szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

További, részletes vizsgálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy a korábban kivont metrókocsik közül hatot újra forgalomba állítsanak - közölte a Budapesti Közlekedési Központ kedden az MTI-vel.

A társaság a Blikk előző napi számában megjelent információra reagált, a napilap cikke szerint a Budapesti Közlekedési Központ újra forgalomba állítaná a nyáron leselejtezett 40 éves metrókocsikat.

A BKK közleménye szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Széchenyi István Egyetem szakemberei hat kocsin elvégezték a továbbüzemeltethetés eldöntéséhez szükséges minősítést. Annak eredménye szerint - a feltárt hibák kijavítását követően – mind a hat motorkocsi további két évig üzemben tartható.

A BKV elvégezteti a forgalomból kivont motorkocsik műszaki felülvizsgálatát is, ennek, valamint a szükséges műszaki beavatkozások mértékének és költségének ismeretében születik döntés az egyes motorkocsik újbóli forgalomba állíthatóságáról - közölte a BKK, hozzátéve: a vizsgálat jelenleg is zajlik.

Gulyás Attila, a BKV metrós szakszervezetének elnöke az MTI-nek azt mondta, mai állapotukban semmiképpen nem kerülhetnek vissza a forgalomba a metrókocsik. Felhívta a figyelmet, hogy jövőre újabb 37 kocsit kellene kivonni a forgalomból, de ezek kiesésével a BKV már nem tudná tartani a menetrendet. Az év első felében lesz olyan időszak, amikor minden járműre szükség lesz, rendkívüli meghibásodások esetén, csúcsidőszakban pedig már most sem tudnak tartalék szerelvényt forgalomba állítani - mondta.

A szakszervezeti vezető szerint az is problémát jelent, hogy az Alstom szerelvények késői érkezése miatt több járművön el kell végezni egy értéknövelő felújítást, viszont pár hónapra rá leselejtezik azokat.

A BKV május végén negyven metrókocsit vont ki a forgalomból, miután a főpolgármester bejelentette a lépést. Tarlós István azzal indokolta a kivonást, hogy a régi szerelvények potenciális balesetveszélyt jelenthetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia