szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hvg.hu-nak nyilatkozó szocialista területi vezetők nagy többsége maradni akar az MSZP-ben, és mint mondták, egyelőre a helyi tagság körében sem nagy az átlépők száma. Többen úgy vélekedtek, az MSZP novemberi kongresszusa után lehet felmérni, mekkora lesz a szocialistákat elhagyók száma.

A „végeken” egyelőre nem okozott nagy megrázkódtatást az MSZP-ben, hogy szombaton Gyurcsány Ferenc és kilenc képviselőtársa kilépett a pártból, és az egy éve megalakított, de azóta tetszhalott állapotban tartott Demokratikus Koalíció tagja lett, valamint ezen a néven új frakciót is alakítani fognak a parlamentben. Mint megírtuk, a távozás végül az MSZP mostani vezetésének forgatókönyve szerint zajlott, ennek része volt az is, hogy Mesterházy Attila „kilépésről” írt a Kövér László parlamenti elnöknek írt levelében, amivel minden valószínűség szerint azt is sikerült megakadályoznia, hogy a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója hat hónapon belül megalakuljon. (Ráadásul a Gyurcsány-csapat tavasszal még a Fidesztől is kaphat még egy fricskát a Házszabály újraírásakor.)

A távozó képviselők között három megyei vezető van: Baracskai József Zalában, Kolber István Somogyban, a leendő frakcióvezető Molnár Csaba Győr-Moson-Sopron Megyében elnök, őket valószínűleg a tagság egy része is követi majd. Szintén biztosan megy Oláh Lajos korábbi Hajdú-Bihar megyei elnök, és Élő Norbert, aki információink szerint már most intenzív helyi kampányba kezdett azért, hogy minél több MSZP tag kövesse helyben az új pártba.

Maradnak

A hvg.hu által megkérdezett többi területi vezető azonban marad, és egyelőre különösebb mozgást sem észleltek a Demokratikus Koalíció irányába a tagságban. (A Népszabadságnak nyilatkozó szocialista források ezerötszáz-kétezer átlépővel számolnak összesen.) Veres János volt pénzügyminiszter, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének elnöke, Harangozó Tamás, a párt Tolna Megyei Területi Szövetségének az elnöke, és Pál Béla, a Veszprém Megyei Területi Szövetség irányítója egyaránt úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy korai még ezekről az átlépésekről beszélni. Harangozó annyit megemlített, hogy a városi elnökök biztosan maradnak a szocialista párt tagjai, és hogy Gyurcsány Ferencék pártjába való átlépésről a tagság köréből nem jelentettek be még erre vonatkozó szándékot. Pál Béla pedig a csütörtök esti elnökségi ülés előtt úgy vélekedett, hogy biztosan lesznek olyanok, akik úgy döntenek, hogy követik a volt miniszterelnököt.

„Mindenféleképpen maradok, mert erre kaptam felhatalmazást” – mondta lapunknak Garai István Levente, a Bács-Kiskun megyei MSZP elnöke. A szocialista politikus szerint a megyében 90-95 százalékos a támogatottsága a hagyományos szervezetnek, a hangulat pedig „korrekt és indulatmentes”. Garai szerint ugyanakkor adott esetben, a „hétköznapi emberek problémáinak megoldása érdekében együttműködnének Gyurcsány Ferenc új pártjával”, hiszen – ahogy fogalmazott – most az az elvárás, hogy fejezzék be a „belső kínlódást és a köldöknézegetést”. Ehelyett a közös cél a hatékony parlamentáris demokrácia visszaállítása. A megyei elnök ezzel együtt „sok sikert kíván mindenkinek, aki tesz valamit az Orbán-kormány leváltásáért”.

Kérdés, a szélesebb tagságból hányan követik majd Gyurcsányékat
©

Gúr Nándor, a Borsod megyei MSZP elnöke is egyértelműen kitart pártja mellett. Szerinte szó sincs tömeges mozgásról az új párt irányába, a hvg.hu-nak azt mondta: „sokkal nagyobb ennek a füstje, mint a lángja”. Feltételezése szerint megyei szinten elenyésző, maximum egy-két olyan képviselő lehet, aki követi Gyurcsány Ferencet.

Hasonlóképp gondolkodik Botka László Csongrád megyei elnök, aki azt mondta, természetesen nem tervezi követni Gyurcsányékat, eddig pedig megyei szinten sem jelezte senki, hogy ilyen tervei lennének. Gúr Nándorhoz hasonlóan ő is maximum egy-két fő kiválására számít.

A Fejér megyei elnök, Horváth András lapunknak azt nyilatkozta, benne nem merült fel a váltás, arról pedig csak a pénteki megyei szövetségi gyűlés után tud nyilatkozni, a többi szocialista képviselő mit dönt. „A Demokratikus Koalíció Platformjával eddig is együtt politizáltunk, és nem okozott feszültséget” – magyarázta Horváth, majd hozzátette: ha néhányan kiválnának az MSZP-ből, csak minimális változást okozna a működésben.

„Az MSZP tagja vagyok, és az is maradok” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Varga Zoltán, a Békés megyei elnök. Bővebbet azonban ő is csak a hét végén tud mondani, csütörtökön találkoznak ugyanis nagyobb létszámban a kongresszus előkészítése miatt. „Ez mindenkinek a személyes döntése, de abban bízom, hogy a nagy többség marad. Olyan ez, mint a házasság, az ember nem szokott sűrűn pártot váltani” – tette hozzá.

Majd a kongresszuson?

A megyei harcok után Hajdú-Biharban ügyvezető alelnöknek kinevezett Csige Tamás is marad az MSZP-ben, ahogy a közel 1000-1200 fős tagság nagy rész is. Eddig hozzá 5-6 megkeresés érkezett a kiválás szándékáról, de a jövő héten sorra kerülő küldöttgyűlésig nincsenek konkrét információi. „Ott fehéren-feketén nyilatkozni fognak a tagok” – mondta.

Sós Tamás, Heves megyei elnök két gondolatot fogalmazott meg, mielőtt elárulta volna a megyei helyzetet. Szerinte a párt prominens tagjai még mindig úgy vélik, hogy egyedül az MSZP lehet képes 2014-ben váltópárttá válni, másodsorban, hogy „ebből a helyzetből az MSZP győztesen és még erősebben fog kikerülni”. Egyébként a megyében még nem érkezett megkeresés, eddig mindenki marad.

A Komárom-Esztergom megyei elnök, Lukács Zoltán annyit mondott, megyéje szerencsére kimaradt az MSZP-DKP-huzavonából, és eddig még nem érkezett bejelentés a kilépésről. Lukács volt egyébként, aki a megyei vezetők közül a leghatározottabban bírálta az új formációt, és felszólította a „DK-sokat”, hogy adják vissza mandátumukat. Az MSZP Nógrád megyei elnöke, Boldvai László még nem kapott információt a kilépésről, vagy annak szándékáról. Ő úgy véli, hogy ha lesz is átlépés, akkor a párt „november eleji kongresszusának környékén derül ki”. Tóbiás József, Pest megyei elnök szintén azt hangsúlyozta, konkrét számokat csak a kongresszus után lehet majd tudni. Az MSZP kaposvári szervezetének elnöke, Lamperth Mónika a kiválás kapcsán frakciót váltó Kolber István helyi MSZP-elnökön kívül egyelőre két tagról tudott, akik kiváltak a pártból. „Ha lesz is még elpártoló, akkor a jövő hét végéig kiderülhet, de legkésőbb a kongresszusig” - mondta.

Egy forrásunk szerint még az idén eldől, ki követi a kilépőket. „Ha karácsonyig Gyurcsányék nem tudnak kimutathatóan a parlamenti küszöbnél magasabb támogatást felmutatni a közvélemény-kutató intézeteknél, sokan elgondolkoznak majd, hogy ’Szép dolog a megújulás, de azért mégiscsak biztosabb a biztosabb háttérrel rendelkező MSZP-ben maradni’, vagyis utána már sokkal nehezebb lesz bárkit is megmozdítani” – fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kapcsándi Dóra Itthon

Kétszeresen is hoppon maradhat a Gyurcsány-frakció

Sem a Fidesz, sem a Jobbik, sem az MSZP nem támogatja, hogy Gyurcsány Ferenc és az őt követő képviselők már most önálló frakciót alapítsanak a parlamentben. A korábbi parlamenti gyakorlat is efelé mutat, a nagyobbik kormánypárt tavaszra újabb akadályt gördíthet a tízfős csoport parlamenti működése elé.

M. László Ferenc Itthon

Durva háborúban szorították ki Gyurcsányt az MSZP-ből

Hetek óta azon megy a vita az MSZP-ben, hogy Gyurcsány Ferencet és híveit a frakcióalakításuk megakadályozásával „szorítsák ki” vagy a konfliktusok békés lezárásával tegyék lehetővé a „kiválást”. Ezeken a kifejezéseken múlik ugyanis, hogy a Demokratikus Koalíció Pártjának lesz-e önálló képviselőcsoportja a parlamentben, ami nélkül a volt miniszterelnök támogatói több tízmilliós támogatástól, bizottsági helyektől és posztoktól eshetnek el. Az MSZP szakadásának története.

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket