szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?

Jóval drágábban juthat hozzá a zalai kórház jövő hét hétfőre azokhoz a kemoterápiás készítményekhez, amelyekből kifogyott. A hasonló problémák esetén megoldás lehetne az, ha nagyobb készleteket tárol egy kórház, de erre nincs pénz. Egyes szakértők viszont azt állítják, hogy ez egyáltalán nem finanszírozási kérdés.

Hétfőn és kedden összesen 25 pácienst kellett hazaküldeni a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályáról, mert gyógyszerhiány miatt nem tudják kezelni a rákos betegeket, legközelebb jövő hétfőn folytatódhat a kezelés – adta hírül a zalaihirlap.hu. A lap szerint hasonló problémákkal küzd a több más egészségügyi intézmény is. Az érintett kórházak megkeresésünkre egyelőre nem reagáltak, azt szerettük volna megtudni, milyen gyógyszereik fogynak vészesen.

Ugyanakkor a Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő lapunknak megerősítette: az elmúlt hetekben valóban több tagkórház jelezte szervezetük felé, hogy fogytán vannak egyes onkológiai készítményeikből, ezért a szövetség jövő heti elnökségi ülésén napirendre tűzik a kérdést, a problémát pedig jelzi a minisztérium felé.

©

Adósságcsapdában a kórházak

A problémát az okozza, hogy országos hiány van az 5-fluor-uracil nevű készítményből, ami nagyon sokféle kemoterápiás készítmény fontos alkotóeleme. Rácz Jenő szerint ugyanakkor finanszírozási kérdésről is szó van: hiszen ha a most elfogyott készítményekből többet tudott volna elraktározni a zalai kórház, akkor most a tartalékkal el tudná látni a betegeket. Csakhogy a kórházaknak az egészségügyi államtitkárság legutóbbi közlése szerint 130 milliárd forintos adóssága van, ebből 40-45 milliárd a lejárt beszállítói tartozás.

Másként látja viszont a Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke: "ami a zalai kórházban történt, az nem finanszírozási probléma. Nem arról van szó, hogy a kórházak ne tudnák megvásárolni a gyógyszereket, hanem arról, hogy nincs az országban ilyen készítmény. Ez elő szokott fordulni. Most azért nagyobb a zalai eset visszhangja, mert kemoterápiás készítményről van szó" - mondta a hvg.hu-nak Molnár Attila.

Rácz szerint egyébként a gyógyszerhiány tovább rontja a kórházak helyzetét, mivel a nagykereskedő helyett csak egyedi importtal jut hozzá a készítményekhez., ami nemcsak hosszadalmasabb, de drágább folyamat. Normál esetben ugyanis a készítményeket a kórház közbeszerzéssel vásárolja. Ilyenkor a nagykereskedők felé jelzik, milyen termékre lenne szükségük, a forgalmazó pedig a forgalmazási engedéllyel rendelkező termékeket ajánlja be. Ha viszont ezek elfogynak és a nagykereskedő sem tudja beszerezni (ahogy történt ez a zalai esetben), akkor a kórházaknak az Országos Gyógyszerészeti Intézethez kell fordulniuk egyedi import kérelemmel. Az OGYI ezt a kérelmet megadja, s ekkor tudja a kórház a nagykereskedőn keresztül beszerezni a terméket.

©

Mekkora gondot okozhat?

Az elmúlt időszakban azonban Rácz Jenő tájékoztatása szerint négy onkológiai készítmény volt, aminek a beszerzésével kapcsolatban problémák merültek fel. Az egyik készítmény ára ampullánként normál beszerzésen 3150 forint, egyedi importnál viszont 21 800 forint. De van olyan készítmény is, amit eddig 19 600 forintért lehetett beszerezni, egyedi importtal viszont több mint 75 ezer forintba kerül. Egy másik terméknél pedig a normál beszerzési ár 403 forint, míg egyedi importtal 5212 forint.

Egy átlagos megyei kórház onkológiai osztályán összességében a négy készítmény esetében 30 ampulla fogy havonta, ami viszonylag nem sok. Csakhogy a zalai kórházban az 5-fluor-uracil nevű készítmény fogyott el, ami egy lapunknak név nélkül nyilatkozó onkológus szerint az általános kemoterápiás eljárások leggyakoribb összetevője. „Ebből az egy gyógyszerből legalább ötszáz ampullát fogyaszt el havi átlagban egy megyei kórház” – mondta az onkológus, s hasonló számokról beszélt a Kórházszövetség elnöke is.

Az onkológus szerint tagadhatatlan, hogy a betegellátást nehezíti az, hogy elfogyott a készítmény, ugyanakkor egy néhány napos leállás még nem veszélyezteti a kezelést. „Ezt a gyógyszert a vastagbél-, a mell- és a fej-nyaki daganatok kezelésénél használják, s az vezetne egészségkárosodáshoz, ha két hétnél hosszabb ideig állna le a terápia” – mondta az orvos, megerősítve a zalai lap írását. Ennek ellenére szerinte egyáltalán nem tesz jót a gyógyulás szempontjából, a leállást ugyanis pszichésen nehezen viselhetik a betegek, ez pedig kihatással lehet a betegségükre is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/zalaihirlap.hu Plázs

Nincs gyógyszer, hazaküldték a rákos betegeket a Zala Megyei Kórházból

Kedden és hétfőn összesen 25 pácienst kellett hazaküldeni a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályáról, mert gyógyszerhiány miatt nem tudják kezelni a rákos betegeket - írja a zalaihirlap.hu. Egy olvasó jelezte a lapnak, hogy hiába kereste fel egy kemoterápiás kezelésre szoruló közeli rokonával a Zalai Megyei Kórházat, az intézményben elutasították gyógyszerhiány miatt. Az onkológiai osztály főorvosa szerdán azt ígérte, hogy hétfőn folytatják a kezeléseket.

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is