szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdától jövő hét keddig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a pótösszeírásra azok, akik októberben, a népszámlálás ideje alatt nem szolgáltattak adatot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője kedden az MTI-vel.

Virágh Eszter elmondta: bár a pótösszeírás hivatalosan november 1-jétől 8-ig tart, az ünnepnap miatt csak szerdán kezdődik. Az egy héten át tartó pótösszeírásra a legtöbb jelentkezőt Budapesten és a megyeszékhelyeken várják, ugyanis míg a kistelepüléseken szinte százszázalékos volt a megválaszolt kérdőívek aránya, addig a nagyvárosokban - legnagyobb arányban a fővárosban - még többen vannak, akik nem nyilatkoztak.

A pótösszeírás gyakorlati tudnivalóiról a szóvivő kifejtette: vidéken a helyi polgármesteri hivatalok, Budapesten a kerületi önkormányzatok ügyfélszolgálatain - azok nyitva tartási ideje alatt - lehet átvenni és kitölteni a kérdőíveket. Megjegyezte, a népszámlálás zöldszámain (0680-200-014; 0680-200-224) már most sokan jelzik, hogy kimaradtak a népszámlálásból. Annak, aki mozgásában korlátozott, vagy más egyéb okból nem tud bemenni a polgármesteri hivatalba a pótösszeírásra, a szóvivő azt javasolja, ezt telefonon jelezze az önkormányzatnak, és hozzá feltehetőleg számlálóbiztost küldenek majd ki.

©

November 8-a után a jegyző megvizsgálja, hogy illetékességi területéről minden címről beérkezett-e a kérdőív, és ha igen, vagyis teljes a címjegyzék, véglegesnek nyilvánítja a népszámlálást. Ellenkező esetben ki kell derítenie, mi az oka a hiányosságnak, és ha ez kifejezetten válaszmegtagadás, akkor szabálysértési eljárást indíthat.

Virágh Eszter elmondta azt is, hogy országos szinten eddig a beérkezett kérdőívek 96 százalékát rögzítették. (Ezek 19 százalékát az interneten töltötték ki a válaszadók, a többit papíron.) Az arányszámot elsősorban Budapest "húzza le", mert a főváros esetében eddig a kérdőívek 92 százalékát vitték be a nyilvántartó rendszerbe. Ezzel kapcsolatban rámutatott, mindig is Budapesten a legnehezebb kapcsolatba lépni az adatszolgáltatókkal, és a fővárosban még a népszámlálás utolsó napján, október 31-e estéjén is maradt dolguk a számlálóbiztosoknak.

A népszámlálásról jövő év március-áprilisában készül előzetes adatokat kiadni a KSH, így például a népesség számáról, nemek szerinti megoszlásáról, a lakások számáról és méretéről. A végleges adatokat a tervek szerint 2012 végétől publikálja majd a hivatal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Ma éjfélkor véget ér a népszámlálás

Ma éjfélkor véget ér a népszámlálás, ezután már csak pótösszeírásra lesz lehetőség november 8-áig - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása