szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tanárok és pedagógusok tüntetnek a köznevelési törvény ellen annak parlamenti vitája alatt a Kossuth téren. A demonstrációt a köznevelési törvény elfogadása ellen alakult civil kezdeményezés, a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) szervezte.

A köznevelési törvény parlamenti vitájának idejére szervezett tüntetést a Kossuth térre a múlt héten alakult Hálózat a tanszabadságért (HAT) "Fogadóóra" címmel. A demonstráció egész nap tart és ideje alatt előadásokat is tartanak a köznevelési törvénnyel kapcsolatban ismert pedagógusok, szakemberek, mert szerintük az új köznevelési törvényjavaslat elfogadhatatlan, horthysta, sztálinista, kádárista időket idéz.

A demonstráció kedd reggel kezdődött, amikor az Országgyűlésben megnyitották a törvényjavaslat általános vitáját. Az oktatási szakemberek eredetileg azt szerették volna elérni, hogy vonják vissza a tervezetet, de mivel ez nem történt meg, bejelentették a "Fogadóóra" nevű demonstrációsorozatukat, amely a törvény végszavazásáig tart. A tüntetők szerint a törvény aggályos, társadalmi, szakmai érdekegyeztetés nélkül készült, diktatórikus, gyermekellenes, alkalmazása pedig visszafordíthatatlan károkat okozhat a közoktatásban, így közvetve a társadalom egészében.

Az esemény Facebook-oldala szerint "miközben ők odabent elkezdenek lebontani valamit, mi idekint felépítjük a törvénytervezet elmaradt társadalmi párbeszédének helyszínéül szolgáló sátrunkat". A szervezők azt ígérik, hogy bár a sátrat este lebontják, másnap újra megadják "a lehetőséget, hogy visszavonják a törvényt - és így teszünk egészen a végszavazásig".

Az országgyűlési képviselőkhöz címzett levelükben az áll: a törvény elfogadása esetén a magyar köznevelés rendszere egy XIX. századi nevelési koncepcióra építve, a diktatúrák világát idéző szabályozási környezetben, egy meghaladott tartalmi követelményrendszer alapján egy "brutálisan szelektív" iskolarendszert, szinte minden elemében centralizált-uniformizált óvodai-iskolai gyakorlatot fog eredményezni.

A HAT szerint a jogszabály gyerekellenes és családellenes. Ezt a korai szelekció, "a tehetséggondozásnak nevezett elitképzés", a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a délután 4 óráig tartó kötelező iskolába járás, a szakiskolás gyerekek kizárása a nemzeti alaptanterv szerinti tanulásból, "a tanulási zsákutcának tekinthető Hídprogram", a gimnáziumi férőhelyek korlátozása, a kisiskolák tervezett bezárása, valamint a diákjogok és a szülők beleszólási jogának korlátozása alapján állítják. A HAT úgy véli, hogy a törvény pedagógusellenes is, mivel jelentősen megnövelik a pedagógusok munkaterhelését, és ezzel egyidejűleg jelentősen csökkentik a jövedelmüket. Az óvodák-iskolák munkájának leglényegesebb kérdéseiben, mivel ezeket központilag határozzák meg, megszűnik a pedagógusok döntési lehetősége, megszűnik szakmai önállóságuk.

Az eseményen részt vesz az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) mozgalomból kivált Egymillióan a demokráciáért (EMD) csoport is, mint a HAT felhívásának egyik aláírója. Az ő közleményük szerint e demonstrációval tiltakoznak a "Hoffman Rózsa és társai által megalkotott, avítt, feudális szemléletű köznevelési törvény ellen, amely a végtelenségig korlátozza a pedagógiai munkát, alávetett helyzetbe hozza a tanulókat, ellentmond a demokratikus iskola alapelveinek".

Galériánkért kattintson!
©

Az EMD elsősorban azt kifogásolja a köznevelési törvénytervezetben, hogy az nem a gyerekek képességeinek és készségeinek fejlesztésére, hanem kötelezően meghatározott tananyagok - olykor teljesen értelmetlen - megtanultatására törekszik, korlátozza a szabad iskolaválasztást, elkülöníti és szegregálja a hátrányos helyzetű gyerekeket, valamint kizárással fenyegeti a 16 éven felüli "problémás" tanulókat, és ellehetetleníti a szegényebb diákok továbbtanulását.

Ezért felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza a tervezetet, a képviselőket, hogy hagyjanak fel "az esztelen gombnyomogatással", valmint a tanulókat és a szülőket, hogy álljanak ellent életkilátásaik csorbításának

A rendezvényen felszólal Nahalka István pedagógus, Loránd Ferenc, az Országos Köznevelési Tanácsnak a törvénytervezet miatt lemondott elnöke, Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Vég Zoltán Ákos, az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület elnöke, illetve Molnár Lajos, az Equity elnökhelyettese is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!