szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vádlottak meghallgatásával kezdődött meg a West Balkán-ügy tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden. A január 15-én éjjel három fiatal halálát és többek sérülését okozó tragédiával összefüggésben az ügyészség négy embert gyanúsít.

A vádlottak meghallgatásával kezdődött meg a West Balkán-ügy tárgyalása kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB); a január 15-én éjjel három fiatal halálát és többek sérülését okozó tragédiával összefüggésben az ügyészség négy embert gyanúsít. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetőjét, Szalontai Győzőt, aki az intézményt bérbe adta, és három társát: Kecskés Tamást és Csanádi József rendezvényszervezőt, valamint Hranek Istvánt, aki a program biztonságért felelt.

A vádlottak közül kedden csak az elsőrendű vádlott kívánt szóbeli vallomást tenni. Szalontai Győző nem ismerte el bűnösségét, arról beszélt, hogy őt a szervezők egyértelműen becsapták, mert a szóban jelzett maximális 1.800 fős létszám tudatában 4.200 jegyet gyártottak le. A rendezvényre a vádirat szerint csaknem 3 ezer embert engedtek be.

Szalontai Győző azt mondta, ha tudják, hogy 1.800-nál több embert engednek be az épületbe, akkor ki tudtak volna nyitni még több lépcsőt, ahogy arra korábban már volt példa. Így azonban egy lépcsőn mentek fel, illetve le a fiatalok a szintek között. Közölte: az általuk bérbe adott épületben a rendezvényért Csanádi József és egy másik szervező, Fodor Balázs felelt.

Szalontai Győző
©

A bírónak arra a kérdésére, hogy mi az, amit utólag másképp csinálna, az elsőrendű vádlott annyit mondott: "mindent". Ügyvédje, Papp Gábor ezzel kapcsolatban az MTI kérdésre azt mondta, ezzel védence a tragédia elkerülésének a lehetőségére utalt, nem pedig saját bűnösségének elismerésére. Papp Gábor a tárgyalás szünetében újságíróknak azt mondta, szerinte a tragikus ügynek számos következménye és tanulsága van, illetve kell, hogy legyen. Álláspontja szerint azonban az ügyben senkit nem terhel büntetőjogi felelősség, másfajta felelősséget azonban lehet vizsgálni. Közölte: a büntetőjogi felelősség megállapításához valamilyen foglalkozási norma hatálya alatt kellett volna állni, ám ez nem volt így. Hozzátette, véleménye szerint közigazgatási, polgárjogi felelőssége, következménye ugyanakkor lehet az ügynek. A tárgyaláson a bíró többször is arra figyelmeztette az ügyvédeket, hogy maradjanak a vád keretei között, és több kérdés feltevését nem is engedélyezte.

A vádirat szerint Szalontai Győző januárban megállapodott Csanádi Józseffel és Kecskés Tamással arról, hogy a West Balkán Klubot január 15-ére bérbeadja nekik egy zenés rendezvény megtartására. A bérbeadó és a bérbevevő nem állapodott meg a tervezett rendezvényen részt vevő vendégek maximális létszámában. Szalontai Győző annak tudatában bocsátotta rendelkezésre a klubot a rendezvény megtartására és vett részt a lebonyolításban a biztonsági szolgálat nyújtásával, hogy a helyszínen építési engedély nélkül végeztek építési munkákat, a helyszínre használatba vételi engedéllyel nem rendelkeztek, az sem épületszerkezeti, sem készültségi szempontból nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak, számos tűzvédelmi szabálysértést pedig nem szüntettek meg.

©

Az ügyészség szerint Kecskés Tamás és Csanádi József a rendezvény szervezése során nem ellenőrizte, hogy a klub helyszíne tűzvédelmi, épületszerkezeti és készültségi szempontból alkalmas-e a lebonyolításra. Nem győződtek meg arról, hogy a helyszínen milyen maximális létszám mellett végezhettek vendéglátói tevékenységet. A szervezők mintegy 3 ezer ember részvételére számítottak.

A vádirat kitér arra is, hogy a vádlottak nem készítettek tűzvédelmi előírásokat tartalmazó iratot, s nem tájékoztatták a tűzoltóságot, amely a korábban feltárt tűzvédelmi szabálysértésekre való figyelemmel a rendezvény megtartását nem engedélyezte volna.

A vád szerint Szalontai Győző és Hranek István abban állapodott meg, hogy a rendezvény biztosítását tíz őrrel fogják megoldani. A klubban este 23 órára csaknem 3 ezer ember tartózkodott, akik oly mértékben feltorlódtak, hogy a szűk helyen kialakult tömegben mozdulni sem bírtak. A szakmai szabályszegések miatt a földszinten és a lépcsőn kialakult tumultusban az ott tartózkodó emberek közül hárman meghaltak és többen megsérültek.

További híreinket a West Balkán-tragédiáról itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója