szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aidan White, a médiatörvény életbe lépése nyomán kialakult helyzetet vizsgáló nemzetközi küldöttség vezetője az atlatszo.hu-nak adott interjújában élesen kritizálta a társszabályozási megállapodásokat.

A médiatörvény életbe lépése nyomán kialakult helyzetet vizsgáló nemzetközi küldöttség vezetőjével, a londoni székhelyű Media Diversity Institute munkatársával, Aidan White-tal készített interjút a "magyar Wikileaks" -ként emlegetett atlatszo.hu.  Mint megírtuk: a 13  szervezet  képviselőiből álló misszió háromnapos látogatása során tárgyalt a kormány, a médiahatóság és a Médiatanács képviselőivel és újságírókkal. A látogatás során szerzett tapasztalatok alapján kritikus hangú állásfoglalást hoztak nyilvánosságra, melyet nemzetközi fórumokhoz és a magyar kormányhoz is eljuttatnak.

White a lapnak elmondta: több olyan szervezet javaslatára érkezett a küldöttség Budapestre, amelyek aggódtak a magyarországi helyzet miatt. "Azért volt szükség erre a misszióra, mert a magyar médiatörvény és a kialakult helyzet kapcsán egy egész Európát  foglalkoztató vita indult el az újságírás jövőjéről és a médiaszabályozásról. Az Európa Tanács, az ENSZ és számos sajtószabadsággal foglalkozó szervezet korábban kifogásolta a magyarországi helyzetet" - mondta a küldöttség vezetője.

Aidan White
©

"Az elmúlt két napban tárgyaltunk a hatósággal, a Médiatanáccsal, a kormánnyal és meggyőződtünk arról, hogy a független újságírás helyezete kétséget kizáróan  nagyon nehéz ma Magyarországon, s ez egyértelműen „visszafogja” az  újságírókat. A kialakult hangulat nem kedvez a független és kritikus hangvételű újságírásnak. Úgy találjuk, hogy a nagy európai szervezetek által korábban emelt kifogások tehát ma is helytállóak" - fogalmazott White, aki szerint a médiatörvényt felül kell vizsgálni.

Kiemelte: aggodalomra adnak okot a társszabályozási megállapodások is. "Szerintünk az azt aláíró szervezetek az ördöggel kötöttek paktumot: abban állapodtak meg a hatósággal, hogy megkímélik őket a nagyobb bírságoktól, amennyiben ők maguk is részt vesznek a panaszok kezelésében. Ez így annyit jelent, hogy ők végzik el a médiatanács feladatát, ezzel legitimizálva annak döntéseit. Ez egyáltalán nem jó megoldás" - jelentette ki a szakember.

Továbbra is problémásnak látják a törvény újságírói forrásvédelemre vonatkozó részét, a közmédiumok átszervezését, és úgy gondolják, hogy a közszolgálati média színvonala csökkent, a pluralizmus és sokféleség szempontja sérül. "Én amiatt aggódom, hogy függetlenek tudnak-e egyáltalán maradni az újságírók, hogy mennyire aggódnak amiatt, hogy ha bírálják a kormányt akkor bajba kerülhetnek. Mint tapasztaltuk, a médiatulajdonosok is tartanak ettől. Így aztán egyre kevesebb lesz a kritikus hangú, oknyomozó újságíró, így a média kevésbé tud kontrollként (watchdogként) működni, márpedig  ennek komoly veszélyei vannak" - véli White.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

Egy biztosító megnézte, valóban több balesetet okoznak-e az idős sofőrök

Egy biztosító megnézte, valóban több balesetet okoznak-e az idős sofőrök