szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a rezidensszövetség szerda esti, budapesti fórumán az elhangzottakra reagálva azt mondta: "a kivándorlás gerjesztése, a rendszer ezzel való zsarolása nem vezet megoldásra".

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az "Élhető magyar egészségügyet!" című fórumon elmondta: eddig 1903-an helyezték letétbe felmondólevelüket a rezidensszövetség mozgalmának keretében; ezek akkor aktiválódnak, ha a kormányzat az év végéig nem tesz érdemi intézkedéseket az orvosi bérek rendezésére. A szervezet vezetője azt kérte Szócska Miklóstól, tolmácsolja a miniszterelnöknek: a problémák akut beavatkozást igényelnek, az nem várhat a gazdasági cselekvőképesség 2-3 év múlva várható javulásáig. "A magyar egészségügy nem összedöntés előtt állt, az összedőlt" – fogalmazott Papp Magor.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közölte: azért jelent meg a rendezvényen, hogy elmagyarázza a kialakult helyzetet. Hozzátette, jelenleg az ország túlélése a tét, azon kell dolgozniuk, hogy ne jussunk a görögök sorsára. Úgy fogalmazott: "ezért nem minket terhel a felelősség, hanem mi vállaltuk a felelősséget, hogy kisegítjük az országot". Ennek kapcsán kiemelte, hogy a népegészségügyi termékadóból az idén mintegy hárommilliárd forintot az egészségügyi dolgozók pótlékaira forgatnak vissza, a jövő évre tervezett bevételből pedig 15 milliárdot szintén a bérek rendezésére fordítanának. Az államtitkár azt mondta: "tragédia", de most még egy generációnak azt kell mondaniuk, hogy még egy kis áldozatot várnak tőle.

Papp Magornak arra a felvetésére, hogy elfedik a migráció súlyosságát, Szócska Miklós közölte: nem fednek el semmit, a migrációban a tavalyihoz hasonló dinamikát látnak. Hozzátette: nem tagadja, hogy emberierőforrás-krízis van, és azt sem állítják, hogy megoldották a rezidensek problémáját. Ugyanakkor kiemelte: megtalálták azt a megoldást, amelyet ha kiterjesztenek, az meg fogja állítani a rezidensek migrációját. Mint mondta, a legfrissebb adatok szerint a szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjára 592-en jelentkeztek. "Ez az egészségügy megmentésének az első lépése" – szögezte le az államtitkár. Mint mondta, tudja, hogy a fő szempontokat a bér, a megélhetés és a munkakörülmények jelentik, de ezek mellett a szakmai szempontok ugyanolyan fontosak. Ezért - tette hozzá - partnerséget ajánl abban, hogy tegyék rendbe a szakképzés és a továbbképzés rendszerét.  Jelezte: emellett örömmel járná Papp Magorral együtt az országot, hogy egyeztessenek a települések vezetőivel arról, azok milyen letelepedési programot tudnak felajánlani az ott dolgozó egészségügyi dolgozók számára. "Szívós partizánmunkával kell, akár a magánérdekekkel szembemenve, rendet tenni a magyar egészségügyben" – fogalmazott Szócska Miklós.

A fórum résztvevői közül többen reflektáltak az államtitkár szavaira. Egyikük azt mondta: azt várják, hogy visszaadják a magyar egészségügyi dolgozók hitét, önbecsülését és megbecsültségét. Volt, aki arról beszélt: a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is azt üzenik, "nincs tovább!", nincs húsz évük arra várni, hogy megoldják az egészségügy problémáját. Szócska Miklós távozása előtt úgy fogalmazott: "Vettem az üzeneteteket. Ti is vegyétek az enyémet: maradjatok itthon, dolgozom értetek."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot