szerző:
Kovács István
Tetszett a cikk?

Feszültség a lekapcsolt villanyóra miatt az egri borászat központjában. Kétmilliárdot érő muzeális borkészlet van veszélyben rendezetlen számlák és zavaros tulajdonviszonyok miatt.

Az EBB Vin Kft. emberei tövid időn belül harmadszor is áramtalanították az Egervinként ismert, ma felszámolás alatt álló Integrált Borgazdaság Zrt. (IB) üzemterületét, ami miatt leálltak a talajvízszivattyúk, így napi 5-7 centit is emelkedhet a vízszint. A pincerendszerben tárolt kétmilliárd forint értékű muzeális borkészlet az őket ellepő víz miatt károsodhat, ezért a felszámoló a jogi lépések mellett már november 4-én feltörette a trafóház zárját és visszakapcsolta az áramot. November 9-én viszont újra megtörtént a kikapcsolás, aminek oka az EBB Vin irodavezetője szerint egy 4,5 millió forintos adósság.

Az egri borászati cég felszámolását végző RATIS Pénzügyi, Gazdasági és Szolgáltató Kft. regionális igazgatója a zár feltörésével kapcsolatban elmondta: kényszerhelyzetben voltak, amit meg kellett oldani. Az egész ügyben egyébként sok a homály.

Összekuszált szálak

Az egykori nagy borgazdaság területén álló épületet, ahol a fogyasztásmérő van, a felszámolás alatt álló B+B Kft. birtokolja, de az alatta lévő földterület az IB tulajdona, ahogyan az áramellátást biztosító transzformátor is. Szűcs Zoltán, az EBB Vin képviselője ennek ellenkezőjéről nyilatkozott, szerinte ők birtokolják a berendezést és erről bérleti szerződésük is van.

Galériánk megtekintéséhez, kérjük, kattintson a képre!

©

A lekapcsolás miatti kényszerhelyzetben csak a kármegelőzés és -enyhítés lehetett az elsődleges cél. Mivel a lekapcsolást péntek délután hajtották végre, nem volt lehetőség a hivatali út bejárására, hétfő reggelre pedig már csak a kárfelmérés tudták volna elkezdeni. Azt mondja: a B+B állítása ellenére nincs rendezetlen villanyszámlájuk, felszólításra kifizették a rajtuk követelt 812 535 forintot, amit már csak azért sem vitattak, mert a muzeális borok megmentése minden vitát felülírt.

Ki a fogyasztó?

Nagyon fontos kérdés – tette hozzá –, hogy a felszámolást megelőzően, 2009. március 1-től a Bulls Blood Kft. vette át az áramszolgáltatást, ebben az ügyletben Botos Attila, a B+B Kft. tulajdonosa és Papp Tamás akkori vezérigazgató is részt vett. Ez a cég tartozott az IB-nek, amit árammal törlesztett. 2011 első negyedévében a Bulls Blood a felszámoló tudta és beleegyezése nélkül átadta az áramvételezést az EBB Vinnek annak ellenére, hogy a transzformátor nem az övék. A felszámoló azért nem kötött szerződést a további áramvételezésről az EBB Vinnel, mert álláspontja szerint a trafót jogosulatlanul birtokolják. Jelezték a problémát az Émásznak, ahonnan arról kaptak értesítést, hogy a szolgáltató felmondja az EBB Vinnel kötött szerződést, de Botos Attila közölte velük, hogy övék a transzformátor. Márpedig – fejtette ki Szűcs Zoltán – a berendezés a nyilvántartás és az egykori adásvételi szerződés szerint is az IB tulajdona.

Következő lépésként a felszámoló szándéka, hogy az áramszolgáltatást visszaírassa a felszámolás alatt álló cég nevére, megelőzve a jelentős károkozást. Az Émász egyébként egy központi mérőóra alapján számlázza a felhasznált áramot, ám tudni kell, hogy minden egységnek külön villanyórája van, tehát nem is lehetne vita az elfogyasztott mennyiségből.

Tét a muzeális értékek mentése

A kétmilliárdot érő muzeális értéket – tért vissza az alapkérdésre Szűcs Zoltán – semmiképpen sem szabad veszni hagyni, hiszen az országban csak Tokajban és Budafokon tárolnak ehhez hasonló óborkészletet. Ő még bízik a tárgyalásos megoldásban, hiszen állítása szerint Botos Attila ígéretet tett az ügy rendezésére, bár úgy fogalmazott, hogy az EBB Vin Kft. tulajdonosának „eddigi tevékenysége nem erre utal”.

Azért sem érti ezt az eljárást, mert a muzeális borkészlet 53 százaléka papíron még Botos tulajdonát képezi annak ellenére, hogy a hitelező Raiffeisen Bank a korábban felvett hitelek fejében kérte a cég felszámolását. Fontos kérdésként említett még egy 3,5 millió forintos vízszámlát, amit a felszámolótól kér az EBB Vin, holott ők nem végeznek semmilyen vízfogyasztással járó tevékenységet.

Nyomásgyakorlás adósokra

Az intézkedés alapjául egy megközelítőleg 4,5 millió forintos követelés szolgál, amit huzamosabb ideje nem tudtunk rendezni a felszámolóval – nyilatkozta a hvg.hu-nak Fodor László. Az EBB Vin irodavezetője kifejtette: május hónapban a vízmű az addig felhalmozott 3,5 millió forintnyi tartozás miatt megszüntette az ivóvíz-szolgáltatást, ami miatt a telephelyen működő borpalackozó üzemüket le kellett állítani. Azt állítja, addig az időpontig az IB Zrt. volt a szolgáltató ügyfele és ők halmozták fel a tartozást. Az EBB Vin rendezte azt az adósságot és beléptek a szerződésbe, de az IB felszámolójától kérik a szóban forgó összeget. Szűcs Zoltán – az irodavezető elmondása szerint – haladékot kért, majd százezres tételekben elkezdte a törlesztést.

Közben érkezett meg az Émász felszólítása, hogy megszüntetik a cég áramellátását. Mivel dokumentumokkal igazolták, hogy jogos fogyasztók, az Émász elállt a végrehajtástól. Fodor László kijelentette: gazdálkodó cégként nem hajlandók senkinek hitelezni, ezért az áram kikapcsolásával próbálnak nyomást gyakorolni a felszámolóra követelésük rendezése érdekében.

Privatizációs ügyletek

Az ügy kuszaságáról a felszámoló által foglalkoztatott neves borász nyilatkozott lapunknak. Pelle Béla a cégnél töltött 47 évben volt az egykori nagyüzem minőségbiztosítási vezetője, majd borászati igazgatója is. Most ő gazdálkodik a muzeális borkészlettel, aminek igény esetén a bank engedélyével, nagy tételben zajlik az értékesítése. Ebből a bevételből fedezik a keletkezett költségeket. A 4,7 km hosszú pincerendszer mintegy négyszázezer palackot rejt, amelyek közül a legrégebbi az 1964-ben palackozott Egri Leányka, amelynek értéke üvegenként meghaladja a 40 ezer forintot. Magyarország legmagasabb szinten elismert bora is – amelyik Pelle nevéhez fűződik – az Egerviné, az 1988-as szürkebarát Bordeaux-ban 2000-ben aranyérmet nyert, majd az aranyérmesek versenyében is fődíjat kapott. Erre még magyar bor esetében nem volt példa.

Pelle Béla végigélte a számára máig érthetetlen privatizációt, amikor a sokmilliárdos értékű Egervint 1993-ban áron alul, 535 millió forintért értékesítette az egri önkormányzat a Timesco Befektetési és Fejlesztési Zrt.-nek. Másik furcsaság szerinte a nagyüzem szétdarabolása volt, ami mostanra átláthatatlan állapotokhoz vezetett. El tudja képzelni, hogy ezek az ügyletek vezethettek az évtizedeken át jól funkcionáló borászat egy részének felszámolásához.

Információnk szerint a felszámolás megkezdése előtt a tulajdonos részéről még történt néhány vagyonértékesítés, amit a felszámoló RATIS Kft. regionális vezetője már megtámadott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát