szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szigorúan ellenőrzi a Terrorelhárítási Központ, hogy hivatalos rendezvényeken mi kerülhet vezető politikusaink tányérjára - írja a Blikk. Előfordul, hogy a szakemberek letiltanak egy-egy ételt.

Orbán Viktor miniszterelnökre és Schmitt Pál államfőre nemcsak a testőreik vigyáznak, a Terrorelhárítási Központ munkatársai között élelmiszer-biztonsági szakemberek is dolgoznak. A főként vegyészekből álló csapat tagjai a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a velük egyszintű külföldi vezetők egészségére is vigyáznak - számolt be a Blikk.

A Terrorelhárítási Központhoz tartozó csoport tagjai a hivatalos programok helyszínein figyelik a felszolgált ételek elkészítését a beszerzéstől kezdve a sütésen, főzésen, ízesítésen át egészen a felszolgálásig, néha pedig kíváncsiságból meg is kóstolják az étkeket. Szükség esetén beleszólnak, és ha kell, tiltanak is.

Hajdú János, a TEK főparancsnoka
MTI / Kollányi Péter

Kocsis Nándor rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ kiemelt főreferense a lapnak azt mondta: tatárbifszteket például kitelepüléses rendezvényen nem engednek felszolgálni, mert nyers húsból készül, így nem lehet szavatolni a biztonságosságát. Általában két nappal korábban bejárják a helyszínt, ellenőrzik a beszerzési forrásokat, felmérik, mennyire frissek az alapanyagok. Kocsis szerint ilyenkor mintát is szoktak venni, amit laboratóriumban különféle szempontok alapján megvizsgálnak. Ezután a konyhában végignézik, ahogy elkészítik az ételeket, a felszolgálás előtt pedig indokolt esetben gyorstesztet is használnak. Ha nem megfelelő az étel, akkor nem javasolják, hogy felszolgálják.

Ha azonban nem hivatalos rendezvényről van szó, Orbán Viktor maga dönti el, mikor, hol eszik, ilyen esetekben természetesen nincs mód ellenőrzésre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!