szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A West Balkán épülete emberi tartózkodásra alkalmatlan volt, ráadásul összesen három biztonsági őr biztosította a helyszínt, a diszkótragédia idején egyikük sem tartózkodott a szórakozóhelyen belül - ismertette a bíróság számára készített szakértői jelentést Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerdán az m1 Az Este című műsorában.

Január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány halt meg, és többen megsérültek, amikor a diszkóban felgyülemlett többezres tömegben pánik tört ki, és az épület földszintjén és a lépcsőn tumultus alakult ki. Az ügy bírósági tárgyalása múlt kedden kezdődött.

Németh Ferenc Az Este műsorában azt mondta: sokféle hiba együtt okozta, hogy bekövetkezett a katasztrófa. A szórakozóhelyet üzemeltető cég nem tartotta be az akkori jogszabályokat, hiszen ezer embernél nagyobb rendezvény esetén orvosi személyzetre is szükség van, de emellett a tűzvédelmi szabályokat is megszegték. Ráadásul a saját maguk alkotta szabályokat sem tartották be, ugyanis a rendezvényt biztosító cég "önutasításában" az szerepel, hogy a West Balkánnál tizenegy "őrhely" van. Ehhez képest három őrrel vettek részt a biztosításban, akik a tragédia idején mindhárman az épületen kívül igyekeztek szabályozni a sorban álló fiatalok bejutását. Ám olyan gyorsan engedték be az embereket, hogy közben nem tudták kiszűrni például a különösen veszélyes eszközöket vagy a kábítószereket.

Németh Ferenc elmondta: a szakértői bizottság elsősorban az épület alkalmasságát vizsgálta, továbbá azt, hogy az épület bérbeadóit, illetve a biztonsági őröket tájékoztatták-e arról, hány vendég várható. Az épület megtekintésekor azt tapasztalták, hogy az átalakítás, átépítés alatt állt, így az "emberi tartózkodásra sem volt alkalmas". Emellett azt is megállapították, hogy sem a bérbeadókat, sem a biztonsági őröket nem tájékoztatták a rendezvény résztvevőinek várható számáról. "Mindenki igyekezett félretájékoztatni a másikat, a vagyoni haszonszerzés érdekében " - mondta a szakértő.

A diszkótragédia után közösségi portálokon megjelent üzenetekben arról lehetett olvasni, hogy a pánik akkor tört ki, amikor valaki azt kiabálta, hogy késelés történt. A rendőrség viszont kizárta, hogy a tragédiát késelés okozta volna, és cáfolta azt is, hogy tömegverekedés tört ki a szórakozóhelyen. A West Balkánt a terézvárosi jegyző január 19-én 90 napra bezáratta, majd a szórakozóhely néhány nappal később a honlapján közölte, hogy végleg bezár. A tragédia miatt azóta megváltoztatták, illetve megszigorították a rendezvények szervezésének szabályait.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség négy ember ellen emelt vádat. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézményt bérbe adó Szalontai Győzőt, valamint három társát: Kecskés Tamást és Csanádi Józsefet, a rendezvény szervezőit, valamint Hranek Istvánt, aki a program biztonságért felelt.

A bíróság az ügy múlt kedden kezdődött tárgyalásán azt próbálja tisztázni, hogy a rendezvény során kinek mi volt a kötelezettsége, a szervezésben kinek milyen szerepe volt, és így kit terhelhet a felelősség a történtekért. Kedden, illetve szerdán, a második tárgyalási napon a vádlottak egyike sem vállalta, hogy ő lett volna a főszervező; mindenki csak részfeladatokat ismert el, nem ismerték el bűnösségüket. A szerepek tisztázását nehezíti, hogy bár készült írásos szerződés, a felek szóbeli megállapodásaiknak megfelelően jártak el.

A vádirat szerint Szalontai Győző januárban megállapodást kötött Csanádi Józseffel és Kecskés Tamással arról, hogy a West Balkán Klubot január 15-re egy zenés rendezvény megtartására bérbe adja. Nem állapodtak meg azonban abban, hogy a rendezvényen hányan vehetnek részt. Kecskés Tamás és Csanádi József a rendezvény szervezése során nem ellenőrizte, hogy a klub helyszíne tűzvédelmi, épületszerkezeti és készültségi szempontból alkalmas-e az általuk szervezett rendezvény lebonyolítására. Szalontai Győző, az ügy elsőrendű vádlottja a tárgyaláson azt állította, hogy a szervezők egyértelműen becsapták, mert a szóban jelzett maximális 1800-as létszám tudatában 4200 jegyet gyártottak. A rendezvényre azonban a vádirat szerint csaknem háromezer embert engedtek be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nőies-e még a nő, aki felvállalja: ugyanúgy vannak emésztési szakaszai, mint egy férfinek?

Nőies-e még a nő, aki felvállalja: ugyanúgy vannak emésztési szakaszai, mint egy férfinek?

Maruzsa szerint az őszi szünetben minden gyereknek otthon kellene maradnia

Maruzsa szerint az őszi szünetben minden gyereknek otthon kellene maradnia

Jövő péntektől árulják a jegyeket a válogatott novemberi meccseire

Jövő péntektől árulják a jegyeket a válogatott novemberi meccseire