolgármesterrel, de a városvezető nem mutatott hajlandóságot döntése megváltoztatására. Azt mondta Márta Istvánnak, erre a kérdésre térjenek vissza egy év múlva.

Hanti Vilmos beszéde, Fábry Sándor felbukkanása

További felszólalók
A demonstráción videóüzenetben szólalt meg Csányi Sándor színész és kollégája, Cserhalmi György. Hegedűs D. Géza és Kulka János a helyszínen intézett a demonstrálókhoz néhány mondatot, Gerendás Péter pedig zenével fejezte ki tiltakozását. Továbbá Mohácsi János rendező arról beszélt, hogy egyszer és mindenkorra el kell érni, hogy a politika kitakarodjon a színházból.

A demonstráción felszólalt Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének az elnöke, aki beszédét azzal kezdte, minden tisztelet azoké, akik esetleg állásukat kockáztatva jelentek meg a tüntetésen. Hanti beszédében közölte, Tarlós István döntésével kitárta a fasizmus ajtaját, amely mérföldkő a rendszerváltás utáni Magyarország történetében. "Az első olyan eset hazánkban, hogy a szélsőjobb elfoglalt egy közpénzből fenntartott intézményt" - mondta az elnök. Hozzátette: úgy véli, ha ez a tendencia folytatódik, a két kormánypárt az egykori nyilasok útjára léphet. Szerinte felmerülhet a polgári engedetlenségi mozgalom ötlete is abban az esetben, ha Dörner György átlépi az Új Színház küszöbét.

Hanti beszéde után nem sokkal megjelent a rendezvényen Fábry Sándor. A műsorvezető egyből a mikrofonhoz lépett, mondván, szólni szeretne. Rögtönzött beszédében elmondta, hogy Dörnerrel egy településen lakik, sőt, egy boltba jár bevásárolni. Ezt követően megjegyezte, hogy szerinte Dörner György kitűnő színész, és arra kérte az embereket, hogy legyenek annyira a minőség pártolói és elfogadóak, hogy ezt elismerik.

Fábry még közölte azt is, hogy szerinte eldőlt, hogy új pályázatot írnak ki az Új Színház igazgatói posztjára, igaz, azt nem árulta el, hogy ezt miből gondolja vagy hogy honnan tudja. A műsorvezető felvetett egy olyan megoldási javaslatot, miszerint az intézmény vezetője maradjon Márta István, ő pedig színészként hívja meg Dörnert és játszanak Csurka-darabot is. Ezt a felvetést a demonstráción részt vevők nem tetszésüket kifejezve, fújjolással fogadták. Márta István a hvg.hu-nak ehhez annyit fűzött hozzá, hogy nem hívná meg Dörnert.

Ezt követően Nádasdy Ádám jutott szóhoz. Miközben a nyelvész arról beszélt, milyen kár, hogy Tarlós István nem hallgat a tanácsadóira, a tömegben felbukkant Bojár Iván András a főpolgármestervárosarculati tanácsadója. A demonstráció ezzel Nádasy beszéde után nem sokkal véget is ért. A szervezők arra kérték a megjelenteket, hogy október 23-án vegyenek részt a Nem tetszik a rendszer? elnevezésű tüntetésen.

A rendezvényen készült videónkat erre a linkre kattintva tekintheti meg.

Dörner kinevezésének körülményei

Október 6-án írta alá Tarlós István főpolgármester Dörner György kinevezését az Új Színház igazgatói pozíciójára. A színház igazgatói székére vonatkozó pályázatot júliusban tették közzé, arra Dörner mellett az eddigi igazgató Márta István is jelentkezett. A szinhaz.hu szeptember végén arról írt, hogy az illetékes szakmai bizottság a pályázók meghallgatása után 6:2 arányban nem Dörnert, hanem az Új Színházat 13 éve vezető Mártát támogatta. Még az aláírás napján kiderült, Csurka István író, dramaturg, a MIÉP szélsőjobboldali párt egykori elnöke az Új Színház intendánsi székének várományosa. Csurka személye ellen a Lehet Más a Politika (LMP) tiltakozott, mondván, a főpolgármester a szélsőjobbnak tesz gesztusokat.

Nézze meg képeinket!
©

Ugyanaznap késő délután az atlatszo.hu nyilvánosságra hozta Dörner György pályázati anyagát. A tizenkilenc oldalas szöveg kiszivárgása után kilenc fővárosi színházigazgató nyílt levelet írt Tarlósnak, amelyben kifejtették, "megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan". A témáról a sajtóban azóta folyó nyilvános vitában több szakmabeli utalt arra, hogy a Dörner-Csurka páros kinevezése politikai indíttatású lehet, mert a pályázatuk szakmailag értékelhetetlen. A tiltakozásnak külföldön is volt visszhangja.

Miközben Tarlós kiállt korábbi döntése mellett, több ezren iratkoztak fel arra az internetes (aznemlehet.net webcímen elérhető) petícióra, amely az ellen tiltakozik, hogy “Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát”. Az aláírók névsorában számos ismert színész, író, közéleti személyiség - többek között Cserhalmi György, Fischer Iván, Závada Pál, Esterházy Péter - is megtalálható.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
1-2-3…5 autó még simán átmegy a piroson – videó

1-2-3…5 autó még simán átmegy a piroson – videó

Szokatlan jelenség Ferihegyen: munkába állt ICA, a soha nem alvó takarító

Szokatlan jelenség Ferihegyen: munkába állt ICA, a soha nem alvó takarító

Zsiday Viktor: A falusi csok haszontalan, sőt káros lesz

Zsiday Viktor: A falusi csok haszontalan, sőt káros lesz

Trump és Erdogan összebalhézott miatta, most magyar állampolgár lett

Trump és Erdogan összebalhézott miatta, most magyar állampolgár lett

Gyorsítót épít a Chrome böngészőbe a Google, már ki is próbálhatja

Gyorsítót épít a Chrome böngészőbe a Google, már ki is próbálhatja

Lavina sodort el magyar hegymászókat a Magas-Tátrában, egyikük meghalt

Lavina sodort el magyar hegymászókat a Magas-Tátrában, egyikük meghalt